Muziektips voor het kerstweekend

LCD Soundsystem
LCD Soundsystem. Foto: Amazon Music

Dit weekend is geen gewoon weekend, vandaar dat we ook geen gewoon overzicht met muziek hebben. Wat we wel kunnen bieden is goede muziek om de komende dagen extra feestelijk te maken. Of om gewoon van te genieten, dat mag natuurlijk ook.

LCD Soundsystem Holiday Special

Wil je een muzikaal kerstfeest zonder al die grijsgedraaide liedjes? Dan moet je naar Amazon Prime waar je de LCD Soundsystem Holiday Special kunt kijken. De regie van deze muziekspecial is in handen van Eric Wareheim, die ook LCD-frontman James Murphy speelt. Verder zie je niemand minder dan Macaulay Culkin als drummer Pat Mahoney. De special begint als een flauwe sitcom die eerlijk gezegd niet grappig is, maar al gauw stapt de band op het podium om te gaan spelen.

Dan valt op hoe prachtig gelaagd en doordacht de muziek is. De band kiest niet voor hits, maar speelt een mooie selectie van ingetogen en opwindend werk. Natuurlijk ontbreekt hun bitterzoete kerstliedje niet in de set.

Kerst met Lux Interior

De legendarische zanger Lux Interior van punkband The Cramps stelde vlak voor zijn dood in 2009 een lijst samen met zijn favoriete kerstliedjes. Het resultaat is een heerlijke lijst waarin kerstklassiekers afwisselen met punk, surf, blues en rockabilly in kerststijl.

The 50 best Holiday songs

Muziekwebsite Pitchfork maakte ook een mooie lijst met kerstliedjes waarin klassiekers worden afgewisseld met indie en hiphop. Wil je meer playlists voor kerst, dan moet je ook even naar onze tips van vorige week kijken.

Mac DeMarco

Ieder jaar neemt Mac DeMarco een bekend kerstliedje onder handen. Dit jaar heeft hij gekozen voor I’ll Be Home for Christmas. Het origineel is geschreven door Kim Gannon en Walter Kent. In 1943 scoorde Bing Crosby als eerste een hit met het nummer. Later volgde ook nog Elvis Presley.

Onze favoriete kerstalbums

Deze albums draaien wij graag tijdens de kerst.

She & Him

Gelegenheidsduo She & Him bestaat uit actrice Zooey Deschanel en muzikant M. Ward. Zij weten de beroemde kerstliedjes zodanig te vertolken dat ze zowel tijdloos als modern klinken. Na dit kerstalbum hebben ze er nog een uitgebracht, maar het eerste deel blijft favoriet.

Low

Dit album uit 1999 is een bijzondere. De twee bandleden van Low zijn namelijk strenggelovige Mormonen. Dat maakt van Christmas een indrukwekkende mix van indie met oprechte devotie. Low maakte trouwens ook een van de beste albums van 2021.

José James

Dit album komt uit 2021. De prachtige stem van José James klinkt fantastisch bij een mooie selectie bekende en minder bekende kerstliedjes. De geweldige band krijgt af en toe ruimte voor een portie heerlijke jazz. Vooral My Favorite Things met mooie solo’s op piano en saxofoon is een topper.

Vince Guaraldi Trio

Dit album uit 1965 laat horen dat jazz en kerstmuziek heel mooi samen gaan.

Bonus: 345 keer Last Christmas

Last Christmas van Wham! is een van de beste en leukste kerstliedjes die we kennen. Voor veel artiesten is een coveren van dit nummer een manier om zichzelf in de spotlights te zetten. Wie weet pikt iemand jouw versie op en profiteer je mee met het succes van Wham! Glenn McDonald van Every Noise at Once ging op onderzoek uit en ontdekte op Spotify maar liefst 340 verschillende uitvoeringen.

Voor de liefhebber staan ze allemaal in de playlist die je hierboven op eigen risico kan aanklikken.