Vogels en gezichten in de collectie van Iris van Herpen

Shift Souls
Foto’s: Filippo Fior

De ontwerpen van Iris van Herpen slaan op prachtige wijze een brug tussen mode en kunst. Haar kledingstukken zijn een genot om naar te kijken. Tijdens de Paris Fashion Week presenteerde ze haar nieuwste collectie: Shift Souls.

De lijnen en kleuren op de kleding doen in eerste instantie denken aan hoogtelijnen op een landkaart van een berglandschap. Wie goed kijkt, ziet dat de patronen verre van willekeurig zijn. In veel gevallen zijn er gezichten en vogels in te ontdekken. Hoe langer je kijkt, hoe meer je gaat zien.

Sterrenatlas

Een ander deel van de collectie bestaat uit stukken die wel iets weg hebben van wolken en sterrenstelsels en de patronen die ze vormen. Zo liet Van Herpen zich onder meer inspireren door de Harmonia Macrocosmica, een sterrenatlas van Andreas Cellarius uit 1660. Andere inspiratie komt uit Japanse mythes en dan vooral vanwege het feit dat personages daarin vaak moeiteloos van identiteit kunnen veranderen.

Samen met kunstenaar (en voormalig medewerker van NASA) Kim Keever werkte Iris van Herpen aan de blauwe jurken met wolkenpatronen. De andere stukken zijn gemaakt met behulp van 3D-printers en lasers. Door het gebruik van katoen in combinatie met de kunststof mylar konden de jurken in de gewenste vorm gemodelleerd worden.

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls

Shift Souls