Tentoonstelling in Foam voor winnaar Eric Gyamfi

Eric Gyamfi
Untitled, from the series Fixing Shadows; Julius and I, 2018 © Eric Gyamfi

Jaarlijks wordt de Foam Paul Huf Award uitgereikt. Deze prijs is bestemd voor fotografietalent jonger dan 35 jaar. Afgelopen maart kwam Eric Gyamfi als winnaar uit de bus. Zijn tentoonstelling Fixing Shadows is vanaf 13 december te zien.

Eric Gyamfi (1990, Ghana) gebruikt allerlei technieken om zijn visuele verhalen vorm te geven. Zijn werk bestaat uit collages, tekst, geluid en foto’s die werden ontwikkeld volgens verschillende methodes, zoals cyanotypie en zeefdruk. Gyamfi’s beeldverhalen bevinden zich ergens in het midden tussen autobiografie en fictie. Zijn portretten en installaties zijn heel persoonlijk, maar tegelijkertijd overstijgen ze de individuele ervaring.

Foam nodigde Gyamfi uit om zijn werk te vertalen naar de muren van het museum. Dit resulteerde in installaties die dubbelzinnig en gelaagd zijn. De grens tussen storytelling en documentaire fotografie is hierbij vervaagd. Het fotografisch beeld wordt gepresenteerd als een krachtig maar meerduidig middel om verhalen te vertellen. Zijn de getoonde verhalen nu waar of niet?

Twee series staan centraal

De tentoonstelling bestaat uit twee recente series van Gyamfi: A Certain Bed en Fixing Shadows; Julius and I. Eerstgenoemde serie is een semi-autobiografisch beeldverhaal over de omzwervingen van de kunstenaar na het verlaten van zijn thuis. De fotocollage’s vormen een soort dagboek van de tijd dat hij rondzwierf. Een overdenking van wat het betekent om een thuis te hebben of te verliezen.

Fixing Shadows; Julius and I is een vormonderzoek naar het fotografisch portret. De fotograaf combineerde zijn eigen afbeelding met een portret van componist Julius Eastman. Geïnspireerd door het experimentele werk van de componist produceerde Gyamfi een eindeloos aantal variaties van twee beelden. De uiteindelijke afdrukken werden bepaald door het klimaat en andere omstandigheden. De foto’s worden gecombineerd met gesproken Whatsapp-berichten die de kunstenaar gaandeweg verzamelde. Deze geven verschillende interpretaties van hetzelfde beeld. Voor iedereen blijkt het wat anders te betekenen.

Over de fotograaf

Eric Gyamfi werd in 1990 geboren in Ghana. In 2014 behaalde hij zijn Bachelor Economie en Informatiekunde. Momenteel volgt hij een Master aan de faculteit voor schilder- en beeldhouwkunst aan de Kwame Nkrumah University of Science and Technology. Hij nam deel aan verschillende masterclasses op het gebied van fotografie en ontving in 2016 het Magnum Foundation Fund. Daarnaast is hij lid van de Nuku Studio in Ghana: een collectief van beeldende verhalenvertellers dat verslag doet van kwesties die in Afrika en daarbuiten spelen. Gyamfi woont en werkt in de Ghanese hoofdstad Accra.

Eric Gyamfi – Fixing Shadows is van 13 december 2019 t/m 11 maart 2020 te zien.

Foam | Keizersgracht 609 | Amsterdam
Dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur, do & vr tot 21.00 uur

Foam Amsterdam - Eric Gyamfi
Untitled, from the series Fixing Shadows; Julius and I, 2018 © Eric Gyamfi
Eric Gyamfi
Untitled, from the series Fixing Shadows; Julius and I, 2018 © Eric Gyamfi