Muziektips voor het weekend (deel 148)

Young Fathers

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende weekend.

Album van de week: Young Fathers

De band Young Fathers weet al flink wat jaren goede recensies binnen te halen voor zowel hun albums als hun optredens. Toch blijft het voor het wat grotere publiek een relatief onbekende band. Hopelijk kan het Schotse drietal het tij keren met hun album Heavy Heavy. Ook hier hebben de Young Fathers weer een unieke plek gevonden in het gebied tussen hiphop en r&b aan de ene kant en rock en indie aan de andere.

Unknown Mortal Orchestra

Op 17 maart brengt Unknown Mortal Orchestra het dubbelalbum V uit. De cultuur en muziek van Hawaii zal hierop een belangrijke rol gaan spelen. Dit heeft onder andere te maken met belangrijke persoonlijke gebeurtenissen die frontman Ruban Nielson daar meemaakte. De single V is een mooie voorbode van wat V gaat brengen. Bij het nummer maakte regisseur Vira-Lata een indrukwekkende video waarin we twee jonge vrouwen volgen. Het schijnt dat deze video binnenkort een vervolg gaat krijgen.

Jake Shears

Jake Shears ken je natuurlijk van de heerlijk Scissor Sisters. Solo vult hij het gat op dat de band achterliet. Luister maar naar de aanstekelijke single Too Much Music. Op 2 juni volgt een heel album waarop Shears samenwerkte met onder andere Boys Noize, Kylie Minogue, Iggy Pop en Jane Fonda.

Petite Noir

Ook de Congolose zanger Petite Noir brengt eerdaags een nieuw album uit. MotherFather zal verschijnen op 14 april. De aankondiging van het album gaat gepaard met de video van Blurry, dat een duet is met de Zambiaanse Sampa the Great. Laat je overigens niet misleiden over vooroordelen met betrekking tot Afrikaanse muziek bij het lezen van de landen waar de twee muzikanten vandaan komen.

The Tallest Man on Earth

Ook zanger The Tallest Man on Earth deelt deze week nieuwe muziek en kondigt daarbij een nieuw album aan. Deze plaat gaat Henry St. heten en zal op 14 april het daglicht zien. Met de single Every Little Heart worden de liefhebbers van The Tallest Man on Earth alvast lekker gemaakt. Leuk detail: de video bij het nummer is gemaakt door de Nederlander Jeroen Dankers.

Alan Braxe

Rond de eeuwwisseling kwam er vanuit Frankrijk heerlijk funky housemuziek op ons af. Een van de drijvende krachten hierachter was Alan Braxe. Hij was bijvoorbeeld een van de drie mannen achter het veel te kort durende project Stardust. In 2005 bracht Braxe de compilatie The Upper Cuts uit met hierop een selectie van zijn beste werk. Dat is dus inclusief Music Sounds Better With You van Stardust. Op 31 maart verschijnt een zogenaamde reissue van The Upper Cuts waarop alle nummers fraai geremastered zijn. Luister maar eens naar het hierboven gedeelde nummer Intro dat hij samen met Fred Falke maakte.

Nieuwe albums

Sunny War

Muzikante Sunny War heeft een veelbewogen leven achter de rug. Flink wat van die ervaringen heeft ze verwerkt in haar muziek. Op haar laatste album Anarchist Gospel lijkt ze de perfecte manier om haar liedjes te verpakken te hebben gevonden. Op prachtige en eerlijke wijze combineert ze country, blues en gospel met een vleugje punk. Hierbij krijgt ze muzikale hulp van topmuzikanten als David Rawlings, Allison Russell en Chris Pierce. Let ook op de geweldige cover van Ween’s Baby Bitch.

Parannoul

Het nieuwe album van Parannoul kwam op zaterdag 28 januari uit. Net te laat dus voor ons overzicht op vrijdag. Toch willen we deze plaat graag met je delen. Wij hebben er in ieder geval veel luisterplezier aan gehad de afgelopen dagen. Parannoul is een anonieme muzikant uit Zuid-Korea die een dromerige mix van shoegaze, indierock en popmuziek. Het mooie aan deze muziek is dat het (hoogstwaarschijnlijk) door één persoon is gemaakt. Gewoon met een laptop en een paar instrumenten.

RAYE

Achter de naam RAYE gaat singer/songwriter Rachel Keen schuil. Haar muzikale carrière maakte een valse start dankzij een conflict met platenmaatschappij Polydor die haar debuutalbum niet uit wilde brengen. Nu ze verlost is van haar label laat ze horen wat ze in huis heeft. Daarbij kan je alleen maar concluderen dat men bij Polydor niet goed op heeft zitten letten. RAYE lijkt meerdere genres tot in de puntjes te beheersen en combineert ze tot een heerlijke smeltkroes. We horen pop, dance en zelfs blues en dancehall. Voeg daarbij de prachtige stem en de teksten die soms pijnlijk openhartig zijn en je hebt een geweldig album.

Sef

Sef begint muzikaal steeds ongrijpbaarder te worden en dat zien we als een compliment. Waar collega-rappers qua beats en tekst veelal uit het zelfde vaatje met clichés tappen weet Sef spannende muziek te combineren met teksten die echt ergens over gaan. Sterker nog: ze roepen vragen op en zijn het startpunt voor discussies over belangrijke onderwerpen.