Muziektips voor het weekend (deel 170)

Jpegmafia & Danny Brown
Jpegmafia & Danny Brown. Foto courtesy of AWAL

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Het lijkt deze week plots een beetje komkommertijd wat betreft nieuwe albums. Gelukkig hebben we een geniale EP als album van de week. Oh ja, we genieten ook nog een beetje na van het energieke concert van de 70-jarige Kim Gordon.

Album EP van de week: JPEGmafia en Danny Brown

Een van de beste (en raarste) albums van het jaar is die van rappers JPEGmafia en Danny Brown. Samen versterken ze hun liefde voor gekke samples, weirde producties en opgefokte raps. Het album Scaring The Hoes heeft nu een zogenaamde DLC gekregen. Een term die het tweetal geleend heeft uit de games-industrie. De EP bestaat uit 4 nieuwe tracks die in hetzelfde straatje zitten als de muziek op het album. Onze favoriet is HERMANOS, waarvan vooral het einde geniaal is.

The Streets

Outside of the nightclub I don’t know what to do
Inside of the nightclub it’s too dark to care

De laatste twee zinnen van Troubled Waters vatten goed samen wat Mike ‘The Streets’ Skinner als geen ander kan verwoorden. Het troosteloze dagelijks bestaan voor veel mensen en de uitlaadklep die het uitgaansleven kan bieden. Troubled Waters is een uitstekende voorbode voor het nieuwe The Streets-album dat The Darker The Shadow, The Brighter The Light gaat heten en op 20 oktober uit zal komen.

A. Savage

Onder de naam A. Savage maakt zanger Andrew Savage van Parquet Courts solo muziek. Voor zijn nieuwe album heeft hij een deal gesloten met platenlabel Rough Trade. Het eerste nummer dat is uitgebracht heet Thanksgiving Prayer. Het lied gaat ook daadwerkelijk over Thanksgiving, de favoriete feestdag van Savage. De tekst ontstond nadat hij Thanksgiving doorbracht bij producer John Parish en zijn vrouw.

Mark Lohmann

Mark Lohmann is de frontman van de band Moon Moon Moon. Solo doet hij het net even anders. Hij maakt Nederlandstalige twee pop met pijnlijk eerlijke teksten. Bijvoorbeeld over huilen naast de kattenbak.

Troye Sivan

Rush van Troye Sivan gaat over een eerste ontmoeting op een dansvloer die via een flirt en een aanraking eindigt in een liefde. Het is het eerste nummer van het album Something to Give Each Other dat op 13 oktober uitkomt. Sivan omschrijft dat album als een “celebration of sex, dance, sweat, community, queerness, love and friendship”. De video die Gordon von Steiner bij Rush maakte, sluit goed aan bij deze thema’s.

Kwartet Niek Hilkmann

Het nieuwe album van Kwartet Niek Hilkmann zou eigenlijk De Coole Meren Des Doods gaan heten, maar dat vond de band net even te zwaarmoedig, dus is het Koele Meren geworden. Daar valt natuurlijk nog steeds een verwijzing naar het boek van Frederik van Eeden in te ontdekken. De band heeft dus best een literaire inslag, maar zit ook vol humor. Zo heet een van de nummers op het album Tino Martin. Hoe die klinkt weten we niet, dus doen we het voor nu met de single Topsport.

Nieuwe albums

Blake Mills

Alleskunner Blake Mills werkte voor de soundtrack van de serie Daisy Jones & the Six samen met Chris Weisman. Er klikte iets tussen de twee en ze besloten meer muziek op te gaan nemen. Jelly Road valt op vanwege het feit dat de muzikanten vooral lijken te doen waar ze zin in hebben zonder maar op enig moment na te denken of er een doelgroep voor de muziek zou zijn. Nou, die doelgroep is er zeker wel. Wij vinden Jelly Road fascinerend en zeer lastig te omschrijven. Luisteren is echt een betere optie.

Disclosure

De broers van Disclosure dragen de zware last van een geweldig debuutalbum dat ze waarschijnlijk nooit meer gaan overtreffen. Toch gaan ze gewoon lekker door met muziek maken. Alchemy is niet zo overweldigend goed als Settle, maar is nog steeds erg fijn om naar te luisteren. De dance van Disclosure doet het goed in de huiskamer en op de dansvloer. Ook is het trouwens prima muziek om op te hardlopen.

Mahalia

De Britse Mahalia blaast de klassieke R&B van rond de eeuwwisseling nieuw leven in en dat doet ze erg goed. Ze is zowel brutaal als kwetsbaar en beschikt over een prachtige stem. Als IRL 25 jaar geleden was uitgekomen was het een geheide hit geweest. Hopelijk kan ze dit anno 2023 ook waarmaken.