Het is het moment waar Nederlandse bierliefhebbers ieder jaar reikhalzend naar uitkijken: de lancering van een nieuwe editie Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt. Elk jaar laten de brouwers van Hertog Jan hun Grand Prestige rijpen op bijzondere vaten. Voor de editie van dit jaar reisden Micha en Gerard af naar Latijns-Amerika.
Bij Vatgerijpt draait het allemaal om houten vaten waar eerder sterke drank in heeft gezeten. Door daar de Grand Prestige een tijd in te laten rusten, trekken de smaken van het vat (en de drank) in het bier. Hierdoor krijg je een unieke variant van de Hertog Jan Grand Prestige. Brouwer Gerard leerde deze techniek bij Goose Island in Chicago, waar ze met de Bourbon County Brand Stout de norm voor vatgerijpt (barrel aged) bier hebben gezet.
Door het van de besten te leren en door de techniek thuis in Arcen te verfijnen, is de Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt inmiddels een uniek project geworden waar bierliefhebbers heel enthousiast van worden. Een mooie eigen draai die Hertog Jan aan het project geeft, is dat ieder jaar een land of regio centraal staat. Na edities met Nederland, Schotland, Portugal en Frankrijk gaat het nu om vaten uit Latijns-Amerika. Een keuze die wij van de voren niet direct zagen aankomen, maar waardoor we wel aangenaam verrast zijn.
De Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Latijns-Amerika Editie zal in het weekend van 2 en 3 december verkocht worden in de brouwerijwinkel in Arcen. De online verkoop volgt op 5 december om 12:00 uur. De editie van dit jaar bestaat uit 4 verschillende flessen van 75 cl. Het gaat om varianten van de Grand Prestige Vatgerijpt op basis van vaten met Rhum Agricole, Reposado, Cachaça en Mezcal. Wij mochten van Hertog Jan al voorproeven en delen graag onze ervaringen met je. Hierbij kozen we ervoor om het bier met het laagste alcoholpercentage als eerste te drinken. Op deze manier zijn de bieren ook heel mooi onderverdeeld in twee categorieën.
Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Mezcal
Bij de eerste twee bieren die we proeven staat Mexico centraal. In deze Latijns-Amerika Editie zijn namelijk zowel mezcal als tequila aanwezig. Deze twee dranken zijn familie van elkaar, maar hebben ook duidelijke verschillen. Zo weet mezcal zich van tequila te onderscheiden doordat de gebruikte agave-harten (piña) gerookt worden. Dit proef je dus heel subtiel terug in het bier. Heel mooi proef je de combinatie van de smaken van de Grand Prestige en de mezcal. We ontdekken de fijne aardse tonen die kenmerkend zijn voor mezcal met daarnaast een beetje rook en lekkere rozijntjes.
Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Reposado
Tequila is eigenlijk ook een soort mezcal, alleen gebruiken ze hierbij één unieke variant van de agave: de blauwe Weber-agave (of Agave tequilana). Een ander verschil is dat de agave-harten worden gekookt. De Reposado is vervolgens weer een tequila-variant die een tijdje op houten vaten heeft doorgebracht. Deze vaten zijn gebruikt voor de rijping van het bier. Maar liefst 12 maanden heeft de Grand Prestige op de vaten gelegen. Bijzonder om te merken is dat de smaak toch anders is dan bij de mezcal. In plaats van rozijnen krijgt nu de chocolade een belangrijkere rol. Net als de karamel. Van de Reposado zelf proeven we weer de mooie aardse smaak van de agave. Iedereen die wel eens een goede tequila heeft gedronken weet precies wat we bedoelen.
Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Cachaça
Cachaça ken je wellicht als de basis van de Caipirinha. Het is een destillaat van suikerriet en een variant van de Portugese aguardente (die een rol speelde in de Vatgerijpt Portugal-editie). Sommige varianten van de cachaça rijpen op houten vaten, waardoor er diepere smaken ontstaan en de drank ook wat kleur krijgt. Deze vaten zijn gebruikt voor het rijpen van dit bier. De suiker speelt vanzelfsprekend een belangrijke rol in de smaak. We proeven de karameltonen van gebrande suiker en ook de vanille en de houtsmaken van het vat komen mooi naar voren. In de afdronk zit ook een fijn scherp randje van de alcohol.
Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Rhum Agricole
Rhum Agricole is een mooie variant van rum uit het Caraïbisch gebied. In tegenstelling tot (industriële) rum is de basis hier 100% suikerrietsap en dat proef je. Ook de suiker staat centraal in de smaak. Het zorgt voor misschien wel het beste bier uit de (toch al niet verkeerde) serie. De Rhum brengt heel mooi smaken naar voren als honing en meloen in combinatie met de koffietonen van het bier. Een mooi complex bier om rustig van te genieten in goed gezelschap.