Studio Drift vliegt voor de vrijheid boven Rotterdam

Speciaal voor Bevrijdingsdag waren op 5 mei boven Rotterdam de drones van Studio Drift en Mothership te zien. Vanuit het Erasmus MC zorgde pianist Joep Beving voor de soundtrack.

De installatie Franchise Freedom bracht twee belangrijke onderwerpen onder de aandacht: vrijheid en veiligheid. Op 5 mei vierden we 75 jaar vrijheid in Nederland. Sinds die bevrijding behoort Nederland tot de veiligste landen te wereld, maar plots was er dit jaar een onzichtbare bedreiging voor de vrijheid en veiligheid.

Teken van hoop

Daarom was deze speciale vlucht van de 300 lichtgevende drones ook een eerbetoon aan al die mensen die dag en nacht zorgen dat wij zo veilig en gezond mogelijk door deze crisis komen. Alle mensen die hard werken in de zorg en alles wat daarbij komt kijken. Van arts tot schoonmaker en ook hun gezinnen. Het zwevende kunstwerk moet voor iedereen een teken van hoop zijn.

De drones toonden op haast poëtische wijze hoe de individuele beweging van vrijheid in een groep eruitziet. Wie goed kijkt, ziet dat je alleen als individu kan overleven dankzij de groep. Een boodschap die nu plots actueler en belangrijker is dan ooit. Vanwege de veiligheid verzorgde pianist de muziek op afstand: in het Erasmus MC, waar het landelijk coördinatiepunt voor alle IC’s in Nederland is.

Franchise Freedom
Foto: Ossip van Duivenbode
Franchise Freedom
Foto: Ossip van Duivenbode