Allbirds maakt duurzame hardloopschoen

Duurzame hardloopschoon van Allbirds

Allbirds ken je natuurlijk van de duurzame schoenen (en het ondergoed), maar wist je dat ze ook serieuze schoenen voor hardlopers maken? De Allbirds Dasher kan zich meten met populaire modellen van bekende merken, maar is daarnaast ook zeer vriendelijk voor het milieu.

Bij de fabricage van een reguliere hardloopschoen worden veelal materialen gebruikt die niet echt duurzaam zijn. De kunststoffen van het bovenwerk en het rubber van de zool zijn daarbij de grootste boosdoeners. Dat het ook anders kan, laat Allbirds zien met de Dasher. Alle gebruikte materialen zijn duurzaam. Zo bestaat het bovenwerk van de schoen uit een mix van merinowol en eucalyptusvezels en is de zool gemaakt van rietsuiker. Ja, je leest het goed: de zool is van suiker gemaakt! Duurzaam geteeld rietsuiker uit Brazilië om precies te zijn.

Liefde voor de planeet

Deze SweetFoam is qua structuur en demping te vergelijken met het veelgebruikte EVA dat je bij andere hardloopschoenen ziet. Met als grote verschil dat SweetFoam CO2-negatief gemaakt kan worden. Qua liefde voor de planeet zit het dus wel goed met de Dasher van Allbirds. Maar is het ook een goede hardloopschoen voor de serieuze sporter? We namen de proef op de som en legden de afgelopen weken flink wat kilometers af op de Dasher en kwamen tot de conclusie dat de schoen niet onderdoet voor de concurrentie.

De Dasher heeft een bovenwerk dat uit één geheel bestaat. Je trekt de schoen dus aan als een sok. Veters strikken lijkt amper nodig, maar lichtjes aantrekken van de veters zorgt toch voor wat extra stabiliteit. De schoen zit dan mooi, nauwsluitend om je voet. Vanwege de natuurlijke materialen schijn je de schoen zonder sokken te kunnen gebruiken, maar uit gewoonte heb ik met elk rondje hardlopen mijn sokken toch aangehouden. Eenmaal aan je voeten merk je dat deze Allbirds vederlicht zijn en bij de eerste stappen lijkt de demping en de stabilisatie ook prima in orde. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de demping meer aanwezig is dan bij de gemiddelde hardloopschoen.

Ze zitten lekker

Na een uurtje rennen valt op dat de schoenen echt prima lopen. Vooral de demping valt in positieve zin op en de schoenen zitten echt heel erg lekker. Na een paar weken op afwisselend de Allbirds Dasher en andere hardloopschoenen te hebben gelopen, komen er wel wat verschillen naar boven. Het hangt een beetje af van wat voor type hardloper je bent om daar iets van te vinden. Persoonlijk heb ik een behoorlijke pronatie en die kan door deze schoen niet afdoende worden gecorrigeerd.

Voor korte runs en een rondje onder de 10k is de Dasher prima, maar voor het serieuzere werk kies ik liever voor een schoen die beter bij mij past. De Allbirds Dasher is daarom vooral bedoeld voor recreatieve hardlopers die af en toe tussen de 5 en 10 kilometer rennen. In die categorie doet Allbirds qua prestatie niet onder voor de concurrentie en is de schoen bovendien groen en duurzaam. Zoek je een schoen voor langere afstanden en/of een hardloopschoen die meer steun biedt? Dan is dit wellicht niet de beste keuze. Het is natuurlijk ook mogelijk om de Allbirds Dasher als comfortabele sneaker te dragen.

Duurzame hardloopschoon van Allbirds

Duurzame hardloopschoon van Allbirds

Duurzame hardloopschoon van Allbirds