Proeverij met alcoholvrij bier van OnderNulPuntVijf

Alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier is bezig aan een enorme opmars. Steeds meer goede brouwerijen van craft beer storten zich ook op deze markt. Met als resultaat bijzondere alcoholvrije en alcoholarme bieren. Voor ons een reden om een proeverij te houden.

Er zijn heel veel redenen te bedenken waarom je (even) geen alcohol wil drinken. Bijvoorbeeld omdat je de BOB bent, medicijnen gebruikt, zwanger bent of omdat je af wil vallen. Als je naar calorieën en ingrediënten kijkt, is alcoholvrij bier ook een goed alternatief voor frisdrank. Bedenk wel dat sommige bieren nog steeds een beetje alcohol bevatten. Onder de 0.5% mag een bier alcoholvrij worden genoemd.

OnderNulPuntVijf is ook de naam van een webwinkel die uitsluitend alcoholvrije bieren verkoopt. Hierbij richten ze zich bewust op echt goede bieren van brouwerijen waar met liefde wordt gebrouwen. In de supermarkt en slijter vind je tegenwoordig ook steeds beter (alcoholvrij) bier, maar het aanbod bij OnderNulPuntVijf is echt van een geheel andere orde. Raoul van OnderNulPuntVijf stelde voor ons een interessante selectie samen en stuurde het op.

Prachtig artwork

Niet veel later staat de pakjesbezorger op de stoep met een doos vol bier. Bij het uitpakken valt al direct op dat, net als bij regulier craft bier, de flessen en blikjes een prachtig artwork hebben. Ook hieruit spreekt direct de liefde van de brouwers voor hun product. De eerste bijzondere ontdekking die we doen, is dat het Raoul is gelukt om 7 bieren te selecteren in 7 verschillende bierstijlen. De tijd dat alcoholvrij bier een pils of radler moest zijn is dus voorbij.

Normaal gesproken halen we voor een proeverij een flink aantal vrienden in huis zodat we van zoveel mogelijk mensen een mening over het bier krijgen. Nu konden we slechts 1 persoon uitnodigen. De keuze viel op een vriendin die al een tijdje op zoek is naar de lekkerste alcoholvrije bieren op de markt. Iemand die dus redelijk ervaren is op dit gebied.

Omdat de bieren behalve het ontbreken van alcohol weinig met elkaar gemeen hebben, kiezen we er bewust voor om niet op zoek te gaan naar het beste alcoholvrije bier. Wel kan er op voorhand worden verklapt dat alle bieren prima smaakten, zeker voor een bier zonder alcohol. Dat laatste is zeker wel een belangrijke factor bij het proeven van alcoholvrij bier. Bier met alcohol, zeker van een goede brouwerij, smaakt over het algemeen altijd beter dan alcoholvrij. Dat neemt echter niet weg dat alcoholvrij bier niet smaakvol kan zijn.

Lowlander – 0.3% Cool Earth Lager

Het Nederlandse Lowlander gebruikt kruiden en specerijen in hun bier. Dat zorgt altijd voor een interessante twist. Deze Cool Earth Lager is alweer hun vierde alcoholvrije bier. Het is een frisse lager met citroengras. Dat zorgt voor een bier dat heerlijk doordrinkbaar is en vrijwel iedere bierdrinker zal bekoren. De smaak is, net als bij de meeste andere alcoholvrije bieren, wel wat dunner dan de alcoholhoudende variant. Dat is iets wat je even van je af moet zetten als je kiest voor geen of minder alcohol. Als je dat loslaat, hou je een prettig, zomers biertje over.

Ook fijn is dat Lowlander een deel van de opbrengsten van dit bier investeert in een zeegrasweide in de Waddenzee. Zeegras staat erom bekend dat het 35 keer beter CO₂ kan opnemen dan een tropisch regenwoud. Nog een reden om voor dit bier te kiezen.

Samuel Smith – Samuel’s Brown Ale

In de populaire bier-app Untappd liep onlangs de campagne “I Remember My First Check”. Daar moest ik direct aan denken bij dit bier. Mijn allereerste biertje op Untappd was namelijk van Samuel Smith. De flesjes van deze Engelse brouwer vallen op door het mooie klassieke uiterlijk met goudkleurige folie om de hals en een prachtig etiket. Hierdoor zijn de verwachtingen direct hoog.

Door de verpakking en de mooie bruine kleur van dit bier denk je al snel met iets met een hoog alcoholpercentage te maken te hebben. Daarom zal de eerste slok wel even wennen zijn. Dit bier is geen zwaargewicht, maar drinkt juist verrassend makkelijk weg. De gebrande mout zorgt voor tonen van chocola en noten. De afdronk is wat metalig. Dit bier is een goed voorbeeld van wat voor bijzonders er momenteel op de alcoholvrije markt te vinden is.

vandeStreek – Playground IPA

De broers van vandeStreek waren de eerste craft brewers die zich aan alcoholvrij bier waagden. Hun alcoholvrije Playground IPA staat 4 jaar na de lancering nog steeds als een huis. Het bier heeft alles wat je van een goede IPA mag verwachten, maar dan minus de alcohol. Een heel erg knappe prestatie.

Force Majeure – Kriek

De Belgische brouwerij Force Majeure heeft als streven om alcoholvrije versies te maken van klassieke Belgische bierstijlen. Ik drink graag een lekker zoete kriek, zeker als ik in België ben. Deze doet niet onder voor de bekende merken als Mort Subite of een Liefmans. Door het zoete (en licht friszure) van de kersen merk je bij dit bier amper dat het alcoholvrij is.

Maisel’s Weisse Alkoholfrei

Persoonlijk vind ik een weizen een redelijk saaie bierstijl en drink ik alleen als ik in Duitsland op een terras in de zon zit, maar dat is slechts mijn eigen mening. Weizen is bij het grote publiek wel in trek en dan heb je aan deze van het Beierse Maisel een prima keuze. Je proeft goed de typische banaan. Deze alcoholvrije versie heeft trouwens 50% minder calorieën dan het origineel.

Oersoep – Señor Mango

Deze radler is het enige bier uit de proeverij waar echt helemaal geen alcohol in zit. Je zou de Señor Mango daarom eerder een hoplimonade kunnen noemen. Dankzij de mango proef je naast de hoptonen ook heerlijk zoet fruit. Voor iedereen die even helemaal geen alcohol wil of mag is dit een geweldig alternatief voor de mierzoete frisdranken of een saai bronwatertje.

Big Drop – Rush Rider

Het Engelse Big Drop is misschien wel de interessantste alcoholvrije brouwer van dit moment. Ze doen ook regelmatig samenwerkingen met gerenommeerde reguliere craft brewers. Dit keer met Amundsen Brewery uit Oslo. Samen maakten ze een eigentijdse Pastry Sour. Dat is een variant op fijne zure fruitbieren, waarbij je ook zoete tonen van taart of biscuit proeft.

In dit geval proef je heel mooi framboos, rood fruit, vanille en taartdeeg. Dat maakt het een reuze interessant bier en ook het hoogtepunt van de proeverij. Een proeverij die aangetoond heeft dat alcoholvrije bieren verre van saai zijn. En dan te bedenken dat dit slechts een deel van het aanbod van OnderNulPuntVijf is. Zo zijn er ook alcoholvrije stouts, porters te vinden of hippe stijlen als de NEIPA of DDH IPA. Allemaal het proberen meer dan waard.

Voor dit artikel heeft OnderNulPuntVijf een selectie van hun bieren gratis aan ons beschikbaar gesteld.