Armand Hammer: koningen van de underground

Armand Hammer

Hiphop is veelkoppig monster. Net als bij veel andere genres gebeuren de meest interessante dingen in de underground. Duo Armand Hammer uit New York is daarvan momenteel het beste voorbeeld.

Armand Hammer bestaat uit billy woods (die eerder dit jaar met producer Kenny Segal het briljante album Maps maakte) en rapper/producer ELUCID. Vlak voordat de show gaat beginnen wandelt ELUCID rustig het podium van de Tolhuistuin op om zijn laptop aan te sluiten. Verder worden er twee koppen dampend hete thee neergezet en twee flessen water. ELUCID draait een paar nummers en rapt in zichzelf mee met de muziek. Dan verschijnt ook billy woods en kan de show beginnen.

De opzet is bizar eenvoudig: ELUCID start een beat op zijn laptop, waarna de twee afwisselend hun raps laten horen. Dat is ook het moment dat de ogenschijnlijk simpele opzet transformeert naar iets magisch. De twee zijn namelijk begenadigd goede rappers. Vol vuur en passie worden de teksten afgevuurd op het publiek. Hierbij maakt de technische begaafdheid van beide heren zeer sterke indruk.

JPEGMafia

Wat een optreden van Armand Hammer anders maakt dan een reguliere hiphopshow is dat de raps worden gecombineerd met onconventionele producties. Zeker op hun meest recente album We Buy Diabetic Test Strips, waar ze hebben gekozen om met verschillende producers samen te werken. Bij de inleiding van het tweede nummer vertellen ze bijvoorbeeld vol trots dat het geflipte nummer Woke Up and Asked Siri How I’m Gonna Die een productie van JPEGMafia is.

Vaak ontbreken de kenmerkende kick en snare van een klassieke hiphopbeat, maar dat weerhoudt Armand Hammer er niet van om de raps keihard te brengen. Het contrast tussen een onconventionele ‘beat’ en een klassieke rap maakt de muziek van Armand Hammer juist zo interessant. Dit alles wil overigens niet zeggen dat er niet regelmatig harde kicks en bassen te horen zijn. Die komen zeker ook voor. En soms klinkt de productie ook weer opvallend klassiek. Het is de veelzijdigheid die zorgt dat het geheel altijd boeiend en spannend is.

Solowerk

De focus ligt op de het laatste album van Armand Hammer, maar er is ook ruimte voor ouder werk, een nummer dat ze met Earl Sweatshirt opnamen en solowerk van billy woods en ELUCID. Dit alles zorgt voor een spannende finale met achter elkaar Tabula Rasa, Falling out the Sky, FaceTime (dat woods voor een deel acapella doet, erg indrukwekkend), Betamax en The Key is Under The Mat. Een indrukwekkend rijtje met een paar van de beste hiphop-nummers van de laatste tijd.

Underground staat ook voor DIY, alles zelf doen. Na de show duiken de twee heren daarom zelf op bij de merch-stand. Shirtjes en soortgelijke waren zijn er niet, maar er staan wel meerdere koffers en dozen met stapels vinyl. De fans happen gretig toe en de twee rappers nemen uitgebreid de tijd voor een praatje en handtekeningen. Na van zowel ELUCID als billy woods een boks te hebben gehad gaan we meer dan tevreden naar huis.

Armand Hammer