Een enkelbrace helpt bij blessures

Enkelbrace
Foto: Unsplash

Een enkelblessure is een veelvoorkomende klacht bij sporters, maar ook als je niet sport is een enkelblessure helaas makkelijk opgelopen.

Om je herstel zo veel mogelijk te bespoedigen en om zo min mogelijk pijn te ervaren is het raadzaam om een enkelbrace te dragen. Afhankelijk van de klacht en ernst kun je deze voor een korte of langere periode aanschaffen en gebruiken.

Je kunt kiezen uit verschillende enkelbraces, leidraad voor de juiste keuze is de aard en ernst van het probleem en de bijpassende oplossing.  Het bepalen van de ernst heeft te maken met de overbelasting van de pezen. Dit kan milder of ernstiger zijn. In het geval van een enkelblessure geldt, hoe ernstiger de overbelasting van de pezen rondom de aanhechting van de voet, hoe meer immobilisatie er nodig is.

In het geval van een lichte overbelasting is er behoefte aan een brace met compressie, en kies je een enkelbrace die vooral druk geeft met lichte ondersteuning rond te enkel. Deze brace werkt dan effectief tegen pijn en eventuele zwelling.

In andere gevallen als verzwikking of gescheurde enkelbanden kun je behoefte hebben aan meer fixatie rond de enkel. In dit geval kun je het beste kiezen voor een enkel brace met verstelbare banden of met een ander zwachtelsysteem om druk en stabilisatie te realiseren. Ook als je herstellende bent na een enkeloperatie kun je het beste een enkelbrace kiezen die meer steun geeft en sterker fixeert. Dit is dan beter voor het herstel.

Het kan voorkomen dat er behoefte is om ook s’ nachts een enkelbrace te dragen, in dat geval is het advies wel om de zwachtel of verstelbanden van de enkelbrace minder strak te zetten zodat er geen bloedvaten bekneld raken en de doorbloeding niet belemmerd wordt.

Bij het dragen van alle enkelbraces wordt geadviseerd om een sok of kous onder de brace te dragen, dit om irritatie en of knelpunten tegen te gaan. Een enkelbrace zit goed als hij overal steun geeft en aansluit maar nergens knelt of te strak zit. Ook moet een goed passende enkelbrace de juiste ondersteuning bieden en het kantelen van de voet tegen gaan, zonder dat deze bij het lopen (dus het afrollen van de voet) hinder geeft.

Gemiddeld wordt een enkelbrace zo’n 14 dagen gedragen, echter kan dit natuurlijk wel per persoon en klacht verschillen. Zoek je een geschikte brace en wil je een passend advies? Neem dan contact op met een specialist op dit gebied. Je kunt bijvoorbeeld advies inwinnen via website Olfit.nl