Muziektips voor het weekend (deel 14)

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Kanye West, Disclosure en Elton John.

Kanye West

Deze week kwam Kanye West met een nieuw nummer. Hiermee geeft hij een voorproefje van wat we kunnen verwachten op het nieuwe album God’s Country. Na uitstapjes richting gospel is dit weer een rauw industrieel geluid, zoals we dat hoorden op het album Yeezus. Op de single is Travis Scott te gast als rapper en naar het schijnt heeft Dr. Dre geholpen met de productie. Wash Us in the Blood is geen gemakkelijke single, laat staan een potentiële hit, maar nieuw werk van Kanye is altijd de moeite van het beluisteren waard.

Disclosure

Disclosure is weer terug van weggeweest en dropt de ene na de andere hit die ons sterker dan ooit doen verlangen naar festivals en clubs. Op hun nieuwste single krijgt Disclosure hulp van rappers Aminé en slowthai. Samen staan ze garant voor verbaal vuurwerk op een heerlijke beat.

James Blake

Ook James Blake is de laatste tijd in vorm. Via Instagram deelt hij regelmatig intieme concerten vanuit huis. Achter de piano speelt hij dan eigen werk en mooie covers. Deze week kwam hij op de proppen met een zeer fraaie uitvoering van Nirvana’s Come as you are.

Bob Marley

De tijdloze klassieker No Woman, No Cry heeft een nieuwe officiële videoclip gekregen. Hierin staat niet Bob Marley zelf centraal, maar de krachtige boodschap van de tekst. Regisseur Kristian Mercado Figueroa toont beelden van ouders die hard werken om hun kinderen een beter leven te geven.

Stereogum

Help je mee?

Muziekwebsite Stereogum is voor ons een dagelijkse bron van inspiratie. Helaas is de site, mede door corona, in financieel zwaar weer terecht gekomen. Daarom is er een crowdfunding-actie opgezet waarbij Stereogum van heel veel muzikanten hulp heeft gekregen. Via Indiegogo kun je een donatie doen en in ruil daarvoor krijg je iets moois terug.

Centraal staat een exclusieve compilatie van covers uit de jaren ’00. Voor 18 euro steun je Stereogum en krijg je een download met daarin exclusieve covers door onder andere EL-P, Mac DeMarco, Ty Segall, Car Seat Headrest, Death Cab for Cutie en The National.

Hamilton

Hamilton is met stip de beste musical van de laatste jaren. Speciaal voor Disney+ is het stuk verwerkt tot een film.

Metropolitan Opera

opera
Foto: Metropolitan Opera

Tot en met 5 juli deelt de New Yorkse Metropolitan Opera HD-streams van een aantal klassieke stukken. Op het moment van schrijven is dat bijvoorbeeld een indrukwekkende uitvoering van Carmen van Georges Bizet met een fenomenale Anita Rachvelishvili in de titelrol.

Thom Yorke

Thom Yorke cureerde voor Sonos een tweede playlist met avontuurlijke muziek. Met dit keer onder andere Frank Sinatra, Jai Paul en Jóhann Jóhannson.

Perfect Summertime Blues

Als we even niet weten wat voor muziek we willen luisteren, dan bezoeken we Perfects op Spotify. Een flink aantal Nederlandse muziekkenners maakt daar heerlijke playlists. Vaak met een actueel thema of rondom een bepaald genre. Onze favoriet deze week was Perfect Summertime Blues met zeer uiteenlopende zomerse klassiekers uit Noord- en Zuid-Amerika.

Nieuwe albums

Pop Smoke

Pop Smoke had een grote ster kunnen worden. Helaas kwam hij eerder dit jaar door geweld om het leven. Op het postume debuutalbum Shoot for the Stars, Aim for the Moon hoor je gasten als Lil Baby, Future, Quavo en 50 Cent. Die laatste nam ook de algehele productie van het album op zich.

Westside Gunn

Heb je je hiphop liever wat rauwer? Dan moet je dit weekend bij Westside Gunn zijn die eerder dit jaar ook al een sterk album afleverde.

Bongeziwe Mabandla

In Zuid-Afrika is singer-songwriter Bongeziwe Mabandla al een ster. Met zijn nieuwe album doet hij een poging om ook de rest van de wereld te veroveren. Zijn in het Xhosa gezongen indiefolk combineert modern Afrikaans met invloeden van bijvoorbeeld Bon Iver en Michael Kiwanuka.