Sneakermerk ETQ zet voortaan extra in op duurzaamheid. Het Amsterdamse label introduceert daarom schoenen die zijn gemaakt van drie duurzame materialen. Dit als mooi alternatief voor leer.
ETQ is zich bewust van de uitdagingen die er zijn op het gebied van natuur & milieu bij de productie van sneakers. Graag wil het merk deel van de oplossing uitmaken. Dit betekent dat het nauw samenwerkt met partners en leveranciers die innovatief zijn wat betreft duurzaamheid, zonder dat ze inleveren op luxe.
Gerecycled nylon
Het bekendste model van ETQ is de LT01, een luxe interpretatie van de klassieke tennisschoen. Voortaan is de LT01 ook in duurzame varianten te krijgen. Allereerst is er de nieuwe LT01 Knitted ECONYL®. Deze sneaker heeft een gebreid bovenwerk, gemaakt van gerecycled nylon. Het gebruikte garen is vervaardigd uit afgedankte visnetten en oceaanafval. De veganistische voering is gemaakt van een antibacterieel, op microvezel gebaseerd alternatief voor leer en de zool is een TPU-cupzool, een extreem duurzaam alternatief voor rubberen zolen.
Houtpulp
Dan is er de LT01 Knitted TENCEL™. Ook deze sneaker heeft een gebreid bovenwerk, maar dan gemaakt van Tencel. Deze stof, bestaande uit Lyocell-vezels, wordt op de markt gebracht door de Oostenrijkse Lenzing Groep. De vezels zijn gemaakt van houtpulp uit duurzaam beheerde bossen en geproduceerd met een lage impact op het milieu. Ook hier is er een veganistische voering en TPU-cupzool.
Veganistisch leer
Een premium sneaker wordt vaak bepaald door het leer dat is gebruikt. Dit idee raakt echter steeds meer op de achtergrond, omdat er tegenwoordig ook prachtige alternatieven voor leer bestaan. De LT01 Vegea® is gemaakt van veganistisch leer. De coating is gemaakt bij Vegea in Italië van gerecyclede grondstoffen, zoals plantaardige oliën en natuurlijke vezels uit de agro-industrie.
Vegea werkt samen met een distilleerderij in Noord-Italië die wijnafval van lokale wijnboeren verzamelt. Bij de distilleerderij halen ze alcohol uit wijnafval, de zogeheten druivendraf, voor de productie van grappa. Na de destillatie wordt de overgebleven druivendraf gedroogd en vervolgens verder behandeld. In samenwerking met een Europese producent van biopolymeren heeft Vegea een plantaardige verbinding ontwikkeld. Deze verbinding gaat naar een coatingfabriek, waar het op textiel verwerkt wordt. Het resultaat is een plant-based leersoort die voelt en draagt als premium kalfsleer.