Briljant optreden van Arooj Aftab in De Duif

Arooj Aftab in De Duif

In 2021 maakten we kennis met de Pakistaanse zangeres Arooj Aftab en haar prachtige album Vulture Prince. Op een zonnige avond in Amsterdam konden we haar eindelijk live aanschouwen. In de monumentale De Duif wist ze het publiek te overrompelen met haar indrukwekkende stem en haar briljante band.

Je ziet al aan de vele lovende bijvoeglijke naamwoorden in de voorgaande zinnen dat we dit optreden heel erg goed vonden. Toch valt het nog lastig te omschrijven waarom het zo goed was. De muziek van Arooj Aftab ontstijgt namelijk alle muzikale hokjes. Aan de basis staan vaak klassieke liedjes uit Pakistan. Door de prachtige stem van Aftab en de arrangementen die ze de liedjes geeft ontstaat een soort universele schoonheid die ook te begrijpen is voor mensen die de taal waarin ze zingt niet machtig zijn.

Improvisatie

De Griekse bassist Petros Klampanis en de Schotse harpist Maeve Gilchrist vormden de begeleidingsband van deze avond. Dat lijkt behoorlijk spaarzaam, maar beide muzikanten blijken fenomenaal goed. Arooj Aftab geeft ze ook volop de ruimte voor improvisaties en solo’s. Vooral Gilchrist maakt hierbij heel veel indruk.

Toch blijft de grote ster van de avond Aftab zelf. Wanneer zij zingt, kun je niets anders doen dan ademloos luisteren. Persoonlijk moest ik bij het optreden denken aan Jeff Buckley. Ook hij kon zo vol overgave zingen. Niet voor niets is Buckley een van de muzikale idolen van Arooj Aftab. Bovendien was Jeff Buckley weer enorm beïnvloed door de Pakistaanse zanger Nusrat Fateh Ali Khan. Zo is min of meer de cirkel weer rond.

Grapjes

Naast een briljant zangeres en arrangeur is Arooj Aftab ook een geweldige persoonlijkheid op het podium. Ze verbergt haar onzekerheden achter grapjes en is oprecht verwonderd over alles: over de schoonheid van Amsterdam, over het gemêleerde publiek en over het feit dat zo veel mensen haar muziek zo mooi vinden. Om de spanning een beetje onder controle te houden drinkt ze met volle teugen van haar glas rode wijn. Zelf zegt ze daarover dat onder invloed haar liedjes op zijn mooist zijn. Ze gaan immers over de bedwelmingen van de liefde in al haar verschijningsvormen of over hoe hard de wereld soms kan zijn.

Gelukkig is er in deze wereld vol smart de troost van een van de mooiste stemmen van dit moment. Arooj Aftab is live een sensatie. Iets wat je moet ondergaan om vervolgens altijd te kunnen koesteren.