Muziektips voor het weekend (deel 94)

Yard Act
Yard Act. Foto: James Brown

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende weekend.

Album van de week: Yard Act

In de muziek (en ook in andere kunstvormen) komen trends uit het verleden altijd weer terug. Met dit debuutalbum van Yard Act gaan we weer terug naar de periode aan het begin van deze eeuw met bands als Franz Ferdinand, Art Brut en The Rakes. Yard Act neemt dat stokje heel mooi over en voegt er ook een scheutje The Fall aan toe.

FKA twigs

Vorige week hadden we het over de nieuwe mixtape van FKA twigs. Bij het nummer meta angel is een intrigerende video gemaakt. We kennen allemaal het verhaal van de engel (Cupido) die een pijl in iemands hart schiet. Dit gegeven is op bloedstollende en realistische wijze uitgewerkt.

Tindersticks

Op 25 maart verschijnt het verzamelalbum Past Imperfect – The Best of Tindersticks ’92 – ’21. Daarop staat ook een nieuw nummer. Both Sides of the Blade is geschreven voor de film Avec amour et acharnement van regisseur Claire Denis.

Nation of Language

Op de Amerikaanse televisie is bijna elke dag wel goede muziek te zien in een van de late night talkshows. Bijvoorbeeld het geweldige Nation of Language met het nummer Across That Fine Line.

Adam Schlesinger, A Music Celebration

Adam Schlesinger was een briljant liedjesschrijver. Zijn band Fountains of Wayne kreeg nooit de grote roem die het verdiende, maar vele muziekliefhebbers hebben de muziek in hun hart gesloten. Na het overlijden van Schlesinger was er een online tribute met gasten als Courtney Love, Peter Buck (R.E.M.) en James Iha (Smashing Pumpkins).

Nieuwe albums

AURORA

De Noorse AURORA overtreft zichzelf op haar nieuwe album. Alles lijkt te kloppen aan de energie electropop. We horen heel veel invloeden van grote namen uit een rijk verleden, maar bovenal weet ze een sterk eigen geluid neer te zetten.

Jake Xerxes Fussell

Jake Xerxes Fussell (zijn echte naam) brengt mooie folk en blues in de stijl van bijvoorbeeld John Prine. Op zijn nieuwe album klinkt hij dromerig en ontspannen, maar is er ook ruimte voor subtiele verrassingen in de arrangementen. Luister maar eens naar de blazers in afsluiter Washington.

Blaudzun

Na een paar erg goede singles komt Blaudzun met een nieuw album. Op Lonely City Exit Wounds houdt Johannes Sigmond het hoge niveau moeiteloos vast. Dit zorgt voor misschien wel het beste album uit het oeuvre van Blaudzun. Wat een geweldig goede plaat is dit.

Palace

We schreven het al vaker: de Britse band Palace is in onze ogen zwaar ondergewaardeerd. Ze maken kalme indiepop met veel emotie.

Boris

De Japanse band Boris heeft ons in het verleden getrakteerd op een flinke bak herrie. Op W klinkt de band voor hun doen behoorlijk ingetogen. De metal is ingeruild voor shoegaze en het algemene gevoel dat jij krijgt bij het luisteren is dat het een soundtrack voor een experimentele film is. Dat bedoelen we overigens als iets positiefs.

Bonus: Excelsior Recordings Selectors: Bob uit Zuid

Platenlabel Excelsior vraagt regelmatig aan muzikale vrienden om een mooie playlist te maken. Deze week dook de selectie van rapper Bob uit Zuid op. Deze stond bij ons een paar keer op repeat. Bob heeft smaak.