Ben jij een avontuurlijke drinker die een extreme smaak wel kan waarderen? En zoek je een borrel die niet iedereen kent. Dan moet je eens op zoek gaan naar een fles Malört.
Het drankje is alleen te koop in de binnenstad van Chicago, maar geniet daar wel een enorme cultstatus. Niet in de minste plaats omdat de smaak niet voor iedereen is weggelegd. Je kan dus gerust zeggen dat Malört exclusief en bijzonder is. Omdat Jacco die af en toe muziekrecensies schrijft voor Mixed Grill in Chicago woont heb ook ik kennis kunnen maken met Malört. En hoe!
Verbrande pleisters
De smaak is lastig te omschrijven. Het is bitter en kruidig en krijgt de meest vreemde omschrijvingen. Degene die ik het meest in de buurt vind komen is die van verbrande pleisters. Ja, je leest het goed! Het mooie van Malört is dat het misschien niet de lekkerste smaak is, maar dat deze wel een unieke ervaring met zich meebrengt. Het schijnt dat maar 1 op de 49 drinkers van Malört daarna nog een tweede glas of slok lusten.
De smaak van Malört is zo extreem omdat de maker ervan Carl Jeppson een zware sigarenroker was. Malört was de enige borrel die hij nog kon proeven. De basis voor deze drank die overigens een relatief mild alcoholpercentage van 35% heeft is een plantje met de naam Absintalsem. Uit de naam kun je opmaken dat het ook de basis is van absint, maar dat is het zeer toegankelijke neefje van Malört.
Malört Face
De cultstatus van Malört komt niet alleen door de bijzondere smaak, maar ook het feit dat de makers heel goed zijn in marketing. De foto bovenaan dit artikel is daar een goed voorbeeld van. Dit is namelijk een officiële reclame van Malört. Ook kun je op internet heel veel foto’s vinden van mensen die een Malört Face trekken.
Het is trouwens heel lastig om een fles Malört te bemachtigen. Je zult er waarschijnlijk voor naar Chicago moeten, maar krijg je ooit een kans om deze drank te proeven… Een redelijk alternatief is overigens het Zweedse Bäsk waar Malört op gebaseerd is.