The Balvenie Single Barrel Sherry Cask

De nieuwste single barrel whisky van The Balvenie is de Single Barrel Sherry Cask

Bij het maken van een whisky zijn er maar een paar zaken die het verschil maken tussen een goede en een heel goede whisky. Bij The Balvenie zit dat verschil in het hebben van geduld en het kiezen van de juiste vaten.

In 1993 bracht het Schotse whiskymerk voor het eerst een single barrel whisky uit en zorgde zo voor een kleine revolutie. Uniek aan zo’n single barrel is dat de whisky dus alle tijd in hetzelfde vat heeft gelegen en daar optimaal alle smaak uit heeft gehaald zonder invloed van buitenaf.

Risico

De meeste distilleerderijen spelen liever op safe en kiezen voor meerdere vaten, want het risico bestaat altijd dat je na vele jaren erachter komt dat dat ene vat niet zo goed smaakt. Bij The Balvenie nemen ze maar al te graag zulke risico’s met als gevolg dat ze nu een aantal verschillende single barrel whisky’s in het assortiment hebben.

De nieuwste aanwinst is de The Balvenie Single Barrel Sherry Cask die 15 jaar lang in hetzelfde vat waar eerst Oloroso-sherry in zat heeft gerijpt. Een whisky afkomstig uit een sherryvat heeft altijd een mooie tonen van (natuurlijk) sherry, noten en de zoetigheid van gedroogd fruit. In deze ultieme versie zijn deze smaken dan ook volop aanwezig. Voor whisky-fans die houden van sherry-gerijpte whisky’s is deze The Balvenie echt een aanrader.

Amerikaans eiken

Met het uitbrengen van deze whisky verdwijnt de The Balvenie Single Barrel 15 Year Old uit het assortiment. Deze versie heeft gerijpt op Amerikaans eiken. Niet getreurd, want later dit jaar zullen de Single Barrel First Fill 12 Year Old en de Single Barrel Refill 25 Year Old uitkomen. Deze zijn hebben beiden op Amerikaans eiken gelegen.

The Balvenie Single Barrel Sherry Cask heeft een alcoholpercentage van 47,8% en heeft een adviesprijs van € 97,49. Elke fles is met de hand genummerd zodat je precies kunt nagaan uit welk vat jouw fles afkomstig is. Uit een sherryvat kunnen ongeveer 650 flessen worden gehaald.

De nieuwste single barrel whisky van The Balvenie is de Single Barrel Sherry Cask

De nieuwste single barrel whisky van The Balvenie is de Single Barrel Sherry Cask