FENIX Museum zoekt koffers voor groot doolhof

FENIX Museum
Conservator Rutger Doop © Roel Dijkstra

In Rotterdam wordt momenteel hard gewerkt aan de oprichting van museum FENIX. Het landverhuizersmuseum wil bij de opening in 2024 een uniek kofferdoolhof presenteren. Hier kunnen bezoekers doorheen dwalen en de vele verschillende reis- en migratieverhalen ervaren. Heb jij nog een koffer met een verhaal liggen?

Maar liefst 2000 koffers zullen de bouwstenen van het labyrint vormen. FENIX vraagt hulp uit heel Nederland om mee te bouwen aan dit bijzondere doolhof. In de weekenden van 14,15 en 21, 22 mei trekt het museumteam daarom het land in. Tijdens inzameldagen kunnen mensen terecht die een koffer aan de collectie van FENIX willen doneren. Alle soorten en maten bagage zijn welkom. De teller staat al op 600 koffers. FENIX hoopt nog honderden koffers te mogen ontvangen.

Een koffer doneren

Het team van FENIX zal in zeven steden klaarstaan om koffers aan te nemen. De aftrap vindt plaats op zaterdag 14 mei in Rotterdam bij de bouwplaats van FENIX op Katendrecht. De agenda is verder als volgt:

Zondag 15 mei – Rijksmuseumtuinen in Amsterdam en Bibliotheek Neude in Utrecht
Zaterdag 21 mei – Forum in Groningen en Rozet in Arnhem
Zondag 22 mei – TextielMuseum in Tilburg en Amare in Den Haag

Koffers kunnen worden ingeleverd tussen 10:00 en 16:00 uur (m.u.v. het TextielMuseum in Tilburg, hier kunnen koffers worden gebracht tussen 12:00 en 17:00 uur).

Verhalen over vertrek en aankomst

De afgelopen maanden reisde Rutger Doop, conservator geschiedenis van FENIX, door het land om koffers op te halen. ‘Het is fantastisch dat mensen bereid zijn om zoiets persoonlijks als een koffer te doneren. Tijdens mijn ontmoetingen met donateurs hoor ik bijzondere, verdrietige en soms heel grappige verhalen. Het kofferdoolhof in FENIX laat straks zien wat het kan betekenen om je koffer te pakken. Dat past bij uitstek bij ons museum, waar verhalen over vertrek en aankomst, van vroeger en nu, centraal staan.’

Verschillende soorten koffers

De koffers die FENIX in ontvangst neemt zijn uiteenlopend. Van een originele, luxe Amerikaanse Oshkosh hutkoffer uit circa 1920 tot een eigentijds rood rolkoffertje uit Rotterdam. Bij sommige koffers horen bijzondere reis- en familieverhalen. De koffer staat dan symbool voor een nieuwe start, ingegeven door liefde, een avontuur of oorlog. FENIX doet een oproep aan alle koffereigenaars in Nederland. Wie nog een koffer van zichzelf, grootouders of andere familieleden of vrienden heeft, is welkom die op te laten nemen in de collectie van FENIX. Zo blijft de koffer bewaard voor de toekomst en worden persoonlijke reis- en migratieverhalen doorverteld.

Een nieuw museum voor Rotterdam

In 2024 opent FENIX in Rotterdam. De monumentale Fenixloods II op Katendrecht wordt momenteel getransformeerd tot museum en culturele, culinaire en creatieve ontmoetingsplek. Het is dé plek van vertrek en aankomst, waar miljoenen mensen vertrokken en net zovelen van over de hele wereld aankwamen. Op de vlucht of de liefde achterna. Op zoek naar geluk of betere kansen. FENIX vertelt al deze verhalen.

FENIX, dat een initiatief is van Stichting Droom en Daad, bouwt aan een internationale museumcollectie die (hedendaagse) kunst, fotografie, historische objecten en persoonlijke verhalen omvat. De collectie wordt gepresenteerd in een voormalige, aan de rivier de Maas gelegen, op- en overslagloods uit 1923. Deze wordt momenteel volledig gerestaureerd. Fenixloods II blijft zo bewaard als markant voorbeeld van de Rotterdamse havenarchitectuur. Nieuwe toevoeging aan het gebouw is de Tornado, een theatrale trappartij die uitmondt in een spectaculair uitzichtplatform over de Maas en Rotterdam. Het ontwerp is van de Chinese architect Ma Yansong, oprichter van MAD Architects.

FENIX Museum
FENIX koffers © Loes van Duijvendijk
FENIX Museum
Tornado © MAD Architects