Museum de Lakenhal viert heropening met stoffencollectie

Nieuw Leids Laken
Nieuw Leids Laken #1: Christie van der Haak (2014) – meerkleurig

Na een grootscheepse verbouwing heropent op 20 juni Museum De Lakenhal. Dit heugelijke feit wordt onder andere gevierd met het project Nieuw Leids Laken. Vijf vooraanstaande ontwerpers hebben gloednieuwe wollen stoffen gecreëerd op basis van oude ambachten en hedendaagse technieken.

Terwijl het pand van Museum de Lakenhal werd uitgebreid en gerestaureerd, hielden ontwerpers Christie van der Haak, Mae Engelgeer, Edwin Oudshoorn, Claudy Jongstra en Petra Blaisse zich bezig met het ontwikkelen van een speciale collectie wollen stoffen. Zeer binnenkort kunnen deze stoffen worden bewonderd als onderdeel van de museumcollectie. Ook zullen ze per strekkende meter en als een doe-het-zelf-pakket beschikbaar zijn in de museumwinkel. De nieuwe stoffen zijn van hoge kwaliteit, net als de Leidse stoffen uit het verleden.

Textielgeschiedenis van Leiden

Met Nieuw Leids Laken wil het museum de textielgeschiedenis nieuw leven inblazen. Ook moet hiermee de tijdloze betekenis en rol van de textielindustrie worden benadrukt. Het Leids Laken was oorspronkelijk een geweven en vervolgens vervilte wollen stof, die onder meer werd gebruikt voor kleding en meubels. Het specifieke doek werd meer dan 700 jaar lang in Leiden geproduceerd. Om de kwaliteit te waarborgen, richtte het stadsbestuur van Leiden in 1641 de keur- en verkoophal ‘Laecken-Halle’ op, waar in 1874 het museum zich vestigde. In de Laecken-Halle werd het Leids Laken geïnspecteerd en voorzien van een officieel Leids Lakenloodje. Vervolgens werden de stoffen wereldwijd verscheept.

Heden en verleden verbinden

Het museum verbindt verleden en heden door stoffen te lanceren die het eeuwenoude Leidse keurmerk opnieuw mogen dragen. De ontwerpers en kunstenaars die de geweven wollen stoffen ontwikkelden, kregen toegang tot de uitgebreide collectie stoffen en stalen van het museum. De stoffen zijn tijdens de renovatie van het museum in binnen- en buitenland in productie genomen, waaronder het TextielLab (TextielMuseum) in Tilburg, EElabels in Heeze en lodenfabriek Steiner 1888 in Oostenrijk.

Te koop in museumwinkel

Vanwege het arbeidsintensieve productieproces werd per ontwerp slechts 50 meter stof geproduceerd. In geval van uitverkoop worden er nieuwe meters geweven. Een deel van de stoffen is verwerkt in verschillende doe-het-zelf-pakketten, waarmee een sjaal, dubbelzijdige tas, stola of wandtapijt kan worden gemaakt. De pakketten zijn bedacht in samenwerking met de textielontwerpers en bestaan uit de benodigde materialen, zoals de stof Nieuw Leids Laken, naaiartikelen en instructies. De stoffen en de doe-het-zelf-pakketten zijn exclusief verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum De Lakenhal. Hier zullen ze bij verkoop worden voorzien van een nieuw uitgebracht Leids Lakenloodje.

Over Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, ambachtelijke vormgeving en geschiedenis van de stad Leiden. Hoogtepunten uit de collectie zijn werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen en van moderne kunstenaars zoals Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitstentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een innovatief netwerkmuseum en verbindt verleden en heden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe perspectieven. Het gerenoveerde museum gaat open op 20 juni 2019.

Museum de Lakenhal
Oude Singel 32
Leiden
Open: dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur

Nieuw Leids Laken
Nieuw Leids Laken #1: Christie van der Haak (2014) – tweekleurig
Nieuw Leids Laken
Nieuw Leids Laken #4: Claudy Jongstra (2019) – Foto: Koen Hauser
Nieuw Leids Laken
Nieuw Leids Laken #3: Edwin Oudshoorn (2018) – Foto: Melody Lieftink
Nieuw Leids Laken
Nieuw Leids Laken #3: Edwin Oudshoorn (2018) – Foto: Koen Hauser
Nieuw Leids Laken
Nieuw Leids Laken overzicht – Foto: Koen Hauser
Nieuw Leids Laken
Nieuw Leids Laken #2: Mae Engelgeer (2015) – Foto: Koen Hauser
Nieuw Leids Laken
Nieuw Leids Laken #5: Petra Blaisse | Inside Outside (2019)
Nieuw Leids Laken
Lakenhal 2019