Overgewicht kan erg vervelend zijn op meerdere gebieden. Zo kan het je mentaal gezien onzeker maken, en is het daarnaast lichamelijk niet altijd prettig om extra kilo’s te dragen. Soms lukt het echter niet om met sporten en gezond eten van overgewicht af te komen, iets waar je dus niet altijd iets aan kunt doen (bijvoorbeeld door diabetes). Een Gastric Bypass kan in dit geval uitkomst bieden om je levenskwaliteit te verbeteren.
Waarom lukt afvallen niet?
Er kunnen tal van redenen zijn om zelf niet af te kunnen vallen. Meestal gaat het om een disbalans tussen inname van calorieën en verbruik, maar ook erfelijkheid en hormoonhuishouding kunnen een rol spelen. Ook medicijngebruik (zoals antidepressiva en corticosteroïden) kan invloed hebben op je gewicht. Voordat je kiest voor een operatie voor gewichtsverlies is het altijd slim om contact op te nemen met de huisarts en/of diëtiste, om te kijken of het je toch zou lukken om op een natuurlijke manier af te vallen.
Obesitas en diabetes type 2
Meer dan 80% van de mensen die diabetes type 2 hebben, die hebben ook last van overgewicht. Dit kan samenhangen met de insuline-opname in het lichaam. Wanneer insuline-opname namelijk uit balans is, kom je sneller aan. En door overgewicht kun je dan ook weer sneller diabetes type 2 ontwikkelen. Met de ingreep Gastric Bypass zou de insuline-verwerking in het lichaam beter in balans kunnen komen. Dat niet alleen, het verkleint ook de kans op zure oprispingen.
Wat gebeurt er bij een Gastric Bypass?
Bij een Gastric Bypass wordt het volume van de maag verkleind tot circa 15 tot 25 ml. Daardoor heb je langer een verzadigd gevoel en ga je als vanzelf minder eten, waardoor je afvalt. Dat niet alleen, want ook wordt er een nieuwe maaguitgang gecreëerd. Eten passeert een kleiner deel van de maag en de twaalfvingerige darm wordt overgeslagen (vandaar de naam omleiding of bypass). En dat zorgt er dan weer voor dat je minder last hebt van zure oprispingen. Al met al verlies je gewicht en valt eten minder zwaar, boer je het minder op en krijg je minder maagzuur, waardoor je levenskwaliteit verbetert. Je verliest zo’n 70% tot 80% van je overgewicht.
Wanneer kiezen voor een Gastric Bypass?
De keuze voor een dergelijke ingreep maak je nooit alleen. De behandelende arts in kwestie kan je hierin goed adviseren. Het is sowieso belangrijk dat je gezondheid goed is, zodat je de ingreep qua conditie kan doorstaan. Bovendien moet je je bewust zijn van het feit dat je je levensstijl daarna drastisch verandert. Je zal minder gaan eten en moet het eerste half jaar meerdere keren terug op consultatie. Dit om de kans op eventuele complicaties zo klein mogelijk te houden en direct in te kunnen grijpen.
Alternatieve vormen van vet kwijtraken
Zoals benoemd is de Gastric Bypass een optie als het je met gewoon diëten niet lukt om af te vallen. En als je gewoon niet lekker in je vel zit of overgewicht een bedreiging voor de gezondheid vormt. We hebben hier nog een aantal speciale programma’s op een rijtje gezet die je kunnen helpen met afvallen en het verbeteren van je lichamelijke en mentale conditie. Heb je juist erg veel last van plaatselijk vet, dat juist op die specifieke plekken niet weggaat? Dan kun je liposuctie in België overwegen. In Genk zit een goede kliniek waar ze onderhuids vetweefsel plaatselijk verwijderen, met speciale technieken waardoor de hersteltijd minimaal is. Deze ingreep is minder ingrijpend en kan voor mensen met plaatselijk vet ook zeker uitkomst bieden!