Getest – de nieuwe Motorola Edge line-up

Getest - de nieuwe Motorola Edge line-up

Motorola brengt ieder jaar een nieuwe telg uit in hun Edge-reeks. Dit jaar komen ze niet met één, maar met liefst drie Edge-smartphones op de markt. De Motorola Edge 50 Fusion is het budgetmodel, de 50 Pro de midranger en – je raadt het niet – de 50 Ultra is het nieuwe flagship toestel.

De afgelopen tijd hebben we de Edge 50 Pro en Edge 50 Ultra flink kunnen testen en hoewel ze aardig op elkaar lijken, zijn de verschillen in gebruik duidelijk.

Hello smARTphone

De slogan voor deze nieuwe lijn is ‘Hello smARTphone’. Niet alleen een mooie knipoog naar de iconische Hello Moto, maar ook een duidelijk antwoord op waar de focus op ligt; het design van het toestel. Hoewel het op het eerste oog weinig verschillen van de Edge 40, zit het verschil in de gebruikte materialen wat de stijlvolle touch geeft.

De Edge 50 Pro is in drie kleuren beschikbaar; Black Beauty, Moonlight Pearl en Luxe Lavender. De Lavender en Black Beauty hebben allebei een zachte vegan leder coating over de achterkant die niet alleen fijn aanvoelt, maar ook wat extra grip geeft. Nadeel is wel dat stofjes er sneller aan blijven plakken.

De 50 Ultra kwam iets later uit dan de Fusion en Pro en toen ik vervolgens de vraag kreeg of ik de houten- of de vegan leather variant wilde ontvangen, was dat een no-brainer. Hoewel ik een veganist ben, is een houten telefoon dusdanig uniek dat ik erg benieuwd was hoe dat zou aanvoelen. Het voelt als laminaat en eerlijk is eerlijk, het is een eyecatcher…mits je de meegeleverde case er af laat natuurlijk.

Iets waar ik heel erg over te spreken ben is dat bij allebei de toestellen het camera eiland in het design verwerkt zit. Het is dan ook meer een camera bump dan een eiland zoals we dat bij de concurrentie zien.

Net als bij eerdere Moto toestellen worden ze geleverd met een case, echter is die in het geval van de Pro erg matig. Hij sluit niet goed om het toestel heen waardoor het zelfs een keer voorkwam dat hij eruit viel toen ik hem vasthad. In het geval van de Ultra sloot hij wel goed aan, maar ging het houten design daardoor verloren. Een van de weinige keren dat ik er bewust voor heb gekozen om geen case te gebruiken. Een gevalletje “Living on the Edge”. Sorry, ik kon het niet laten.

Vrijwel identiek scherm

Zowel de Pro als de Ultra zijn voorzien van een 6.7 inch OLED-scherm dat, door de samenwerking met Pantone, kleuren levert die van je scherm spatten. Ze zijn daardoor allebei top devices voor entertainment. Allebei ondersteunen ze Dolby Atmos en Dolby Head Tracking om het helemaal af te maken.

De Edge toestellen hebben een – je raadt het niet – gebogen scherm, iets wat je tegenwoordig amper meer ziet. Hoewel het stijlvol is en de hele branding er om draait, zorgde het langzamerhand bij mij wel een aantal keer voor wat onbedoelde aanrakingen. Ik hoop dan ook dat Moto langzamerhand hiervan af gaat stappen.

Het enige verschil tussen de twee zit hem in de helderheid van het scherm. De Pro behaalt een max van 2000 nits, terwijl de Ultra 2500 haalt. Hoe hoger het getal hoe feller het scherm kan gaan en dat is vooral als je hem in de volle zon wilt gebruiken erg handig.

Oudere chip versus vers van de pers

Bij een nieuw model telefoon zou je er normaalgesproken van uitgaan dat er een betere chip in het toestel zit in de opvolger met dezelfde naam. Wonderbaarlijk genoeg is dat bij de Edge 50 Pro niet het geval. Waar de Edge 40 Pro vorig jaar voorzien was van een Snapdragon 8 Gen 2, zit er bij de nieuwe 50 Pro een Snapdragon 7 Gen 3 aan boord. Het is een oudere midrange chipset, maar vergis je niet; het is er een die alsnog snel is en het werk gedaan krijgt. De gemiddelde consument zal het verschil in de praktijk waarschijnlijk niet eens opmerken, maar op papier staat het alleen wel gek. Pas als je zwaardere games wilt gaan spelen of video’s wilt gaan bewerken zal je willen kijken naar de grotere broer. De 50 Ultra is namelijk een van de eerste toestellen die gebruik maakt van de onlangs uitgebrachte Snapdragon 8s Gen 3. Je zou haast zeggen dat de Ultra de échte opvolger is van de Edge 40 Pro.

Allebei de toestellen hebben dezelfde flinke 4,500mAh batterij die met 125W binnen no time opgeladen is. Draadloos opladen gaat met 50W. Een extra pluspuntje; naast de USB-C kabel wordt er nog steeds een power brick meegeleverd. Dit zal echter door de Europese wetgeving in de toekomst veranderen.

