Zelf augurken maken met een augurkenboom

Zelf augurken maken

Augurken zijn bij mij in de keuken onmisbaar. Ze zijn heerlijk als snack, door een salade, als onderdeel van een sandwich en natuurlijk op een broodje hamburger.

Wat is er nou leuker om zelf je eigen augurken te maken? Het aanbod in de supermarkt is niet altijd even fantastisch. Veel fabrikanten voegen er allerlei e-nummers en andere overbodige rommel aan toe. Dat terwijl je helemaal niet veel nodig hebt om augurken te maken. Het moeilijkst om te vinden is het basismateriaal. Als je goed zoekt op een biologische of boerenmarkt of bij een exotische groenteboer dan moet je wel onbewerkte augurken kunnen vinden. Je kunt ze natuurlijk ook zelf kweken. Vervolgens moet je de augurken inleggen in azijn, wat suiker en kruiden (denk bijvoorbeeld aan knoflook en dille). Na drie maanden zijn ze dan klaar voor consumptie.

Wil je experimenteren met verschillende smaken, dan is de augurkenboom van ontwerper Oren Ailam een aanrader. De augurken hangen individueel in reageerbuisjes aan een boomachtige constructie. Je kunt dan goed zien welke combinaties het goed doen. De beste resultaten van de experimenten kun je dan vervolgens in het groot uitvoeren.

Zelf augurken maken

Zelf augurken maken

Zelf augurken maken

Zelf augurken maken

Foto’s: Oren Ailam