Bijzondere installatie tijdens Utrechts festival SPRING

Spectrum door Schweigman&
Spectrum (Foto: © Karin Jonkers)

Van 28 oktober t/m 15 november vindt in Utrecht het festival SPRING plaats. Tijdens dit evenement is ook Spectrum te zien, een opvallende installatie van theatermaker Schweigman& in samenwerking met vormgever Cocky Eek.

Is het beeldende kunst? Is het theater? Is het een lichtinstallatie? Spectrum van het gezelschap Schweigman& roept allerlei vragen op. De installatie staat in elk geval garant voor een bijzonder avontuur. Bezoekers gaan een kleurrijke reis maken naar het onbekende. Ze vallen de duisternis in en ontwaken vervolgens in een oogverblindend kleurenspectrum.

Hoe intens kan je kleur beleven? Regisseur Boukje Schweigman: “Kleur doet meer met je dan je denkt. Normaal nemen we kleuren voor lief. Wat ik in Spectrum wil bereiken, is dat de kleuren echt fysiek binnenkomen. Niet dat je er alleen naar kijkt. Dat is namelijk wat mij fascineert: als je echt baadt in kleur, kun je er jezelf in verliezen. Je kunt erin verdwijnen. Het is mooi als we ons daar bewuster van zijn, van de kleine wonderen in de wereld om ons heen.”

Samenspel van kunstdisciplines

Spectrum sluit een drieluik af, waarin steeds een witte ruimte centraal staat. Eerder realiseerde Schweigman de installaties Blaas en Curve, allebei ook in samenwerking met ruimtelijk vormgever Cocky Eek. Blaas liet de bezoeker door een opblaasbare luchtbol kruipen en bij Curve werden bezoekers meegezogen in een eindeloze tunnel.

De insteek bij Spectrum is het idee hoe je het kleurenspectrum fysiek voelbaar kunt maken. Schweigman& werkte voor de uitwerking van dit idee samen met Matthijs Munnik, een lichtkunstenaar met een buitengewoon gevoel voor kleur, en componist Yannis Kyriakides die de geluidscompositie een ruimtelijke ervaring laat zijn.

Het is de bedoeling dat de onwetende bezoeker van Spectrum zich volledig laat overgeven. Boukje Schweigman: “Wat er precies gaat gebeuren, gaan we niet vertellen. We willen dat je juist zo min mogelijk weet, zonder verwachtingen en gedachten vooraf. Juist dan kun je je fysiek overgeven. Je moet het alleen wel durven, want de grond wordt letterlijk onder je voeten vandaan getrokken.”

Over Schweigman&

Schweigman& is een gezelschap uit Utrecht dat ervaringstheater maakt. Ze geven een tegengeluid tegen de stress-maatschappij en beeldschermcultuur. Onze dagelijkse wereld barst namelijk van de prikkels en informatie, waardoor we contact dreigen te verliezen met ons lichaam. Het werk van Schweigman& zet de zintuigen op scherp en laat je waarnemen met je hele lichaam. Zo wordt de betrokkenheid met de wereld om je heen vergroot.

Schweigmann& speelt zowel landelijk als internationaal en werkt vaak samen met kunstenaars uit verschillende disciplines. Hun voorstellingen zijn dikwijls een een mix van performance, beeldende kunst en muziek. Hierdoor is Schweigman& niet in één hokje te vangen.

SPRING Utrecht

Spectrum is zes keer per dag te beleven tijdens SPRING. Het Utrechtse festival presenteert twee keer paar jaar de nieuwste ontwikkelingen in de internationale hedendaagse podiumkunsten. De focus ligt daarbij op de cross-over tussen dans, theater en performance en op kunst in de openbare ruimte. SPRING in Autumn XXXL vindt plaats van 28 oktober t/m 15 november 2020.

Belangrijke info over Spectrum:
Spectrum is een individuele reis zonder performers en daardoor coronaproof. Spectrum is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn en mensen met serieuze rug- en nekklachten of ernstige evenwichtsproblemen.

Spectrum door Schweigman&
Spectrum (Foto: © Bowie Verschuren)
Spectrum door Schweigman&
Spectrum (Foto: © Bowie Verschuren)