Muziektips voor het weekend (deel 75)

Low
Low. Foto: Nathan Keay

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende weekend.

Album van de week: Low

Double Negative uit 2018 is een van onze favoriete albums van de laatste jaren. Op de opvolger HEY WHAT trekt Low de experimentele lijn nog verder door. Hierdoor is het een plaat geworden die soms van intense schoonheid is en op andere momenten ongemakkelijk aanvoelt. Het begint direct bij opener White Horses met staccato gespeelde gitaar en prachtige samenzang van Alan Sparhawk en Mimi Parker. Hoe dit nummer vervolgens in de tweede overloopt is gewoonweg geniaal. En dit soort sonische verrassingen blijven maar komen op HEY WHAT. Een meesterwerk.

Metallica

Het is een overweldigende week voor fans van Metallica. Hun briljante Black Album uit 1991 is opnieuw uitgebracht in een Deluxe Box Set. Deze beslaat maar liefst 193 nummers en dik 15 uur aan muziek. Gedoseerd luisteren is ons advies. Tegelijkertijd is er ook nog de Blacklist die bestaat uit 53 covers van de tracks op The Black Album. Wat ons betreft een beetje te veel van het goede. Dat neemt trouwens niet weg dat er ook een paar geweldige uitvoeringen op te vinden zijn.

Kamasi Washington steekt er met kop en schouders bovenuit. Het weet van My Friend of Misery iets unieks en eigens te maken. Andere aanraders zijn: Rina Sawayama – Enter Sandman, Jason Isbell – Sad But True, Moses Sumney – The Unforgiven, Igor Levit – Nothing Else Matters en IDLES – The God That Failed.

Curtis Harding

Curtis Harding neemt ons mee naar de jaren ’70. Zowel de clip als de muziek lijken uit een andere tijd te komen. Stilzitten is geen optie bij Can’t Hide It.

BRUUT!

De Nederlandse band BRUUT! is aan een tweede leven begonnen. Alles is een beetje anders dan eerst, maar gebleven is het feit dat de band zich heel moeilijk in een hokje laat stoppen.

Nieuwe albums

Amyl and the Sniffers

Punk is anno 2021 nog steeds springlevend en de Australische band Amyl and the Sniffers is daarvan het perfecte bewijs. De band maakte al twee prima albums, maar nu lijkt alles op zijn plek te vallen. Vooral de vocalen van Amy Taylor vallen in positieve zin op.

Kacey Musgraves

Op het eerste gehoor klinkt star-crossed niet zo overweldigend goed als voorganger Golden Hour, maar dat wil nog niet zeggen dat ook dit een erg mooi album is geworden. Vooral de ellende rondom haar echtscheiding weet Kacey Musgraves prachtig te verwoorden. En we hebben zo het gevoel dat als we deze plaat vaker gaan draaien dat deze alleen maar mooier gaat worden.

The Limiñanas & Laurent Garnier

Lionel en Marie Limiñana maken normaal gesproken psychedelische rock met invloeden van o.a. Serge Gainsbourg. Op hun nieuwe album krijgen ze hulp van techno-legende Laurent Garnier die de nummers voorziet van opvallend goed passende beats.

Béla Fleck

Na 20 jaar keert banjospeler Béla Fleck terug bij zijn oude liefde: bluegrass. Met een flink aantal muzikale gasten verkent Fleck het genre en brengt hij subtiel eigen interpretaties aan.