Smart devices zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Alle informatie waar je maar toegang tot wil hebben zit tegenwoordig in je broekzak en je hartslag is direct vanaf je pols te lezen. Eén van de marktleiders op dit vlak is natuurlijk Apple en de afgelopen tijd heb ik hun recente line-up aan producten mogen gebruiken in het dagelijks leven.
iPhone X
Laten we beginnen met het device welke ik het meest heb gebruikt de laatste tijd: de iPhone X. Ik was vooral benieuwd naar de camera van het toestel en het gemis aan de gebruikelijke homeknop. Laten we met deze laatste beginnen. Waar ik er namelijk van uitging dat mijn dagelijks gebruik hierdoor vertraagd zou worden, is dit niet het geval en heeft Apple ervoor gezorgd dat de betreffende knop oprecht niet nodig is. Teruggaan naar het hoofdscherm doe je nu simpelweg met een swipe-animatie van onder naar boven en voor het activeren van je telefoon hoef je slechts te kijken (waarover straks meer).
De camera van de Apple-toestellen is al jaren van een hoge kwaliteit en dat is met de iPhone X niet anders. Alle foto’s in dit artikel zijn genomen met het toestel en ik ben dan ook vooral te spreken over de scherpte en de kleuren van de camera. Van alle functies die deze biedt, is de portret modus toch wel mijn grote favoriet. Deze zorgt ervoor dat het hoofddoel van de foto scherp gemaakt wordt, terwijl de achtergrond wordt vervaagd. Tegelijkertijd kun je deze ‘on the fly’ aanpassen door filters toe te voegen, maar ook de vervaagde achtergrond te veranderen naar bijvoorbeeld een theatrale zwarte achtergrond.
Over de toevoeging van de notch kunnen we het lang en breed hebben, maar na de eerste dag gebruik te hebben gemaakt van het toestel vielen de inkepingen me al niet meer op. Uitzonderingen daargelaten bij apps die hier nog geen rekening mee hebben gehouden waardoor sommige content net in de notch valt. Naast de extra ruimte, is de functie waar de notch voor is toegevoegd een heel fijn systeem. De iPhone X maakt door het gebrek aan een homeknop geen gebruik meer van TouchID, maar FaceID. Dit ingenieuze systeem scant jouw gezicht en gebruikt dit vervolgens om bijvoorbeeld je telefoon vrij te geven. Daarnaast wordt het gebruikt om aankopen te bevestigen, maar zijn meerdere apps er ook al mee aan de haal gegaan. De Mijn ING-app wordt bijvoorbeeld ook geactiveerd door een blik op mijn telefoon en de nieuwe Animoji zijn een guilty pleasure om te gebruiken.
Apple Watch Series 3
Op het gebied van smartdevices zijn smartwatches het jongst op de markt en ook hier heeft Apple een vinger in de pap. Waar ik recent weer begonnen ben met sporten, kon de smartwatch dan ook niet ontbreken in de line-up en mocht ik aan de slag met het meest recente model.
Uit de periode dat ik de Apple Watch Series 3 heb gebruikt, kan ik één conclusie trekken: met name als je een sporter bent, is de Apple Watch (of überhaupt een smartwatch) een verdraaid handige gadget. Het wist mijn statistieken beter bij te houden dan de teller op het fitnessapparaat zelf, doordat het continu een hartslag meet. En omdat ik een beroep heb waarbij ik het merendeel van de dag zit, was ik ook erg blij met de functie die aangeeft dat het tijd is om te gaan staan en even te bewegen en je daarvoor beloont met motiverende berichten als je het goed doet. Tegelijkertijd betekent dit ook dat als je geen actieve sporter bent, een smartwatch slechts een gadget is waarbij je makkelijker je berichten kunt aflezen zonder steeds je telefoon erbij te hoeven pakken. Eén blik op je horloge toont het bericht waarna je dan direct kunt reageren met een kort bericht, of via een dicteer tool het bericht kunt versturen. Let er wel op: in het openbaar praten tegen je horloge, kan voor vreemde blikken zorgen. Je ziet er tenslotte uit als Michael Knight die met Kitt aan het communiceren is.
Naast het standaard meegeleverde rubberen Nike polsbandje, was Apple zo vriendelijk om nog twee extra bandjes toe te sturen voor in het dagelijks leven. Het wisselen van de bandjes kan op ieder moment worden gedaan, waardoor je erg gemakkelijk en snel van stijl kunt veranderen.
iPad Pro
Niet een heel recent product, maar tegelijkertijd is het er eentje waar ik al langere tijd niet meer zonder kan: de iPad Pro. Hoewel de krachtigere iPad tegenwoordig ook in een regulier formaat is, zweer ik nog altijd bij de eerder uitgekomen versie met het grote scherm. Wanneer ik buiten de deur ga werken, loop ik al een aantal jaar niet meer met een laptop rond in mijn rugtas, maar met de iPad Pro. As a matter of fact, dit volledige artikel is geschreven op de iPad Pro. Juist door het grotere formaat scherm komt de ervaring meer in de buurt van het gebruik maken van een laptop dan dat ik dat had met een reguliere tablet. Waar ik persoonlijk gebruik maak van een los Bluetooth-toetsenbord, heeft Apple ook een Smart Keyboard dat je direct verbindt aan de iPad Pro. Het voordeel van dit toetsenbord is dat alles meteen gesynchroniseerd is en doordat de toetsen allemaal afgesloten zijn tot een geheel kan er ook geen water of vuil tussen de toetsen komen.
Daarnaast is het voor entertainment door de grootte een topapparaat! Ik weiger om op een klein schermpje te Netflixen, dus daar is het een uitkomst voor. Rasechte nerd die ik ben, gebruik ik hem daarnaast voor het lezen van comics, wat door het formaat neerkomt op dat van een papieren versie. Op deze manier hoef ik nooit in te zoomen, te swipen, of te pielen om de teksten goed te lezen. Alles past op één scherm.
Marc de Haas