Een weekend Kopenhagen met kinderen

De beroemde Nyhavn
De beroemde Nyhavn

Door te reizen met kinderen ga je de wereld heel anders bekijken. We namen onlangs onze zoon mee naar Kopenhagen voor een weekend vol kunst, culinair genieten en kinderpret.

Dankzij een vroege vlucht waren we op vrijdag al op tijd in de stad. Zelf was ik al eerder in Kopenhagen geweest, maar mijn vrouw en zoon niet. Daarom begonnen we met een wandeling langs het meest gefotografeerde plekje van de stad: de Nyhavn met zijn bontgekleurde huizen. Via de moderne Inderhavnsbroen, die alleen toegankelijk is voor voetgangers en fietsers, wandel je van de Nyhavn zo naar Christianshavn. Op de eerste eilanden waar je langskomt zie je dat er allerlei nieuwe hotspots ontstaan zoals Barr en 108.

Noma

Deze twee restaurants beiden onderdak aan het keukenpersoneel van Noma zolang deze gesloten is. Barr is de laagdrempelige van de twee. Hier kun je ook terecht voor een biertje met een snack erbij. Op het nabijgelegen Papirøen was tot voor kort een erg gezellige foodhal, maar deze is sinds december gesloten om plaats te maken voor een hypermodern zwembad.

Een fijne manier om een stad te ontdekken is met een speciale kaart voor toeristen waarmee je gratis naar populaire attracties kunt. In Kopenhagen is dat de Copenhagen Card. Met deze kaart kun je op heel veel plekken gratis naar binnen en bovendien onbeperkt met het openbaar vervoer reizen. Een investering die zich al snel heeft terugverdiend. Met deze Copenhagen Card pakten we de eerste avond de bus richting Tivoli.

Pretpark in de stad

Dit pretpark is al sinds 1843 een begrip in Kopenhagen en ligt middenin de stad. Omdat het park ’s avonds ook open is, besluiten we in Tivoli te gaan eten. Op dat gebied is er keuze genoeg in het park. Wij kozen voor een pizzeria. Daarna konden we met een volle maag genieten van alle attracties. Het is daarbij goed om te vermelden dat er verschillende tickets voor Tivoli te koop zijn. Naar binnen gaan is niet zo duur, maar voor elke attracties moet betaald worden door middel van bonnetjes. Wil je onbeperkt toegang, dan kun je bij de kassa een duurder polsbandje kopen dat onbeperkt toegang geeft.

In het park is er vermaak voor alle leeftijden: er zijn achtbanen en dark rides, maar ook draaimolens voor een jongere doelgroep. Gewoon wandelen kan ook. Er zijn volop winkeltjes en kraampjes met eten en drinken te vinden. En in het donker heerst er in Tivoli een bijzonder gezellige sfeer.

Louisiana Museum

De volgende dag is het tijd voor een ritje met de trein naar Humlebæk. Dit dorpje ligt zo’n 35 kilometer ten noorden van Kopenhagen en is prima te bereiken met het openbaar vervoer. Heel fijn is het feit dat de Copenhagen Card ook op deze route geldig is. Vanuit de trein zie je afwisselend bossen en de zee.

Werk van Alexander Calder in de tuin van het Louisiana Museum of Modern Art
Werk van Alexander Calder in de tuin van het Louisiana Museum of Modern Art

In Humlebæk staat het Louisiana Museum of Modern Art, één van de mooiste musea ter wereld. In de oude villa en bijgebouwen wandel je langs moderne en actuele kunst van zowel Deense kunstenaars als grote internationale namen. Regelmatig zijn er spraakmakende exposities. Halverwege is een fijn restaurant met Deense gerechten, een knapperende open haard en uitzicht op zee. Buiten is er een beeldentuin met werken van onder andere Alexander Calder, Henry Moore en Karel Appel. Dit alles tegen een achtergrond van zee en bossen. Ook de museumwinkel is trouwens de moeite waard. Deze is zeer uitgebreid en heeft bijvoorbeeld ook kleding van Deense ontwerpers als Henrik Vibskov.

Wetenschapsmuseum en bier

Op de terugweg stoppen we een paar haltes eerder om een bezoek te brengen aan een tweede museum: het Experimentarium. Dit is een wetenschapsmuseum dat zich vooral richt op kinderen. Vergelijkbaar met NEMO in Amsterdam, maar dan vele malen groter. Er is hier voor kinderen echt enorm veel te doen. Mijn zoon kijkt zijn ogen uit en maakt spelenderwijs kennis met natuurkundige begrippen. Bij elke opstelling staat ook een uitleg in het Engels. Blikvanger van het museum is de indrukwekkend grote wenteltrap die is bekleed met glimmend koper. Over deze bijzondere trap schreven we ooit eerder een artikel.

