Muziektips voor het pinksterweekend

platenzaak
Foto: Annie Theby-Unsplash

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere broeder Dieleman, Rosalía en Deerhoof.

Rosalía en Travis Scott

De Spaanse Rosalía is hard op weg om een superster te worden. Deze nieuwe single zal daar zeker aan bijdragen, want niemand minder dan Travis Scott is haar muzikale gast.

Thom Yorke

Sonos heeft Thom Yorke weten te strikken als presentator voor Sonos Radio. Bij zijn programma is nu ook een playlist gemaakt. Wie de interesses van Yorke een beetje kent of eerder door hem gemaakte lijsten heeft beluisterd, weet dat er heel veel moois en bijzonders te ontdekken valt. Zelfs voor muziekliefhebbers met een brede smaak is er waarschijnlijk nog wel iets nieuws te horen.

De lijst heet In the Absence Thereof…v1 en bevat muziek van onder andere Holly Herndon, James Blake, Little Simz, Thee Oh Sees, Duke Ellington en Colin Stetson.

Nieuwe albums

Er zijn weer veel interessante nieuwe albums uitgekomen deze week. De belangrijkste release is natuurlijk die van Lady Gaga die een prima popplaat heeft gemaakt, maar met onze tips willen we meer in de diepte en niet met voor de hand liggende tips komen.  Daarom trappen we af met

Medhane


Rapper Medhane uit Brooklyn brengt in hoog tempo albums uit. Dit is alweer nummer 3 in 1 jaar tijd. Cold Water is ook meteen zijn beste album. Hier lijkt alles op zijn plaats te vallen. De productie bevat heerlijke soul- en jazzsamples en in zijn teksten heeft Medhane daadwerkelijk iets te vertellen.

Jade Hairpins

Deze band bestaat uit twee leden van Fucked Up: Jonah Falco en Mike Haliechuk. De twee brengen regelmatig nummers uit die niet passen in het straatje van Fucked Up. Ook hier is dat weer het geval. De muziek is wat lomer en vriendelijker dan dat we van de twee gewend zijn.

broeder Dieleman

broeder Dieleman is in onze ogen een van de meest onderschatte bands in Nederland. Op dit nieuwe album bewijzen Tonnie Dieleman en zijn band wederom hoe uniek het geluid van broeder Dieleman is. Elk album is net even anders, maar de basis blijft gelijk. Poëtische teksten in het Zeeuws-Vlaams met vaak een spaarzame maar zeer effectieve muzikale begeleiding. Totdat plots het tropisch swingende Lied van het riet voorbij komt.

Deerhoof

De experimentele rockband Deerhoof neemt je op hun nieuwe album mee langs een flink aantal interessante composities. De muziek wringt, piept en kraakt. De ritmes zijn tegendraads en de gitaren rocken stevig. Hoe uniek de band is, hoor je in het laatste nummer I Call on Thee wat een prachtige bewerking van een stuk van Johann Sebastian Bach is.