nendo ontwerpt het ultieme bierblikje

Het ultieme bierblikje
Foto’s: nendo

We roepen het al jaren: bier smaakt beter uit blik. Met die stelling zijn ze het ook eens in Japan, waar de beroemde ontwerpstudio nendo een nieuwe versie van het bierblikje ontwierp. Met dit blikje is het mogelijk om een perfecte schuimkraag te maken.

Het vernieuwde blikje lijkt voor het grootste deel op een blikje zoals we dat nu al kennen. Het verschil is te vinden aan de bovenkant. Het blikje van nendo heeft daar twee lipjes zitten. Lipje 1 maakt een kleine opening waarmee je een schuimkraag in het glas kunt schenken. Daarna open je het tweede lipje waarmee je het glas verder vult met bier.

Dalende druk

Volgens de ontwerpers is de zogenaamde foam-can gebaseerd op het principe dat een blikje in één keer openen zorgt voor het te snel dalen van de druk in het blikje. Hierdoor ontstaat te veel schuim bij het inschenken. Beter is het om eerst het blikje voor een klein deel te openen, waardoor de druk voor een groot deel in het blik blijft. Ook zou het schenken van het bier langs het deels ingedrukte deel zorgen voor een mooiere schuimkraag.

Als het glas voor de helft is gevuld met schuim, open je het tweede lipje waarna je het bier verder uitschenkt. Zo krijg je een biertje in je glas waarbij de verhouding bier-schuim een perfecte 7:3 is. Volgens ontwerpers Shun Naruse en Maya Watanabe is dat de gouden ratio. Dankzij deze Japanse uitvinding is het inschenken van een perfect biertje nu heel eenvoudig. Het lijkt ons zeer interessant om dit principe een keer in het echt te testen. We houden onze ogen open voor smakelijke biertjes uit Japan in een uniek blik van nendo.

Het ultieme bierblikje