Getest: Bose QuietComfort en Sport Earbuds

Getest: Bose QuietComfort en Sport Earbuds

Een aantal jaar geleden heb ik de Bose QuietComfort II koptelefoon kunnen testen en eerlijk is eerlijk, sindsdien heb ik geen fijnere op mijn hoofd gehad. Waar Sony hun premium wh-1000xm lijn steeds een nieuwe versie geeft, is er nog altijd geen nieuwe QuietComfort koptelefoon uitgebracht.

Sindsdien hebben we op Mixedgrill al aardig wat koptelefoons en oortjes getest, maar persoonlijk denk ik nog altijd met veel plezier terug aan de testfase. Bij de aankondiging van oortjes die onder hetzelfde QuietComfort label aankondigde, was ik direct geïnteresseerd en kon niet wachten om ze te testen. Nu ik dit jaar meer met mijn gezondheid bezig ben, moesten ook de Sport Earbuds getest worden in de gym.

Bose QuietComfort Earbuds

Laat ik meteen met het letterlijk grootste punt van de QuietComfort Earbuds beginnen waar je simpelweg niet omheen kan. Zowel de charging case als de oortjes zelf zijn erg groot. Waarom de oortjes dat formaat hebben is mij overduidelijk (daarover zo meer), maar waarom de oplaadcase dan ook zo groot had moeten zijn is mij een raadsel. Het gebeurde tijdens het testen dan ook vaak genoeg dat ik de case thuisliet om vreemde blikken op die grote bobbel in mijn broekzak te voorkomen.

Mogelijk dat het is om de batterijduur te rechtvaardigen, want deze is bovengemiddeld voor dergelijke oortjes. Ze gaan meer dan vijf uur meer op één lading en eenmaal in de case zijn ze snel opgeladen. Met een kwartiertje opladen kan je weer twee uur luisteren, om ze helemaal op te laden ben je 2 uur verder. De case zelf is na drie uur volledig opgeladen.

Getest: Bose QuietComfort en Sport Earbuds

Waar het grotere formaat van de oortjes zelf dan vandaan komt? De kwaliteit van het geluid die ze geven, maar voornamelijk de noise cancelling. Deze is namelijk van een hoog niveau en deed mij denken aan de periode dat ik de QuietComfort II headset heb kunnen testen. Via de app kan je de noise cancelling instellen op tien verschillende niveaus die gekoppeld kunnen worden aan drie touch control pre-sets op de oortjes zelf. De drie standaard pre-sets waren voor mij precies goed, waardoor ik hier verder niet eens mee heb hoeven spelen.

Ondanks het formaat zitten de oortjes tijdens het dragen comfortabel en heb ik geen moment gehad dat ik bang was dat ze uit mijn oor zouden vallen, zelfs niet tijdens het hardlopen. Dit komt met name door het siliconen vleugeltje wat eraan zit en onder je oorschelp plaatst. De eerste keer is het even goed de instructies vanuit de app volgen om ze juist in te doen, maar daarna deed ik het gewoon in één snelle handeling. Hetzelfde geldt voor de touch en swipe controls, het was even uitvogelen wat welke beweging op welk oor deed, maar aan het eind van de dag was dit geen probleem meer. Wat ik persoonlijk ook erg fijn vindt aan de QuietComfort (en tevens ook de Sport) Earbuds is dat de dopjes niet diep in je oren gaan, maar de gehoorgang in plaats daarvan afsluiten.

De QuietComfort Earbuds hebben daarnaast technieken die ik al eerder heb gezien bij andere oortjes en die je tegenwoordig verwacht bij premium earbuds, zoals een auto pause wanneer je één oortje uitdoet en mono listening als je alleen het rechteroortje inhebt. Waar ik minder over te spreken ben is het feit dat je alleen via de Bose app kan wisselen tussen gekoppelde devices. Voor dit bedrag had ik gehoopt dat er meerdere devices tegelijkertijd gekoppeld konden zijn, maar dit is jammer genoeg niet het geval. Ook een in-app equalizer is niet aanwezig.

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar ondanks dat de oortjes fors zijn, vind ik ze qua uiterlijk wel wat hebben. Ze vallen absoluut op en dan heb ik het puur nog over de vorm. Ze zijn leverbaar in twee verschillende kleuren; Triple Black (zwart) en de door ons geteste ‘Soapstone’ (gebroken wit). Deze laatste hebben een parelmoerachtige glans en spikkels in het materiaal zitten waardoor ze een stijlvolle afwerking hebben, al begrijp ik dat dit niet voor iedereen weggelegd is.

Adviesprijs 279,95 euro

Bose Sport Earbuds

Over naar de Sport Earbuds, waar ik een heel stuk korter over kan zijn dan over de QuietComfort Earbuds. Het eerste dat meteen bij de goedkopere (maar wat mij betreft alsnog aan de prijzige kant) oortjes opvalt is het formaat. Ze zijn een heel stuk kleiner en ook de charge case is smaller, al vind ik deze ook aan de forse kant waardoor ik hem alsnog liever niet in mijn broekzak meenam.

Het grootste verschil tussen de Sport en QuietComfort Earbuds is het gebrek aan ANC bij de Sport oortjes, waardoor deze een stuk minder ruimte nodig hebben. Verder hebben de Sport Earbuds dezelfde plus en minpunten als de QuietComfort. Ook deze oortjes maken gebruik van het siliconen vleugeltje dat in je oorschelp haakt waardoor ze er niet uitvallen en comfortabel zitten, allebei hebben ze een IPX4 rating en is de geluidskwaliteit plus batterijduur van hoog niveau. Aan de negatieve kant hebben ook de Sport Earbuds geen mogelijkheid om aan meerdere devices tegelijkertijd verbonden te zijn en is er geen equalizer aanwezig.

Getest: Bose QuietComfort en Sport Earbuds

Maar waarom zou je dan voor de Sport Earbuds gaan als je met de QuietComfort Earbuds wél noise cancelling krijgt en ze praktisch gezien voor zowel casual als sporten gebruikt kunnen worden door het vleugeltje en IPX4 rating? Door het kleinere formaat zijn de Sport Earbuds net dat tikkeltje lichter in gewicht waardoor ze niet alleen voor de buitenwereld minder opvallen, maar ook voor jezelf. Daarnaast zijn ze leverbaar in andere kleuren die mogelijk meer bij je smaak vallen. Ook hier is de ‘Triple Black’ weer van de partij, maar is de ‘Soapstone’ vervangen door Glacier White, die grijze en gele accenten heeft en is er een blauwe ‘Baltic Blues’ die wij hebben getest. De grootste reden is mogelijk nog wel het kostenplaatje, want voor 80 euro minder heb je vrijwel dezelfde oortjes als de QuietComfort Earbuds en mis je alleen de geweldige ANC. Het is dan ook aan jou of dit iets is wat je van draadloze oortjes verlangt, al kan ik eerlijk gezegd nu niet meer zonder de ANC om mij – ook in de sportschool – af te zonderen voor een volledige focus.

Adviesprijs 199,95

Marc de Haas

Getest: Bose QuietComfort en Sport Earbuds Getest: Bose QuietComfort en Sport Earbuds