Fotograaf Ilja Meefout presenteert 1,2,1,2 – Portraits of Hip Hop

Ilja Meefout - Portraits of Hip Hop - Beastiie Boys
Beastie Boys

De Nederlandse fotograaf Ilja Meefout presenteert eind november zijn eerste boek: 1,2 1,2 – Portraits of Hip Hop. Het fotoboek bestaat uit iconische portretten die hij maakte van (inter)nationale hiphopsterren.

Ilja Meefout heeft het afgelopen decennium een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Dit is goed terug te zien in 1,2 1,2 – Portraits of Hip Hop. Het boek toont een mooi overzicht van zijn werk. Daarnaast wordt er ter gelegenheid van de boeklancering ook een expositie georganiseerd. Vanaf 28 november zijn Meefout’s portretten te zien (en te kopen!) bij New Metropolis Zuidoost.

Liefde voor hiphop

De fotograaf groeide op in het betonnen landschap van de Bijlmer. De underground hiphopcultuur die domineerde in deze Amsterdamse wijk vormde een inspiratiebron voor Meefout. Op een dusdanige manier dat hij begon met het vastleggen ervan. Inmiddels fotografeert Meefout al meer dan 12,5 jaar bekende hiphopartiesten. Voor zijn lens stonden grootheden als Snoop Dogg, Beastie Boys, Ice Cube, Lil’ Wayne, Pusha T en Wu-Tang Clan.

De liefde voor hiphop ontstond al vroeg bij Meefout door te luisteren naar cassettebandjes van onder andere Eric B & Rakim, NWA en Public Enemy. De passie voor het muziekgenre komt dan ook duidelijk naar voren in zijn fotografie. Op geheel eigen wijze legt hij zijn helden vast op beeld.

Kenmerkend voor zijn werk is de manier waarop rappers uit hun dagelijkse context worden gehaald. Intuïtief zoekt de fotograaf naar het onbewaakte moment waarin zij uit hun rol van artiest stappen. Via Meefout’s unieke portretten krijgen we een bijzonder inzicht in een subcultuur die miljoenen mensen wereldwijd aantrekt. Met name het kwetsbare karakter van de foto’s maakt het werk onderscheidend.

Inleiding door Saul van Stapele

Hiphopjournalist en -schrijver Saul van Stapele schreef ter gelegenheid van de lancering van het boek het inleidende essay Visual Art with a Hip-Hop Heart. Een kritische reflectie op het vaak negatieve imago dat de hiphopcultuur kadert en lovende woorden over het intuïtieve en kwetsbare werk van Meefout.

Het boek 1,2 1,2 – Portraits of Hip Hop verschijnt begin december en kost € 50,-. Het is verkrijgbaar bij geselecteerde boekhandels en via Lecturis.nl

De expositie 1,2 1,2 – Portraits of Hip Hop is te zien bij New Metropolis Zuid-Oost (Bijlmerplein 876) van 28 november 2019 tot en met 24 januari 2020. Gratis toegang.

Ilja Meefout - Portraits of Hip Hop - A$AP Rocky
A$AP Rocky
Ilja Meefout - Portraits of Hip Hop - Common
Common
Ilja Meefout - Portraits of Hip Hop - Pusha T
Pusha T
Ilja Meefout - Portraits of Hip Hop - Snoop Dogg
Snoop Dogg