Muziektips voor het weekend (deel 208)

English Teacher
English Teacher. Foto: Tatiana Pozuelo

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren, en te kijken, deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify.

Album van de week: English Teacher

De grote nieuwe belofte uit Groot-Brittannië is hier en luistert naar de naam English Teacher. Wij kregen de band in het vizier in 2022 toen ze de EP Polyawkward uitbrachten en genoten in de tussentijd van de handvol singles die het kwartet uit Leeds op de streamingdiensten zette. Nu is er eindelijk het debuutalbum en daarop horen we English Teacher op geweldige wijze tot bloei komen.

Je zou de band in het hokje postpunk kunnen stoppen, maar daarvoor klinkt de band eigenlijk te veelzijdig. Vooral zangeres Lily Fontaine is daarvan een uitstekend voorbeeld. Moeiteloos schakelt ze van mompelende praatzang naar serieuze uithalen. Ook is zij verantwoordelijk voor de vaak poëtische teksten. Voeg daaraan de muziek toe, die ons regelmatig doet denken aan grote namen als Radiohead en Black Country, New Road en je weet: van English Teacher gaan we nog veel moois horen.

Beth Gibbons

Beth Gibbons (Portishead) deelt een tweede nummer van het aankomende debuutalbum Lives Outgrown. Bij Reaching Out hoort een bizarre video die gemaakt is door Weirdcore, die we vooral kennen van zijn werk voor Aphex Twin. Hierboven zie je de reguliere versie, maar er is online ook een interactieve variant te vinden.

Caribou

De nieuwe single van Caribou gaat dit weekend gegarandeerd dansvloeren vullen. Richard Kenworthy maakte bij het nummer een lekker trippy video met heel veel flamingo’s.

Dua Lipa

Samen met onder andere liedjeschrijver Tobias Jesso Jr. en producer Kevin Parker verrast Dua Lipa ons wederom met een heel erg lekker klinkende single. Zodra de baslijn start in Illusion ben je verkocht. Al ligt wel het gevaar op de loer dat alle nieuwe nummers best op elkaar gaan lijken.

Vampire Weekend & Amber Coffman

Met een heel erg goed nieuw album op zak ging Vampire Weekend langs bij radiostation SiriusXMU. Daar deden ze een sessie waarin ze het nummer Peggy-O van Grateful Dead speelden. Voor de vocalen kreeg de band hulp van zangeres Amber Coffman.

Andrew Bird

De veelzijdige Andrew Bird kondigde deze week een nieuw album aan waarop hij een aantal jazzstandards laat horen. Samen met drummer Ted Poor en bassist Alan Hampton speelt hij composities van onder andere Duke Ellington en Cole Porter. Het album sluit af met een eigen compositie.

Mandy, Indiana

Voor wie op zoek is naar wat meer experimentele muziek hebben we de nieuwe video van Mandy, Indiana.

Greg Saunier

Voor rock ’n roll met diepgang moeten we deze week bij Greg Saunier zijn. De drummer van Deerhoof laat zich voor zijn solowerk door intrigerende bronnen inspireren. Zo is de single Grow Like a Plant een antwoord op Neon Meate Dream of a Octafish van Captain Beefheart en schreef Saunier het nummer in dezelfde octotonische ladder als Le Sacre du printemps van Igor Stravinksy. De teksten zijn vervolgens gebaseerd op thema’s als zelfvernietiging, overdreven arrogantie en hedendaags fascisme.

Nieuwe albums

Nia Archives

Zodra dit album begint, kunnen we niet meer stilzitten. Dankzij Nia Archives is drum ’n bass weer springlevend. Ook laat zij als geen ander horen dat het opzwepende genre tevens een kwetsbare kant kan hebben.

Shabaka

Voor iedereen die (onverwacht) heeft genoten van het fluit-album van André 3000 is dit album van Shabaka. Al jaren is hij het kloppend hart van de levendig jazz-scene in Oost-Londen. Meestal horen we hem daar op de saxofoon, maar voor dit album keert hij terug naar zijn eerste liefde: de fluit. We horen op Perceive Its Beauty, Acknowledge Its Grace heel veel verschillende soorten fluiten wat zorgt voor een warm en kalmerend geluid. Ook indrukwekkend is de lijst met gasten op dit album. Naast André 3000 zijn dat onder andere Lianne La Havas, Floating Points en ELUCID.

Amy Winehouse

Binnenkort draait de film over het leven van Amy Winehouse in de bioscoop. Hierbij is alvast één ding zeker: de soundtrack is dik in orde. We horen bekende en minder bekende nummers van de iconische zangeres aangevuld met jazzklassiekers, mooie soul, een snufje ska, wat indierock en als toetje een gloednieuw nummer van Nick Cave en Warren Ellis.