Prachtige koperen trap in museum Experimentarium
Prachtige koperen trap in museum Experimentarium

Na ons bezoek aan het Experimentarium gaan we op zoek naar een plek om te eten. Mikkeller is een begrip in Kopenhagen. Deze bierbrouwer hoort tot de wereldtop en is gevestigd in Kopenhagen. Mikkeller heeft geen eigen brouwerij, maar wel meerdere cafés en restaurants in de stad. Zo kun je kiezen voor klassiek Japanse ramen in een zeer authentieke setting bij Ramen to Bíiru en Texaanse BBQ bij War Pigs. Wij gaan naar La Neta, een Mexicaans restaurant. Hier eet je heerlijk vers bereide taco’s en quesadillas. Daarbij drink je ongelooflijk goed bier, een heel fijne combi. Bedenk wel dat alcohol best duur is in Kopenhagen.

Aquarium

Inmiddels is de zondag aangebroken. De laatste dag alweer. Gelukkig hebben we een late vlucht en kunnen we nog van alles doen. Allereerst gaan we naar Den Blå Planet (de blauwe planeet), een modern aquarium dat tussen de stad en het vliegveld in ligt. Het bijzondere gebouw heeft van een afstand de vorm van een zilveren walvis. Binnenin zijn er heel veel aquaria te vinden onderverdeeld in verschillende regio’s in de wereld. Favoriet zijn de sidderaal, de hamerhaaien, de roggen en de gevaarlijk ogende alligatorschildpad. Loop ook eens naar buiten. Daar vind je niet alleen de schattige otters, maar heb je ook een prachtig uitzicht op de beroemde brug tussen Denemarken en Zweden, die je misschien kent van de serie The Bridge.

Winkelen in Kopenhagen

Met de metro gaan we nog even terug naar de stad. Grappig aan de metro is dat deze geen bestuurder heeft en dat kinderen helemaal voorin kunnen zitten. Een groot raam en een fake bedieningspaneel maken van elk kind een machinist. Middenin de stad stappen we uit om te shoppen. We bezoeken de warenhuizen Magasin en het zeer luxe Illum. Dat laatste warenhuis heeft verderop ook een tweede vestiging met design voor in je huis: Illums Bolighus. Natuurlijk gaan we ook langs de LEGO-winkel.

Hierna duiken we de zijstraatjes in de van de grote winkelstraten. Hier vind je bijvoorbeeld een mooie flagshipstore van Acne Studios en nog veel meer mode en design. Tussendoor is er een groot aanbod van goede horeca. Maar voor dat laatste maal stappen we nog in de bus. Dit keer richting Nørrebro. In het hartje van de wijk vind je het zeer hippe Jægersborggade met winkels van beginnende designers, hipsterbarretjes, een paar erg goede bakkers, platenzaken met vinyl en de fantastische koffie van The Coffee Collective. Let op: op zondag niet alle winkels open. Dat geldt overigens voor meerdere plaatsen in de stad. Iets om rekening mee te houden!

Straatbeeld in de wijk Nørrebro
Straatbeeld in de wijk Nørrebro

Een eindje verderop zitten twee cafés van Mikkeller naast elkaar. Een mooie gelegenheid om nog eenmaal te genieten van het Deense bier. Helaas is overdag alleen Mikkeller & Friends open en het ernaast gelegen Koelschip niet. Die laatste is namelijk gespecialiseerd in Belgisch bier en dan de lambiek in het bijzonder. Gelukkig is het aanbod bij de buren ook uitstekend. In een mooi minimalistisch interieur kun je genieten van 40 verschillende bieren op tap waarvan een groot aantal zeer exclusief is.

Met die heerlijke biertjes sluiten we een fijn weekend in Kopenhagen af. Tijd om de koffers te halen bij het hotel en de metro naar het vliegveld te pakken. Op de terugvlucht concludeert mijn zoon: Kopenhagen is cool! Dat lijkt mij een goede samenvatting.

Den Blå Planet, het nationale aquarium van Denemarken
Den Blå Planet, het nationale aquarium van Denemarken
Stadspaleis Rosenborg in park Østre Anlæg
Stadspaleis Rosenborg in park Østre Anlæg

Met dank aan Visit Denmark