Maak kennis met Rainforest Alliance

koffie is brandstof

Nederlanders houden van koffie, we drinken per persoon zelfs meer dan twee koppen per dag. Dolce Gusto cups bestellen bij Koffiecupster.nl doen we dan ook regelmatig, maar je zou ook producten met het Rainforest Alliance keurmerk kunnen kopen. Dit keurmerk is voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit.

Rainforest Alliance is afkomstig uit de Verenigde Staten. Het is een milieuorganisatie die ecosystemen beschermt, net zoals mensen en dieren afhankelijk van zulke systemen. Rainforest Alliance komt onder meer op voor bananen, koffie, thee, tropische vruchten en chocolade. Het belangrijkste criterium hiervoor is bescherming van het regenwoud, maar ook het welzijn van de arbeiders. Vanwege de hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid wordt Rainforest Alliance gezien als een topkeurmerk.

Kenmerken van Rainforest Alliance zijn dat de boeren moeten voldoen aan 200 eisen, deze zijn op het gebied van waterbehoud, bosbeheer en natuurbehoud. Daarnaast moeten de werknemers op dergelijke plantages minstens het minimumloon krijgen. Ook moeten zij goede secundaire arbeidsvoorwaarden hebben, inclusief een veilige leefomgeving. Rainforest Alliance is vergelijkbaar met het Max Havelaar-keurmerk, maar het grote verschil is dat bij Rainforest Alliance geen prijsgaranties worden gegeven aan boeren. De boer ontvangt dus geen vaste minimumprijs, in plaats daarvan komt de prijs tot stand door een onderhandeling tussen de koper en de producent. Toch zal de boer over het algemeen een hogere prijs ontvangen vanwege de certificatie en de betere kwaliteit.

Bovendien is Rainforest Alliance gebaseerd op 10 principes, om te beginnen moet er een managementsysteem voor sociale en milieuzaken aanwezig zijn. Daarnaast moet het ecosysteem worden behouden en moet het wild beschermd worden. Ook schoon water moet worden behouden, terwijl de arbeiders eerlijk behandeld moeten worden. De werknemers moeten tevens goede arbeidsomstandigheden hebben. Er moeten dus gezonde en veilige werkomstandigheden zijn. Daarnaast moet de boer een goede relatie hebben met de plaatselijke gemeenschap. Bovendien moet de boer een geïntegreerd bestrijdingsmiddelengebruik hebben. Hierbij moet hij/zij deels biologische bestrijdingsmethoden inzetten, zodat er minder gespoten wordt. Dit is niet alles, want de boer moet tevens een goed beheer en bescherming hebben van de bodem. Als laatste, het afval moet een goed beleid hebben van de boer.