Mede is bezig aan een smaakvolle comeback

Mede Alles lijkt erop dat Mede een comeback gaat maken. En dan in het bijzonder de Melomel, een Mede gemaakt met fruit. Wie goed kijkt, kan tegenwoordig heel erg mooie en lekkere flessen met deze eeuwenoude drank kopen. Wij verwachten dat het aanbod de komende tijd explosief zal stijgen.

Voor wie niet weet wat Mede is, volgt eerst een korte uitleg. Mede is een drank die ontstaat als je honing met water laat vergisten. Doordat het proces redelijk eenvoudig is, bestaat deze drank al heel erg lang. Zo’n 8000 jaar geleden dronk men al Mede. Hier in Nederland is het vooral bekend vanwege de Noordse mythologie. Vandaar dat de drank de laatste jaren vooral populair was in de wereld van bijvoorbeeld LARP-ers. Onder andere aangejaagd door de populariteit van craft beer gaat Mede nu ook de wereld (opnieuw) veroveren. Belangrijke factoren daarbij zijn de gespecialiseerde bierwinkels (en webshops) die Mede sinds kort in het assortiment hebben en de omarming van Mede door de bier-app Untappd.

Indrukwekkende scores

In deze app kunnen bierliefhebbers bieren beoordelen en deze bevindingen delen met hun vrienden. Veel fanatieke bierfans hebben er een sport van gemaakt om bieren te ontdekken (en drinken natuurlijk) die een hoog cijfer scoren op Untappd. Op die manier kom je tegenwoordig al snel bij Mede uit, want de scores die aan Mede worden uitgedeeld zijn soms indrukwekkend hoog. Met regelmaat is het cijfer van een goede Mede nog een stuk hoger dan de beste IPA’s of barrel aged Russian Imperial Stouts.

Het met elkaar vergelijken van dit soort bieren met Mede is natuurlijk eigenlijk niet te doen. Het is net als met de spreekwoordelijke appels en peren. Maar als fijnproevers zodanig onder de indruk zijn, dan moet er iets aan de hand zijn. Voor ons was dat een reden om in de wereld van Mede te duiken. Na enkele flessen gedeeld te hebben met vrienden zijn we helemaal om. Wij zijn groot liefhebber van Mede.

Mede komt in heel veel soorten. We schreven al dat het eenvoudig te maken is, zelfs thuis. Dat levert een prima drankje op, maar niet degene waar we zo enthousiast over zijn. Onze favoriete Mede (en de grote hit op Untappd) is de Melomel. Dat is een mede waar fruit aan is toegevoegd. Vooral rood fruit als bessen en frambozen doen het erg goed, maar we zien ook varianten met fruitsoorten waar we nooit eerder van hebben gehoord zoals de Taybes.

Intens

Melomel is meestal te koop in smalle, hoge flessen met een kurk. Bij het openen van zo’n fles ruik je meteen de intens zoete tonen van de honing en het fruit. De drank is behoorlijk zoet, maar dan wel op een aangename manier zoals een dessertwijn. Ook qua alcoholpercentage komt Mede/Melomel in de buurt van zulke wijnen. Wil je het minder zoet dan kun je de Mede aanlengen met een mousserende wijn of champagne (erg feestelijk!).

Je mist dan wel een deel van de diepe en indrukwekkende smaken die een goede Melomel geeft. Het zoete van het rijpe fruit is op geweldige wijze in balans met de zuren die je ook tegenkomt bij wijn of een lambiek. De smaak is intens en complex, maar tegelijkertijd ook vriendelijk en toegankelijk. Er zullen maar weinig mensen zijn die een goede Melomel niet kunnen waarderen. Er zijn ook Medemakers die behalve met fruitsoorten ook met vatrijping experimenteren. Dat zorgt voor extra smaken en tonen in de drank.

Niet goedkoop

Wie op zoek gaat naar een goede Mede zal daarvoor wel flink in de buidel moeten tasten, want de beste flessen zijn niet goedkoop. Voor een fles van gemiddeld 0,375 liter betaal je een prijs van rond de 40 euro. Dat is dus ruim 100 euro voor een liter. Heel veel geld, maar soms moet je jezelf eens trakteren op iets bijzonders. Dat kan met een goede fles Melomel. Het aanbod is nog niet zo heel groot in Nederland, maar wie goed zoekt, komt zeker wel goede flessen tegen. We kunnen hierbij twee merken aanraden: Marlobobo uit Noorwegen en Schramm’s uit de VS.

Vooral die laatste is op dit moment steeds beter verkrijgbaar in Nederland. We hebben meerdere Melomels van Schramm’s geproefd en ze waren stuk voor stuk indrukwekkend. Dat we daarbij niet de enige zijn blijkt uit de scores op Untappd die regelmatig boven de 4,5 uitkomen. De gemiddelde score van Schramm’s Mead op Untappd is 4,52 waarmee ze op de tweede plaats staan in de lijst met beste ‘brouwerijen’ ter wereld. De nummer 1 is overigens ook een Medemaker, maar de Medes van Pips Meadery zijn we nog niet tegenkomen in Nederland. Wie weet komt daar binnenkort verandering in.