Review: Huawei Freebuds Pro 2

Huawei Freebuds Pro 2

Waar je bij top end draadloze oordopjes vaak denkt aan Apple, Samsung of Philips, begint het topsegment inmiddels aardige concurrentie van andere merken te krijgen. Afgelopen jaar was ik al erg te spreken over hoeveel de Huawei Freebuds Pro deden en hun opvolger legt hier nog eens een stapje bovenop voor een (meer) schappelijke prijs.

Dat de producten van het geplaagde Chinese concern uitstekende prijs/kwaliteit bieden heb ik al lang en breed over geschreven hier bij Mixed Grill. Van de uitstekende smartwatches tot hun excellente strandspeaker – alles is met zorg gemaakt en voelt premium, zonder dat je er krom voor hoeft te liggen. Zo ook de Freebuds, die ik twee jaar terug voor het eerst aan de tand voelde. De iteraties die daarop volgden waren mooie, logische stappen die piekten met de buds die oprecht de term pro konden dragen. De Huawei Freebuds Pro 2 voelen bekend, maar zijn net dat tikje beter waardoor je deze zeker moet overwegen wanneer je in de markt bent voor nieuwe.

Compact design

Het uiterlijk van de buds komt bekend voor wanneer je de eerdere Huawei Freebuds Pro in handen hebt gehad. De Pro’s hebben de lange staafjes van de eerdere Freebuds ingeruild voor een compacter design. Nog steeds vind je hier de touch controls voor het aanpassen van volume, skippen van tracks en het opnemen of ophangen van gesprekken. Dit doe je niet door te tikken, zoals met de meeste ear buds, maar door in de zijkanten van de buds te knijpen. Een klein hoorbaar klikje bevestigt dat je dit goed gedaan hebt en het werkt eigenlijk altijd, zij het wat vertraagd. Wat het voorkomt is dat je per ongeluk je podcast skipt op dat cruciale moment omdat je het dopje terug je oor in probeert te drukken. Volume aanpassen vond ik hierdoor wel moeilijker dan met reguliere touch controls en hier pakte ik sneller mijn telefoon voor.

Flashy looks

Mijn grootste kritiek op de Freebuds Pro van vorig jaar was dat deze tricky waren om uit hun doosje te halen. Het doosje is wat compacter en de earbuds haal je nu gemakkelijk uit de case, zo gemakkelijk dat ik niet eens over nadacht. Ook verkrijgbaar in Ceramic White, de grijze Silver Frost, kreeg ik de Silver Blue-variant in handen. In de zee van witte en zwarte earbuds springt deze kleur er wel uit, ondanks zijn kleine vorm – al was het zeker even wennen. De Huawei Freebuds zitten heerlijk en hadden geen enkele aanpassing van de kussentjes nodig om comfortabel uren te dragen. En dit kan want de Buds moeten ongeveer 4 uur mee kunnen voordat je ze weer moet laden in het doosje. Hier laad je in 40 minuten de buds weer helemaal vol, maar in de realiteit kwam ik nooit zonder batterij te zitten. Wanneer de case zelf leeg is, heb je deze met een uurtje aan de kabel weer helemaal klaar om te gaan.

Uitstekend geluid

Maar het belangrijkste is natuurlijk hoe deze buds klinken en zoals altijd was ik verbaasd over de kwaliteit en diversiteit die deze Freebuds Pro 2 aankunnen. De enorme 11mm drivers zijn een aardige stap over zijn voorganger en zorgen voor de statistieken fans voor 14Hz aan bass. Dat die bass diep kan gaan ontdekte ik al gauw en zorgt, zeker met pop of wat hardere elektronische muziek, voor punchy noten en heldere middens. Dit zorgt er ook voor dat de Freebuds Pro 2 hun mannetje staan met gitaren in het spel. De heerlijke melodische piraten-metal van Alestorm en de modernere take van Beartooth klonken geweldig in balans. Qua volumes vond ik hier ook genoeg range en blijft de muziek ook overeind wanneer je deze terug draait.

Hoogwaardig, zoals je mag verwachten

Zoals je van Pro earbuds mag verwachten vind je hier uitstekende active noise cancellation die je geen hoofdpijn of een drukkend gevoel op je oren geeft. Met de buds of de AI Life companion app wissel je gemakkelijk tussen ANC aan, uit of dat de earbuds in transparency mode gaan waardoor je de omgeving ook hoort. De app houdt de buds up to date en geeft ook de mogelijkheid om het geluid nog verder naar jouw voorkeur te tunen door middel van Sound Effects. Bellen met de buds werkt indoors prima, maar in een luide auto was ik niet goed te verstaan door het omgevingsgeluid. Zelf had ik daarentegen geen last van windgeluiden omdat de buds dergelijk compact en heerlijk afsluitend zijn. Afsluitend kan ik er alleen maar voor applaudisseren dat deze Huawei Freebuds Pro 2 meerdere devices gelijktijdig ondersteunt.

Conclusie

Vergeleken met zijn voorganger is het misschien een kleine stap, maar wanneer je in de markt bent voor hogere segment ear buds dan kun je niet fout gaan met de Huawei Freebuds Pro 2. Ze zijn klein, comfortabel en klinken zeer indrukwekkend. Tel daarbij op dat ze meerdere gelijktijdige connecties ondersteunen, waardoor je gemakkelijk en naadloos switcht tussen je telefoon en je laptop. Jammer genoeg is de AI Life app niet beschikbaar voor iOS, al stel ik dat je voldoende voor elkaar krijgt zonder. De accu gaat lang mee en zit snel weer vol, waardoor ik de Freebuds Pro 2 mij uitstekend diende tijdens lange ritten en blokjes om met de hond.

Sander Noordijk

Huawei Freebuds Pro 2