Duurzame seizoensbloemen van Wilderful

Wilderful
Fotografie: Iris Duvekot

Een bos bloemen is altijd een goed cadeau om te geven of om te krijgen. Helaas is de industrie rondom de bloementeelt voor een heel groot deel erg slecht voor het milieu. Wilderful is een mooi voorbeeld van hoe het anders kan.

Bij Wilderful willen ze de bloemenindustrie van binnenuit verbeteren. Dat doen ze door samen te werken met natuurvriendelijke kwekers. Wilderful zorgt dat hun seizoensbloemen terecht komen bij lokale bloemisten. Via de website van Wilderful kun je een boeket bestellen dat dan in je eigen buurt opgehaald kan worden. Op het moment van schrijven is er geen complete landelijke dekking van de service, maar Wilderful heeft wel de ambitie om heel het land te kunnen bedienen. Hiermee kunnen ze steeds beter gaan bijdragen aan vermindering van energieslurpende kassen, lange transporten en bestrijdingsmiddelen.

Aanbod

Het belangrijkste dat Wilderful doet is het volgen van de seizoenen. Het aanbod bestaat dus altijd uit bloemen die op dat moment ook echt horen te bloeien in de natuur. In dit geval groeien de bloemen op de volle grond, bij lokale telers. Zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Denk aan bijvoorbeeld helleborussen, tulpen en narcissen in het voorjaar, verse dille en zonnebloemen in de zomermaanden, en kerstgroen in december. Hierdoor verschilt het aanbod bij Wilderful van dag tot dag.

Silke Tijkotte, mede-oprichter van Wilderful: “Door een grote passie voor bloemen heb ik me altijd in die sector bewogen. Maar ik verbaasde me er steeds vaker over dat bloemen zo ver van de natuur zijn komen te staan. We weten dat het ook anders kan. Samen met bloemisten en natuurvriendelijke kwekers willen we deze industrie verduurzamen door Nederland toegankelijk kennis te laten maken met het alternatief: boeketten vol natuurvriendelijke bloemen. Lokaal gekweekt, uit het seizoen en de volle grond.”

Wilderful

Wilderful
Fotografie: Iris Duvekot

Wilderful