Een bijna echte nieuwe track van Travis Scott

Komt er ooit een tijd waarin machines en programma’s betere muziek kunnen maken dan mensen? Momenteel worden de eerste stappen gezet met software die zelf nieuwe muziek kan componeren.

Bij bureau space150 hebben ze onlangs een zeer interessant project uitgevoerd op dit gebied. Ze lieten een tool wekenlang de muziek van Travis Scott analyseren om vervolgens via kunstmatige intelligentie met een track te komen die zomaar van de rapper zou kunnen zijn: Jack Park Canny Dope Man uitgevoerd door TravisBott.

Net echt

Zowel de beat als de tekst klinkt als een echt nummer van Travis Scott. Er is zelfs een bijpassende videoclip bij het nummer. Alles wat je hoort is gemaakt en bedacht door software. En het knappe van dit alles is dat je dat eigenlijk niet hoort. Het enige wat opvalt als je goed luistert is dat de tekst nergens over gaat, maar ook dat komt vaker voor in hedendaagse hiphop.

De keuze voor Travis Scott was volgens Ned Lampert van space150 een voor de hand liggende. Hij is een unieke artiest met een eigen geluid. Opvallend was dat de digitale variant van de rapper een voorliefde voor eten heeft ontwikkeld. Dat resulteert in surrealistische teksten als “I don’t want to fuck your party food”.

Intussen zijn er ook artiesten die dit soort AI-software gebruiken om composities te maken. Zo zijn Holly Herndon en Grimes al volop bezig op dit gebied. In de schilderkunst gebeuren soortgelijke dingen. In 2016 wist een computer een zogenaamd nieuw werk van Rembrandt te maken.