Muziektips voor het weekend (deel 146)

The Murder Capital
The Murder Capital. Foto: Grayce Leonard

Hallo! Daar zijn we weer met een nieuwe lijst met muziektips. Het nieuwe jaar is een paar weken op gang en we zien steeds meer goede nieuwe muziek verschijnen. Deze week zijn dat opvallend veel Nederlandse acts. Iets wat wij van harte toejuichen. Toch gaan we voor ons album van de week eerst naar Ierland.

Album van de week: The Murder Capital

Een tweede album uitbrengen is altijd een kantelpunt in de carrière van een muzikant of band. Vaak hoor je op het tweede album pas echt welke muzikale koers men wil varen. The Murder Capital uit Dublin is daarvan een mooi voorbeeld. Met het debuut was helemaal niks mis – een fijne en donkere post-punkplaat – maar op Gigi’s Recovery durft de band te experimenteren. We horen plots invloeden van bands als Tears for Fears of Interpol. Zanger James McGovern durfde het aan om in zijn teksten gevoeliger en eerlijker te zijn. Bij elkaar opgeteld zorgt dit voor een spannend en bij vlagen ontroerend album, waarmee The Murder Capital dezelfde stap voorwaarts heeft gezet als hun landgenoten Fontaines DC op hun laatste plaat Skinty Fia.

Joey Bada$$

Rapper Joey Bada$$ was te gast bij het Australische radiostation Triple J. Onder de noemer Like A Version worden muzikanten uitgedaagd een favoriet nummer te coveren. Hij koos voor het prachtige UMI Says van Mos Def. Een ode aan de wijze raad van moeders.

Arlo Parks

We kijken erg uit naar het nieuwe album van Arlo Parks dat eind mei uit zal komen. Met de nieuwe single Weightless geeft ze alvast een voorproefje. Het nummer gaat over een relatie die uit evenwicht is. Regisseur Marc Oller maakte daar een mooie video bij.

Metallica

Metallica boort met hun nieuwe single een gevoelig onderwerp aan: zelfmoord of suïcidale gedachten. Iets waar helaas veel mensen mee worstelen. Voor James Hetfield een reden om het taboe iets meer bespreekbaar te maken om zodoende mensen te laten horen dat ze er nooit alleen voor staan. Een wijze en moedige stap.

Soccer Mommy

Onder de naam Soccer Mommy maakt Sophie Allison heerlijke indiepop/rock. Op het kantoor van Tiny Desk Concert laat ze horen hoe goed haar muziek is. Opvallend is dat ze als begeleiding heeft gekozen voor een drummachine in plaats van een reguliere drummer.

Nieuwe albums

Sticks

Sticks is al vele jaren een vaste waarde in de Nederlandse rapscene. Zeker omdat zijn muziek vaak net even anders is. Zo hoor je op zijn nieuwe album Alles Over Hoop naast bekende rappers als Zwangere Guy, Winne, Kempi en Sevn Alias ook de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter, Paul de Munnik en Karsu. Taaltechnisch is deze plaat natuurlijk ook weer dik in orde.

Roosbeef

We moeten nog een paar maanden wachten op de echte zomer in Nederland, maar Roosbeef neem alvast een voorschot. Verwacht overigens geen tropische klanken en teksten over het strand, maar eerder mysterieuze teksten met een weldoordachte muzikale omlijsting.

traumahelikopter

Na een lange pauze is traumahelikopter weer helemaal terug van weggeweest. We horen op het nieuwe album Save Yourself vooral veel klassieke traumahelikopter, maar er is ook ruimte voor muzikale breedte. Het mooiste voorbeeld daarvan is de Nederlandstalige afsluiter van het album.

Ryuichi Sakamoto

Dat muziek ook therapeutisch kan werken bewijst de Japanse componist Ryuichi Sakamoto met zijn album 12. Deze staat vol met ingetogen stukken voor piano en synth. Sakamoto componeerde deze toen hij thuis aan het herstellen was na een periode in het ziekenhuis. Al in 2014 is er kanker bij het geconstateerd, maar sinds sinds januari 2021 is deze agressiever en zijn er uitzaaiingen. Met dit in gedachte maakt de muziek op 12 nog meer indruk.