Jameson Black Barrel haalt zijn smaak uit gebrand hout

jameson black barrel whiskey

Het is het houten vat dat voor een groot deel smaak geeft aan een whiskey. Bij Jameson Black Barrel staan vaten met gebrand hout centraal.

Door een vat aan de binnenkant te schroeien met behulp van een flinke steekvlam, krijgt het hout een nog diepere smaak die het mee kan geven aan de whiskey. De Black Barrel van Jameson is een eerbetoon aan deze techniek. De basis van deze whiskey begint bij het blenden. Voor Black Barrel gebruikt men een mix van graanwhiskey en klassiek Iers pot still whiskey. Van die laatste is merkbaar een groter deel dan gewoonlijk aanwezig. Je proeft namelijk heel subtiel het koper van de ‘potten’ waarin deze whiskey is gemaakt.

De whiskey’s uit de blend hebben gelegen op zowel sherry- als bourbonvaten. Na het blenden gaat het geheel in de vaten die dubbel gebrand zijn. Dit geeft de Jameson Black Barrel een volle, complexe smaak en een mooi gouden kleur. Het branden van het hout zorgt namelijk voor twee dingen: meer ruw oppervlak dat in contact kan komen met de whiskey en een zoetere smaak. Dat komt door de stof hemicellulose, die veel te vinden is in (Amerikaans) eiken. Onder hoge temperaturen breek deze stof af in suikers die vervolgens karameliseren. Het is trouwens niet zo dat het branden van de houten vaten een rook- of vuursmaak aan de whiskey geeft.

Proefnotities:

Neus: karamel, toffee, peper en koper van de pot en rijp fruit van de sherryvaten
Smaak: perzik, vanille, citrus, kaneel. De laatste drie zijn duidelijk afkomstig van hout.
Afdronk: lang en zeer plezierig. Met kaneel, kruiden en fruit.

Jameson Black Barrel is een zeer plezierige whiskey, die gemaakt is met gevoel voor traditie. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug aan het label waar zwarte vingerafdrukken op zijn te vinden. Je kunt deze mooie fles nu bij de slijter vinden voor een prijs van rond de 35 euro. Een koopje als je bedenkt wat je er voor terugkrijgt.

jameson black barrel whiskey
Mixed Grill ontving de James Black Barrel in een prachtige houten kist met een koperen plaatje met onze naam erop.

jameson black barrel whiskey