Als sinds 2016 deelt Mateo Zielonka de heerlijkste recepten en tips voor het maken van pasta via Instagram. Sinds kort is er ook een (tweede) kookboek met daarin heel veel handige tips en tricks voor het zelf maken van pasta.
In het boek staat Zielonka stil bij alles wat er komt kijken bij het maken van goede en lekkere pasta. Het mooie van dit alles is dat het eigenlijk niet zo heel moeilijk is. Oefening baart kunst en het kiezen van de juiste ingrediënten doet de rest. Via QR-codes in het boek kom je bij video’s waarin Mateo Zielonka de genoemde technieken voordoet. Wie goed oplet, kan snel zelf aan de slag in de keuken.
Kleuren
Alles komt aan bod in het boek Pasta Masterclass. Het maken van het deeg is de belangrijke eerste stap. Daarna volgt het maken van de vorm en het maken van de saus en een eventuele vulling. Heel mooie zijn de pasta’s in meerdere kleuren. Met een paar simpele handelingen maak je hiermee een imponerend gerecht. Je zult ook zien dat er niet heel veel nodig is om een mooi bord pasta op tafel te zetten. Een deel van het boek gaat dan ook over het maken van simpele, alledaagse gerechten.
Zelf zegt de pastakok het volgende over zijn boek: “Toen mijn uitgever suggereerde dat dit boek Pasta Masterclass zou heten, was ik er niet van overtuigd dat ik überhaupt kon beweren een meester in het maken van pasta te zijn. Natuurlijk ben ik een pastachef, maar ik heb het gevoel dat ik nog zoveel moet leren; dat er zoveel andere mensen zijn die geweldige vaardigheden en kennis hebben om te delen. Ik denk dat het woord dat mij echt het beste omschrijft pastaliefhebber is. Enthousiasme heeft de gewoonte om aanstekelijk te zijn, en ik ben altijd het gelukkigst als ik andere mensen kan inspireren om over pasta te praten, het te maken, te koken en te eten.”
Mateo Zielonka, ook bekend als The Pasta Man (zo genoemd door zijn Instafans), is chef-kok bij 180 Studios, een gezamenlijke media- en kunstruimte in The Strand, Londen, waar hij ook zijn eigen pastastudio heeft. Hij is geboren in Polen en heeft 6 jaar in Londen gewerkt, waaronder een tijd bij Padella en Polpo. Hij geeft ook pastalessen. Enkele van zijn pastavideo’s vind je op Food52, The Feedfeed en Designmilk en op Mateo.Kitchen.
Pasta Masterclass: Recipes for Spectacular Pasta Doughs, Shapes, Fillings and Sauces, from The Pasta Man is verschenen bij uitgeverij Quadrille. Het ISBN-nummer is 978-1787139633. Dit boek is op dit moment in het Engels verkrijgbaar. Van zijn vorige boek De Pastaman is wel een Nederlandse vertaling verkrijgbaar.