Een stedentrip is voor iedereen anders. De een houdt van winkelen of stappen en de ander van wandelen of architectuur. Wij gaan graag tijdens een stedentrip naar het museum. Tijdens een culturele stedentrip naar Arnhem en omgeving bezochten we maar liefst drie bijzondere musea.
Museum Arnhem
Als eerste wandelen we van station Arnhem richting Museum Arnhem. De korte wandeling laat zien dat Arnhem een bijzondere stad is. We wandeling omhoog en onderweg worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht op de Rijn. Niet veel verder komen we uit bij het museum. Al eerste zien we de vrij toegankelijke tuin met bijzondere buitenkunst. De combinatie van kunst, de herfstkleuren van de bomen en het weidse uitzicht maakt dit tot een unieke plek.
Café Pierre
Via de hoofdingang gaan we Museum Arnhem binnen. Hierbij valt direct de indeling op. Na de kassa sta je in een grote ruimte met daarin het erg fijne Café Pierre (waar we heerlijk hebben geluncht), de museumwinkel en de twee ingangen naar de zalen. Ook is er een trap naar beneden waarmee je uitkomt bij de garderobe en de toiletten. Via een barcode op het kaartje open je de ingang naar de exposities.
Eerst gaan we naar het kleinste deel van het museum, linksaf als je vanaf de ingang komt. Hier is de expositie ‘Open’ die direct laat zien dat Museum Arnhem de zaken net even anders aanpakt. Oud-museumdirecteur Pierre Janssen (waar ook het café naar vernoemd is) vond kunsteducatie enorm belangrijk. Zijn traditie wordt voortgezet in Open. Het gaat daarin niet alleen om de kunst, maar ook hoe mensen deze ervaren. Zo kun je als bezoeker met stickers aangeven wat de getoonde werken voor indruk op je maken. Erg interessant. Ook zien we hier mooie kunst van onder andere Hans op de Beeck en Dick Ket.
Via het café van het museum komen we in het andere deel van het museum. Dankzij de recent geopende uitbreiding van het museum is er nu extra veel ruimte voor exposities. Als eerste loop je de tentoonstelling ‘Tenminste Houdbaar Tot’ binnen. Hier staan actuele thema’s als klimaat, duurzaamheid en milieu centraal. Opvallend is dat er in de eerste zalen meerdere zintuigen worden geprikkeld. Zo horen we onder andere muziek van Nynke Laverman bij de kunstwerken. Heel knap worden meerdere uiteenlopende kunstwerken en -uitingen gecombineerd om zo een sterk verhaal te vertellen.
Vogels
Tegelijkertijd kun je ook gewoon genieten van de kunst zonder de context. Zo zien we heel mooi tegenover elkaar een klassiek schilderij met vogels van Melchior d’Hondecoeter en De Maraboes van Carel Willink. Dat zijn dingen waar wij heel blij van worden. Tenminste Houdbaar Tot zet niet alleen aan tot nadenken, maar toont ook op eclectische wijze verrassende kunst van over de hele wereld. Als bonus krijg je af en toe ook nog eens een prachtig weids uitzicht over de Rijn voorgeschoteld.
Halverwege de wandeling door Tenminste Houdbaar Tot kun je afslaan naar de tentoonstelling ‘Van Links Naar Rechts’ waar het neo-realisme centraal staat. Hier zien we nog meer Carel Willink, vergezeld door Pyke Koch, Dick Ket en Maurits Cornelis Escher. De expositie plaatst de kunst heel mooi in de tijd waarin het is gemaakt. Een roerige tijd waarin onder andere de crisis en de opkomst van het nationaalsocialisme invloed hebben op het werk van de getoonde kunstenaars. Met drie sterke exposities, een prachtige beeldentuin én een fijn café is Museum Arnhem echt een enorme aanrader.
Na het museumbezoek wandelen we richting het centrum van Arnhem waar we wat ronddwalen langs het enorme aanbod winkels en horeca. Uiteindelijk komen we via een omweg terecht in de wijk Klarendal, waar we zullen overnachten in Hotel Modez. In dit hotel staat mode centraal. Elke kamer is anders en is ingericht door een bekende Nederlandse ontwerper of draait om bepaalde kledingstukken. Wij sliepen op zolder in een boudoir-achtige kamer van collectief Mimi Berlin.
In de straten rondom het hotel is veel te zien en doen. In de eerste plaats is Klarendal vooral een echte Arnhemse volkswijk, maar aan vooral de Klarendalseweg en Sonsbeeksingel zijn veel winkels/ateliers van zeer uiteenlopende ontwerpers en kunstenaars te vinden. Je ontdekt hier echt de creatieve kant van Arnhem. ’s Avonds dineren we bij Caspar dat pal naast het hotel ligt. Caspar is een geliefde plek in de wijk en wij begrijpen direct waarom dat is. Heerlijk eten, een goede kaart met wijn én bier en een zeer vriendelijke bediening.