Schieten prima foto’s

De camera’s van de Motorola Edge 50 Pro en Edge 50 Ultra bieden beide indrukwekkende prestaties, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. De Edge 50 Pro beschikt over een veelzijdige triple-camera setup met een 50MP hoofdcamera, een 13MP ultrawide lens en een 10MP telelens. Deze combinatie zorgt voor scherpe en gedetailleerde foto’s, zowel bij daglicht als in situaties met weinig licht. De Edge 50 Ultra gaat echter een stap verder met zijn 50MP hoofdcamera, een 12MP ultrawide lens en een periscoopzoomcamera die tot 5x optische zoom biedt. Dit maakt de Ultra bijzonder geschikt voor het vastleggen van verre objecten zonder kwaliteitsverlies. Beide modellen hebben een uitstekende 50MP selfiecamera, maar de Ultra biedt net dat beetje extra met zijn geavanceerde zoommogelijkheden en verbeterde beeldverwerking. Kortom, hoewel de Edge 50 Pro al een sterke camera-ervaring biedt, is de Edge 50 Ultra de betere keuze voor wie op zoek is naar de ultieme fotografische veelzijdigheid.

Spijtig minpuntje

Er zijn een aantal dingen waardoor ik fan ben van Motorola. Zo heb je de verschillende gestures in het OS verwerkt zitten waarmee je de zaklamp kan openen door je telefoon te schudden of de camera snel kan openen door een kantelbeweging te maken. Iets minder uniek, maar wel erg fijn was dat de devices van Motorola bloatware vrij waren en een zo clean mogelijke Android-ervaring aanbood. Je merkt dat ik hier in de verleden tijd schrijf, want zowel de Pro als de Ultra zijn voorzien van een aantal bloatware apps. Het gaat gelukkig maar om een paar apps die je zo hebt verwijderd en niet dusdanig indringend zijn dat het gebruik verhinderd wordt zoals bij de Redmi Note 13 Pro+ 5G, maar het blijft zonde. Dit was juist een van de dingen waarom ik Motorola hoog in het vaandel had staan.

Een ander iets om rekening mee te houden is (weer) het updatebeleid. Er wordt bij allebei de toestellen weer drie jaar aan OS-updates aangeboden en vier jaar aan security updates. Dit is in de huidige markt, zeker als je kiest voor een flagship toestel aan de karige kant. Standaard komen ze uit de doos draaiend op Android 14 met hun eigen Motorola laag eroverheen. De Moto app waarmee je alles kan personaliseren is met de lancering van deze toestellen volledig vernieuwd en ik ben erg te spreken over het meer gestroomlijnde proces!

Moto Buds+

Tot slot wil ik het nog hebben over de Moto Buds+. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nooit bij stil heb gestaan dat Motorola ook koptelefoons uitbracht, maar door de Moto Buds+ houd ik ze vanaf nu in de gaten.

Het eerste wat opvalt is dat er naast Motorola nog een ander merk op de case prijkt. Eentje die op het gebied van audio niet de minste is: BOSE.

Bose staat bekend om zijn expertise in audiotechnologie, en deze kennis is toegepast op de Moto Buds+. De oordopjes zijn uitgerust met dual dynamic drivers: een 11mm woofer en een 6mm tweeter. Deze combinatie zorgt voor een rijk en gebalanceerd geluid, waarbij de lage tonen krachtig zijn en de hoge tonen helder blijven.

De oortjes zelf lijken qua design heel erg op de OnePlus Buds Pro 2, zijn in twee kleuren beschikbaar; Forest Grey (zwart) en Beach Sands (beige) en worden geleverd met een flinke case die een stevige magnetische sluiting hebben.
Ze zijn licht in gewicht en worden geleverd met verschillende maten siliconen tips, zodat je de perfecte pasvorm kunt vinden. Dit zorgt ervoor dat ze comfortabel blijven, zelfs bij langdurig gebruik.

Hoewel ze goed klinken, hebben de Moto Buds+ een aantal minpunten. Zo is de bijhorende app alleen beschikbaar op Android. Hierdoor mis je op een iPhone het customizen van je noise canceling, de equalizer of nog belangrijker; het aanpassen van de touch controls op de oortjes zelf waardoor je vastzit aan de default presets. Die eerste paar punten zullen voor de gemiddelde consument geen probleem zijn, maar touch controls aanpassen is iets wat wel sneller gedaan wordt.

De Moto Buds+ ondersteunen daarnaast Dolby Head Tracking, maar alleen op nieuwere Motorola toestellen zoals de Edge 50 Pro en Ultra. Dolby Atmos is daarentegen wél beschikbaar op oudere devices.

Desalniettemin hebben ze door de adviesprijs van rond de 150 euro een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding…mits je geen iOS-gebruiker bent.

Marc de Haas

Getest - de nieuwe Motorola Edge line-up

Getest - de nieuwe Motorola Edge line-up

Getest - de nieuwe Motorola Edge line-up

Getest - de nieuwe Motorola Edge line-up

Foto’s gemaakt met de Motorola Edge 50 Pro

Foto’s gemaakt met de Motorola Edge 50 Ultra