Met Odin sluit Highland Park de Valhalla-serie af

Met de stoere Odin sluit Highland Park de Walhalla-serie af

Het Schotse Highland Park staat bekend als een van de beste producenten van single malt whisky. De bijzondere flessen uit de serie Valhalla zijn op hun beurt weer de meest opvallende uitgaves van deze distilleerderij.

Alle whisky’s van Valhalla vallen allereerst op door hun verpakking. De fles zit in een houten frame die is gebaseerd op een vikingschip. Omdat Highland Park afkomstig is van de Orkney-eilanden ten noorden van het vasteland van Schotland is het de meest noordelijk gelegen distilleerderij van het land. Vanwege deze ligging verwijst het merk vaak naar de vikingcultuur en de Noordse mythologie.

Aan de fles en de verpakking zie je al direct dat Odin een stoere whisky is. Hij is niet voor niets genoemd naar de oppergod. In tegenstelling tot de eerdere Walhalla’s is de fles en het hout van Odin pikzwart. Ook de inhoud is stoerder dan zijn voorgangers. Zo ligt het alcoholpercentage met 55.8% een stuk hoger.

Onheilspellend

De smaak van deze 16 jaar oude single malt is complex (in de positieve zin van het woord) en krachtig. Je moet hierbij denken aan kruiden, rook, turf en donker hout. Pas bij de afdronk verschijnen er ook fruittonen. Sommige omschrijven de smaak van Odin ook wel als onheilspellend.

Liefhebbers die wel oren hebben naar een fles Highland Park Odin kunnen een fles aanschaffen voor €240. Een flink bedrag, maar dit is geen whisky om met flinke teugen weg te slaan. Dit drink je op bijzondere gelegenheden en in bijzonder gezelschap. Voor andere gelegenheden waar je wel wat whisky kunt gebruiken kan ik je de Highland Park 12 years aanraden. Deze heb al voor minder dan €40.

Met de stoere Odin sluit Highland Park de Walhalla-serie af

Met de stoere Odin sluit Highland Park de Walhalla-serie af