Vanaf 14 oktober presenteert Museum Boijmans van Beuningen de tentoonstelling Change the System, over de veranderkracht van kunstenaars en designers. Er wordt werk getoond van een nieuwe creatieve generatie die zich bezighoudt met het oplossen van mondiale vraagstukken.
Het Rotterdamse museum toont verdeeld over 80 zalen het werk van zo´n 50 nationale en internationale kunstenaars en ontwerpers. Ook zijn er speciale labs gecreëerd waar experimenten worden uitgevoerd, onderzoek wordt voortgezet en nieuw werk wordt gemaakt. Ontwerpers als Eric Klarenbeek, Iris van Herpen, Jólan van der Wiel, Dave Hakkens, Boyan Slat en Christien Meindertsma hebben zich verbonden aan 3 actuele thema´s: schaarste, conflict en meerstemmigheid. Op een vernieuwende en creatieve manier kijken zij naar maatschappelijke thema’s en het publiek wordt hierbij uitgenodigd om mee te denken.
Creativiteit
Change the System gaat enerzijds over baanbrekend design en anderzijds is het een manifest voor een betere wereld. De tentoonstelling laat het grote belang zien van creativiteit, dat bij uitstek een middel is om zware thema’s aan te gaan. Hoe houden we onze wereld leefbaar met alle bedreigingen die er zijn? Design kan hierbij inspireren en bepaalde werkingen in gang zetten, zodat er uiteindelijk nieuwe oplossingen worden aangedragen voor mondiale problemen.
Jólan van der Wiel
Zoals gezegd werkt Jólan van der Wiel ook mee aan de nieuwe tentoonstelling. De ontwerper, die in 2011 afstudeerde aan het designLAB department van de Gerrit Rietveld Academie, heeft er zijn Tropic City Lab opgezet. Hier doet hij onderzoek naar hoe we kunnen omgaan met het veranderende klimaat. Wat doen we als extreem weer en een tropische ecosysteem een feit zijn? In zijn lab gebruikt de ontwerper technieken en materialen om de stad in de tropen vorm te geven.
Extreme krachten van de natuur
Jólan van der Wiel is gefascineerd door natuurkrachten en de invloed ervan op onze leefwereld. Hij is al een tijd bezig met zijn project Odd Environment, waarbij hij zich richt op omgevingen die zeer extreem zijn, zoals de woestijn en het poolklimaat. Met zijn rondreizende Tropic City Lab gaat hij uit van de tropen en zoekt hij naar de mogelijkheden die een dergelijk klimaat biedt. Eerder was dit lab overigens al te zien bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Tropische temperaturen en wateroverlast
Naast zijn Tropic City Lab, heeft Van der Wiel ook nog een Water Lab opgezet. Daarin bekijkt hij de perspectieven die water kan bieden. Door klimaatverandering zal het weer extremer worden. Zware regenval en extreme droogte zullen elkaar afwisselen. Hoe gaan we om met die uitersten? Door op een andere manier naar water te kijken, kun je tot innovatieve designvormen komen. Water krijgt hierdoor een zowel een praktische als een esthetische vorm. Zo vind je in het Water Lab onder andere installaties waarbij water in duizenden schelpjes wordt opgevangen. En zware regen vormt zich hier bijvoorbeeld om tot een reeks vazen waarbij het water altijd blijft stromen. Of wat dacht je van een bank, de Water Bench geheten, die water opvangt en dan omzet naar een visueel aantrekkelijk ontwerp. Het water wordt dan ook meteen opgeslagen voor als er drogere tijden aanbreken. Water wordt dus niet meer afgevoerd. In plaats daarvan zal het onderdeel zijn van onze leefomgeving.
Denk mee!
Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere tentoonstelling en zin om mee te discussiëren over onze toekomst? Kom dan tussen 14 oktober 2017 en 14 januari 2018 eens langs in het Boijmans om kennis te maken met alle creatieve oplossingen die de aanwezige ontwerpers en kunstenaars hebben bedacht voor problemen waarmee we zeer waarschijnlijk allemaal te maken gaan krijgen.