Onlangs lanceerde JBL hun “Club” lijn. Drie headsets in verschillende prijsklassen met ieder zijn eigen specialiteit en design, maar allemaal met hetzelfde Club-thema. Wij konden de afgelopen tijd de JBL Club 950NC uitvoerig testen.
Helder geluid
Het belangrijkste bij een koptelefoon is natuurlijk het geluid dat het produceert en daar was ik bij de Club 950NC erg over te spreken. Zowel hoge als lage tonen komen goed daar en de bass is van een niveau die niet overheerst, iets wat ik bij andere koptelefoons wel vaak het geval vindt. Wel heeft de 950NC een Bass Boost functie waar ik straks nog op terugkom. Ik ben geen muzieksoort tegengekomen waarbij ik het gevoel had dat de tonen niet tot hun recht kwamen. De Club 950NC produceert een helder premium geluid waardoor het al heel snel mijn go to koptelefoon is geworden.
De NC in de naam staat uiteraard voor Noise Canceling en ik was dan ook benieuwd hoe deze zich zou vergelijken bij de huidige toppers: de Bose Quietcomfort 35 II en de Sony WH-1000XM3. Voor zijn prijsklasse heeft de Club 950NC een goede noise canceling, maar laat het toch wat geluid door. Wat ik bij de hiervoor genoemde twee concurrerende premium koptelefoons niet ervaarde. Het is maar een klein beetje, maar in een luidruchtige omgeving of kamer waar een TV ook aanstaat, komt dit geluid er doorheen.
Design
Kijkend naar het design is de JBL Club 950NC een erg stijlvolle koptelefoon. De oorkussens zijn van een zacht nepleer en ditzelfde materiaal zit ook in de hoofdband waardoor hij comfortabel blijft zitten, ook bij langere sessies. Tegelijkertijd zorgt dit materiaal er bij warmer weer wel voor dat je oren sneller gaan zweten, waardoor ik hem tijdens het sporten niet erg fijn vond om te dragen. Naast dat hij comfortabel zit is het design van de koptelefoon ook praktisch omdat hij compact in te klappen is. Je kan hem dus makkelijk meenemen in je tas of in de meegeleverde harde case. De rits van de case gaat – zelfs na een flink aantal keer – wat stroef open dus ik maak er langzamerhand al geen gebruik meer van voor korte tripjes.
Waar ik echter wat minder over te spreken ben zijn een aantal knoppen op de oorschelpen. Zo is vrijwel het grootste gedeelte van de linkerkant één grote knop om de Google Assistant te activeren. Iets waar je vrij weinig (lees: niets) aan hebt als je hem gebruikt op een iPhone of laptop en is hij ook nog eens gevoelig qua indrukken wat dus al snel begroet wordt met een luide “The Google Assistant is not connected” dwars door je muziek heen als je hem per ongeluk aanraakt. Daarnaast zijn de volumeknoppen op de rechteroorschelp vrij afgevlakt erin verwerkt terwijl de rest van de knoppen wel uitsteken. Het is dus af en toe aftasten waar ze precies zitten, maar dit is puur een kwestie van wennen.
Club-functies
Zoals eerder gezegd vallen alle drie de headsets onder het Club-label van JBL. Dit bestaat uit een aantal extra’s die je zowel terugvindt op de koptelefoon zelf als in de JBL Headphones app. Zo zit er op de headset zelf een Bass Boost die je met een druk kan activeren en direct hoorbaar effect geeft. Afhankelijk van de muziek die je luistert kan het een positieve invloed hebben op de luisterervaring, maar tegelijkertijd is het standaardgeluid van de koptelefoon al van een erg hoog niveau en vond ik dat de andere tonen achteruitgingen.
Ditzelfde bevond ik in de smartphone app terug waar echt het Club-gedeelte naar voren kwam. Hier staan verschillende EQ presets klaar, elk gemaakt door een bekende DJ. Vooral bij elektronische muziek merk je hier echt de verschillen en komt het goed tot zijn recht, maar ook hier zette ik hem al snel terug naar de standaardinstellingen. Tegelijkertijd kan je in de app de tweede functie van de noise canceling knop wisselen; een Ambient Aware waarbij je geluiden uit de omgeving door laat komen, of een TalkThru waarbij je snel gesprekken kan voeren zonder hem af te zetten. Het is jammer dat dit wisselen via de app gedaan moet worden in plaats van regelrecht op de koptelefoon, maar het bespaart daardoor wel weer een knop op de unit zelf.
Conclusie
De noise canceling mag dan wel niet zo goed als bij bijvoorbeeld de Bose Quietcomfort 35 II of de Sony WH-1000XM3, maar voor zijn prijsklasse is hij zeker goed. Daarnaast heeft hij een goede bass en kan je gemakkelijk audio-profielen aanpassen via je smartphone die direct opgepakt worden. Maar eerlijk gezegd heb ik van al deze foefjes amper gebruik gemaakt, om de hele simpele reden dat de Club 950NC van zichzelf al een erg fijne audio mixing heeft. Dat hij ook nog eens lekker zit is alleen maar mooi meegenomen, al beginnen je oren met warmer weer sneller te zweten.