Van 1 juli tot en met 17 oktober kun je in Amsterdam genieten van ARTZUID, oftewel de Amsterdam Sculptuur Biënnale. In de straten van Zuid kom je de prachtigste sculpturen van Nederlandse én internationale kunstenaars tegen.
Het mooie aan ARTZUID is dat alle werken middenin de stad zijn te vinden. Dat maakt de kunst zowel interessant voor bezoekers, die gericht op de sculpturen af zijn gekomen, maar ook voor toevallige voorbijgangers. De kunst gaat de interactie aan met de stad, de nabije omgeving en de mensen. Als thema is dit jaar dan ook gekozen voor Imagine.
Hildo Krop
Deze titel verwijst de rijke geschiedenis van de buurt waar ARTZUID te vinden is. Denk aan John Lennon en Yoko Ono die in het Hilton opriepen tot wereldvrede, maar ook aan beeldhouwer Hildo Krop die 50 jaar geleden is overleden. Overal in Zuid is werk van Krop in de openbare ruimte te ontdekken. Wie goed kijkt, ziet dat Krop zich liet inspireren door de socialistische arbeidersbeweging.
Deze sterk politieke boodschap keert op veel plaatsen terug bij het hedendaagse werk van ARTZUID. Curator Ralph Keuning (De Fundatie) selecteerde kunstenaars die werken vanuit engagement voor een betere samenleving. Ook had Keuning extra aandacht voor vrouwelijke kunstenaars en kunstenaars met een migratieachtergrond.
App
De route van ARTZUID strekt zich uit over de brede lanen die door Berlage zijn ontworpen. Centraal staan de Minervalaan en de Apollolaan, met op de kruising van die twee het paviljoen van de Amsterdam Sculptuur Biënnale. Hier gaan bijvoorbeeld de rondleidingen van start. Je kunt ook natuurlijk zelf langs de kunst wandelen. Met de app van ARTZUID krijg je onderweg alle informatie over de sculpturen.
Waar je begint aan de route maakt niet uit. Je oog zal al snel vallen op een van de 70 beelden die er dit jaar te zien zijn. De kans is groot dat de twee werken van Joseph Klibansky het eerst opvallen. Op de hoek van de Apollolaan en de Willem Witsenstraat staat The Thinker, een reusachtig beeld van een astronaut in de typische pose van De Denker van Auguste Rodin. Een afgietsel van dit beroemde kunstwerk staat even verderop voor het Hilton.
Masker
Op de hoek met de Beethovenstraat vind je een ander opvallend werk van Klibansky. Het is een combinatie van een klassiek Grieks borstbeeld met daarop een Afrikaans masker, een verwijzing naar de Zuid-Afrikaanse afkomst van de kunstenaar. Bijzonder aan dit werk is dat het beeld onder het masker een perfect gezicht heeft, maar dat deze niet zichtbaar is. Behalve dan op de Instagram van Klibansky.
Als de wandeling tussen deze twee werken heb gemaakt, heb je intussen al heel veel hoogtepunten van ARTZUID gezien: een geniaal werk van Erwin Wurm, twee opvallende werken van Atelier van Lieshout en een selectie uit de serie Hundred Heads van Marc Quinn. Persoonlijke favorieten langs de Apollolaan zijn de twee werken van Karen Sargsyan, die opvallen vanwege de spetterende kleuren en de geweldige dynamiek.
Courgette
Ook langs de Minervalaan is het genieten. Helemaal tot en met station Zuid is hier kunst te vinden: een geweldige courgette en boterham met een seksuele lading van Sarah Lucas, het prachtige Het Beest van Nel van Lith en de beroemde portretten van Jaume Plensa. Eenmaal bij het station aangekomen maakt vooral het werk van Joanneke Meester indruk. Zij toont twee knalroze robots die verwijzen naar John en Yoko en zet ook nog eens voorbijgangers op het verkeerde been met vreemde teksten op verkeersborden.
Buiten de route zijn er nog meer uitstapjes te maken in de omgeving. Rondom het Stadionplein is ook van alles te zien. Bij Move kun je werk bewonderen van Studio Drift en Jeroen Henneman. En ook het Museumplein is dit jaar onderdeel van ARTZUID, met als hoogtepunt een prachtige sculptuur van KAWS voor het Rijksmuseum. Genoeg redenen dus om voor 17 oktober een bezoek te brengen aan ARTZUID.