Muziektips voor het weekend (deel 52!)

Dry Cleaning
Dry Cleaning

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer is het alweer de 52ste editie! Daar gaan we een lekker biertje op drinken. De muzikale begeleiding is deze week van onder andere Amy Winehouse, Nils Frahm en Godspeed You! Black Emperor.

Dry Cleaning

Dankzij flink wat sterke singles en EP’s was Dry Cleaning al een tijd een naam om in de gaten te houden. Vandaag verschijnt het debuutalbum New Long Leg en die lost alle beloftes helemaal in. Het is Dry Cleaning gelukt om een eigen geluid te maken en zich te onderscheiden van de bands waar ze in het verleden vaak mee vergeleken werden. Muzikaal gezien is het een frisse combinatie van art-rock, indie, noise en post-punk overladen met een flinke dosis experiment.

Het album is trouwens coronaproof opgenomen met behulp van een viersporenrecorder die aan de voordeur van bandlid naar bandlid is doorgegeven.

Jehnny Beth & Bobby Gillespie

Iets om naar uit te kijken: Jehnny Beth (Savages) en Bobby Gillespie (Primal Scream) hebben samen een album opgenomen. Ze hebben zich laten inspireren door duo’s die country en soul mooi wisten te combineren. Zoals Gram Parsons en Emmylou Harris of George Jones en Tammy Wynette. Remember We Were Lovers is het eerste voorproefje van het album.

Mdou Moctar

Mdou Moctar is een gitarist uit het Afrikaanse Niger die de desert blues een vuig randje weet te geven. De basis van zijn composities is vergelijkbaar met collega’s als Tinariwen of Bombino, maar Moctar’s gitaarspel is een stuk ruiger. In de nieuwe single maakt hij zich boos over rijke landen en bedrijven die Afrika leegroven en uitbuiten.

Teddy’s Hit

https://youtube.com/watch?v=xedaqsgUAPU

Als het publiek niet naar optredens in de winkel kan komen, dan brengen we het optreden gewoon naar de mensen toe. Zoiets moeten ze hebben gedacht bij Concerto in Amsterdam. Zij wilden maar al te graag het album van Teddy’s Hit onder de aandacht brengen. Dus kwam de band naar de winkel en nam daar een sessie op. Die kun je nu via YouTube bekijken.

Lorde & Marlon Williams

Onwerkelijke beelden uit Auckland, Nieuw Zeeland. Daar is het dus gewoon weer mogelijk om naar concerten te gaan… Marlon Williams doet daar momenteel een tour en tijdens een van zijn optredens was Lorde te gast. Samen zongen ze Tougher Than the Rest van Bruce Spingsteen.

Nieuwe albums

Godspeed You! Black Emperor

Na 27 jaar klinkt Godspeed You! Black Emperor op G_d’s Pee AT STATE’S END! nog steeds zoals de band altijd klonk. En dat is helemaal niet erg. De composities van de Canadese band (of beter gezegd: collectief van muzikanten) zijn nog steeds langgerekt, tegendraads en bovenal avontuurlijk. Muziek om in te verdwalen.

Nils Frahm

Eerder deze week was het Piano Day (de 88ste dag van het jaar), een dag waarin pianomuziek centraal stond. Platenlabel Erased Tapes deed de waarschijnlijk mooiste bijdrage aan de feestelijkheden door een album van Nils Frahm uit te brengen. Op het album Graz hoor je opnames van een jonge Frahm in Mumuth, het concertgebouw van de universiteit van Graz.

Ryley Walker

Op zijn eerste soloalbum sinds 2018 werkte Ryley Walker samen met John McEntire van Tortoise. Het zorgt dat het spannende geluid van Walker’s composities nog meer breedte krijgt. De muziek van Walker in een hokje stoppen, is hierdoor moeilijker dan ooit. Mooie liedjes en sterk gitaarspel blijven echter de basis.

Amy Winehouse

Van Amy Winehouse verscheen deze week een mini-album met daarop 6 opnames die ze maakte voor BBC Radio in de periode 2003-2009. Altijd goed natuurlijk. Zeker omdat in deze radiosessies de nummers een ander arrangement krijgen dan op de albumversies. Zo hoor je bijvoorbeeld een uitvoering van Rehab zonder blazers.

Brunzyn en Joost

Rapper Brunzyn heeft samen met collega Joost een album gemaakt onder de naam Albino Sports. Verwacht pompende beats en absurde teksten. Muziek om lekker hard te draaien. Vriend Donnie komt natuurlijk ook even voorbij.

Bonus: een paasverhaal door Maynard James Keenan

Zanger Maynard James Keenan (Tool, Puscifer, A Perfect Circle) deelt speciaal voor de feestdagen een video over eenden, paaseieren en het wisselen van de seizoenen.