Posters vertellen een verhaal op Graphic Matters

Graphic Matters - Poster Project
Het Poster Project tijdens Graphic Matters 2017 (foto: Edwin Wiekens)

Van 20 september t/m 27 oktober vindt Graphic Matters plaats in Breda. Dit internationale, tweejaarlijkse festival over grafisch ontwerp toont de impact van vormgeving op ons dagelijkse leven. Voor elke editie worden ontwerpers opgeroepen een poster te maken aan de hand van een bepaald thema. Dit keer was dat Information Superpower.

Iedere twee jaar wordt door de organisatie van Graphic Matters nieuw talent ontdekt door middel van het Poster Project. Via een zogeheten open call worden ontwerpers aangespoord mee te doen. De opdracht voor de huidige deelnemers was om actuele en urgente kwesties te verbeelden aan de hand van een infographic, datavisualisatie, kaart of handleiding. De 50 beste internationale inzendingen werden onlangs geselecteerd en zullen te zien zijn tijdens het festival.

Maatschappelijke en persoonlijke kwesties

De winnende posters komen uit 25 verschillende landen, waaronder Iran, Thailand, Italië, Rusland, Polen, Mexico, Korea, Frankrijk en natuurlijk Nederland. De selectie laat zien dat sommige urgente kwesties wereldwijd spelen, maar dat er ook culturele verschillen zijn in hoe deze kwesties worden benaderd en verbeeld. Onderwerpen die vandaag de dag om dringende aandacht vragen, zijn onder andere plastic soup, privacy, klimaatverandering, fast fashion en mensenrechten.

Ook zijn er posters ingezonden die meer inzicht geven in het persoonlijke leven van de ontwerper. Situaties als hoe om te gaan met ADHD of welk percentage kleding in de kast daadwerkelijk wordt gedragen, zijn op een herkenbare manier verbeeld.

Print en moving posters

Dit jaar zijn er niet alleen traditionele print posters te zien, maar ook moving posters op grote beeldschermen. Onder de 50 winnende posters zijn zes van deze zogenaamde moving posters. Ze worden niet geprint, maar getoond op beeldschermen als korte animaties van 10 seconden. De andere posters zijn in beperkte oplage te koop en worden op verzoek geprint in de festivalshop. Van ieder ontwerp worden maximaal 10 exemplaren afgedrukt.

Indrukwekkende beeldverhalen

Graphic Matters legt de nadruk op de waarde van grafisch ontwerp in onze maatschappij. Het laagdrempelige festival toont werk van bekende ontwerpers en van jonge talenten, veelal nog student. Grafische vormgeving is overal en heeft invloed op ons dagelijks leven. Graphic Matters laat ons beeldverhalen zien die gaan over wat er in de maatschappij aan de oppervlakte stuwt en schuurt.

Kom naar Breda!

De zevende editie van Graphic Matters vindt plaats in en rondom de Stokvishallen in Breda.
De winnende posters worden tentoongesteld op het plein naast de Stokvishallen, aan de Belcrumweg. Deze expositie kan gratis worden bezocht. Voor de rest van het festival en de randprogrammering kun je online of ter plekke een ticket aanschaffen. Graphic Matters is van vrijdag 20 september t/m zondag 27 oktober 2019.

Tijdens de vorige editie in 2017 haalde het festival de indrukwekkende Inflatable Refugee van het Belgisch kunstenaarsduo Schellekens & Peleman naar de Brabantse stad.

Graphic Matters - Poster Project
Amy Guijt (NL)
Graphic Matters - Poster Project
Brittney Malpeli (AU)
Graphic Matters - Poster Project
Jie-Fei Yang (TW)
Graphic Matters - Poster Project
Karim Shehimi (LB)
Graphic Matters - Poster Project
Marit Gijsberts (NL)