Snakken naar Boijmans: bezoek het museum tijdens de verbouwing

FreelingWaters- Craving for Boijmans. Foto: Aad Hoogendoorn
FreelingWaters- Craving for Boijmans. Foto: Aad Hoogendoorn

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam ondergaat een ingrijpende verbouwing die al een paar jaar bezig is en ook nog wel een paar jaar gaat duren. Voor wie snakt naar een bezoek aan dit iconische museum is er vanaf 1 juni 5 weken lang Snakken naar Boijmans.

In deze periode, die duurt tot en met 7 juli, kunnen bezoekers een kijkje nemen in een deel van het gebouw en daar een unieke selectie kunstwerken bewonderen. Snakken naar Boijmans valt samen met het 175-jarig bestaan van het museum, een jubileum waar natuurlijk bij moet worden stilgestaan. Hiervoor is een kunstroute door het gebouw uitgezet. In deze route staan herinneringen en zeven memorabele gebeurtenissen uit de Boijmans-geschiedenis centraal. Aan eveneens zeven hedendaagse kunstenaars is gevraagd om met hun werk te reflecteren op die gebeurtenissen. Verder zijn er ook nog op zes verschillende plekken video’s te bekijken over de bouwgeschiedenis van het gebouw.

melanie bonajo

Kunstenaars die aan Snakken naar Boijmans meedoen zijn onder andere melanie bonajo met het werk When the body says Yes dat in 2022 op de Biënnale van Venetië te zien was. In het Boijmans zal een hernieuwde versie van het werk te zien zijn. In dit geval is er een verwijzing naar The Physical Self van Peter Greenaway, dat in 1991-92 in dezelfde Bodonzaal te zien was.

Adrianus Kundert

Adrianus Kundert toont op de vrij toegankelijke binnenplaats zijn Labyrinth. Deze installatie bestaat uit doolhof van vrolijke, opblaasbare objecten. Dit is een mooie verwijzing naar de speelse elementen die altijd in het Boijmans aanwezig zijn. Denk aan de voetbalkooi van Olaf Nicolai op dezelfde binnenplaats of de geniale garderobecarrousel van Studio Wieki Somers.

Ni Haifeng

In 2001 tekende kunstenaar Ni Haifeng zijn huid vol met teksten en motieven. Hij deed dit voor Unpacking Europe, waarin de betrekkingen tussen Europe en China verkend werden. In 2024 keert zijn werk terug om te worden getoond samen met de collectie Chinees porselein van Elie van Rijckevorsel (1845-1928). Deze was eerder te zien tijdens de opening van het museumgebouw in 1935.

Berndnaut Smilde

Het werk van Berndnaut Smilde is zeer delicaat en kan alleen onder speciale omstandigheden gezien worden. Wanneer deze perfect zijn tovert Smilde binnenshuis prachtige wolken tevoorschijn. Voordeel van een museum dat een verbouwing ondergaat is dat de omstandigheden (kou en vocht) nu makkelijk te genereren zijn.

Daarnaast zijn er nog allerlei andere activiteiten in het museum tijdens Snakken naar Boijmans. Bijvoorbeeld Kunst4Kids, waarin kinderen kunst in oplage van beroemde kunstenaars kunnen kopen. Daarnaast is er ook een speciale editie van Rotterdam Late Night. Voor actuele informatie en kaartverkoop ga je naar de website van Museum Boijmans van Beuningen.

Ni Haifeng. Foto: Aad Hoogendoorn.

verbouwing
Foto: Floor Besuijen iov Museum Boijmans Van Beuningen