Lalique Museum
De volgende ochtend wandelen we van het hotel naar station Arnhem Velperpoort. Hier pakken we de trein naar Dieren om daar de perfect aansluitende bus naar Doesburg te pakken. Doesburg is een oude Hanzestad vol historie waar je heerlijk kunt ronddwalen. Overal waar je kijkt zie je fraaie gebouwen en mooie doorkijkjes. In twee prachtige panden in het centrum bezoeken we het Lalique Museum. In dit museum staat het werk van René Lalique centraal.
René Lalique was een Franse kunstenaar die vooral sieraden en glaskunst maakte in art nouveau en art deco. Beroemd zijn ook zijn zeer luxe en gedetailleerde parfumflessen. In het Lalique Museum maak je kennis met het rijke oeuvre van René Lalique. Bijzonder is dat het ook mogelijk is om werk van hem kan aanschaffen. We bezochten ook de tijdelijke expositie Stromingen & Gestalten (te zien tot 28 mei 2023) die is opgezet in samenwerking met juwelenhistoricus Martijn Akkerman. Hier zien we prachtige juwelen en zilveren gebruiksvoorwerpen uit het begin van de vorige eeuw. Onder andere met prachtige stukken van nu nog bekende namen als WMF en Liberty London.
Het Lalique Museum is ook het bezoek waard vanwege de prachtige locatie en het fijne Café Lalique waar je met mooi weer ook buiten kunt zitten. In 2023 gaat het museum over naar een nieuwe locatie in De Commanderij, een 13de eeuws riddergebouw. Hier krijgt het museum alle ruimte en is het gebouw ook toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.
Beeldengalerij Het Depot Wageningen
Vanuit Doesburg reizen we via Arnhem naar Wageningen. Onderweg zien we de Veluwe op zijn mooist. Aangekomen in Wageningen wandelen we naar Beeldengalerij Het Depot. De naam zegt het al: hier staan sculpturen en beelden centraal. De Beeldengalerij bestaat uit meerdere gebouwen en een prachtige tuin. Overal waar je kijkt, zie je hedendaagse beeldhouwkunst waarbij het menselijk lichaam centraal staat. Mooi is het om te zien hoe de verschillende kunstenaars daar een geheel eigen draai aan geven. Zowel in uitvoering, onderwerp en materiaalkeuze.
Het is leuk om te zien hoe divers de collectie van Het Depot is. Sommige werken zijn realistisch terwijl andere haast abstract lijken, maar als je goed kijkt zie je altijd iets menselijks. Uniek is dat vrijwel alle werken aangeraakt mogen worden door de bezoekers. Het Depot zet zich ook actief in voor een brede, inclusieve doelgroep. Bijvoorbeeld voor mensen met een visuele beperking. Ook staan er nergens naambordjes bij de kunst. De informatie is wel op te zoeken in een boekje, maar het vooral de bedoeling om je eigen interpretatie te hebben.
De gebouwen van Het Depot lenen zich uitstekend voor lekker ronddwalen langs de kunst. De speelse indelingen van de gebouwen zorgen ervoor dat je steeds weer iets nieuws ontdekt of een kunstwerk vanuit een net even andere hoek ziet. Neem nu bijvoorbeeld het werk van Eppe de Haan op de foto hierboven. De tuin erachter is steeds weer anders onder invloed van het weer en de seizoenen. Hierdoor is de kunst ook steeds weer een beetje anders.
Restaurant
Het Depot heeft ook een restaurant dat het net even anders doet. Restaurant Linnaeus heeft een vegetarische kaart met voornamelijk lokale en biologische met een zeer ruime keuze aan vegan gerechten. In het restaurant is wisselende kunst te zien en overal waar je zit heb je een mooi uitzicht op Arboretum De Dreijen. Ook de museumshop, met vooral heel veel boeken, is de moeite van het bezoeken waard.
Na een wandeling door het arboretum en langs de kunstwerken die daar staan, komen we uit bij het gebouw De Peppel. Hier is sinds kort een permanente expositie met werk van Emile van der Kruk. Door problemen met zijn gezondheid moest hij helaas stoppen met het radicaal bewerken van hout tot sculpturen. Gelukkig heeft zijn werk nu een mooie plek gevonden in een bijgebouw van Het Depot. Met als ontroerend hoogtepunt een portret van zijn vader met trompet in een erker van De Peppel.
Wil je weten wat je nog meer kunt zien en doen tijdens een bezoek aan Arnhem en omgeving? Kijk dan op de website van Visit Arnhem.
.