Jaarlijstjes: de 50 beste songs van 2011 volgens Mo Banadji

metronomy

De komende tijd blikken de redacteuren van Mixed Grill terug op 2011. We beginnen met een mooi overzicht door muziekredacteur Mo Banadji. Alle muzikale hoogtepunten van het afgelopen jaar kun je beluisteren via de speciale playlist op Spotify. Ben je klaar? Daar gaan we:

Laat ik voorop stellen dat het maken van een ranglijst een ontzettend moeilijke taak is. Eigenlijk vind ik het jammer om er maar vijftig op te noemen, met gemak kan ik 150 liedjes in een lijstje stoppen die in 2011 mijn speciale aandacht hebben verdiend. Maar met een lijst van zulke epische proporties dreig je toch het overzicht te verliezen en daarom houd ik het op 50. In deze lijst zitten geen verliezers, alleen maar winnaars. De ene winnaar is alleen net iets beter dan de andere.

50. Drake – Headlines
De eerste single van zijn geweldige album Take Care. Een heerlijke stuiterende productie van Boi-1da waarop Drake laat horen waarom hij Canada’s finest is.

49. Blawan – Getting Me Down
Terug naar het eind van de jaren negentig met deze edit van Brandy’s single “I Wanna Get Down”. Blawan is meestal van het zwaardere werk, maar deze single is z’n grootste clubhit tot nu toe en een leuk dansvloerkrakertje.

48. De Staat – Ah, I See
Het album Machinery van de Nijmegenaren begint met deze knaller van jewelste. Dit nummer is dan ook meteen het beste liedje van het album, maar het is goed genoeg om in deze lijst terecht te komen.

47. Mayer Hawthorne – The Walk
Liefdesverdriet werd nog nooit zo leuk gebracht als in dit liedje. De video die erbij hoort zou voor sommigen die in een slechte relatie zitten een droom zijn (of een nachtmerrie).

46. WU LYF – Dirt
Deze mysterieuze post-rockers uit Manchester kwamen met een verdienstelijk debuutalbum (Go Tell Fire To The Mountain) en waren een van de bands die in Engeland een hype waren. We zijn benieuwd wat de toekomst zal gaan uitwijzen, maar deze single mag er wel zijn.

45. Lil’ Wayne feat. Cory Gunz – 6 Foot, 7 Foot
Een hiphop-moshpit op z’n best. Zo kun je deze harde productie van Bangladesh beschouwen. Dit nummer is een van de hoogtepunten van Lil’ Wayne’s negende album The Carter IV.

44. The Joy Formidable – Cradle
In 2009 vonden niet genoeg mensen deze single leuk. Dan breng je ‘m in 2011 gewoon nog een keer uit? Dit keer was er veel meer succes. Gezellige herrie van dit drietal uit Wales

43. Daniel Haaksman – Copabanana
Baile Funk door een Duitser die verliefd is geworden op Brazilië. Het album Rambazamba staat vol met favela knallers, maar dit nummer is de grootste allemansvriend. Je waant je al aan de Copacabana met een cocktailtje in de hand. Laat de zomer maar beginnen!

42. Pete & The Pirates – United
Deze band is een van de weinigen die hun hype van een paar jaar geleden enigszins hebben waar kunnen maken. Hun tweede album One Thousand Pictures werd door de pers juichend ontvangen en “United” is het prijsnummer. En we stuiteren weer!

41. Lana Del Rey – Video Games
Da’s een binnenkomer: met je debuut single in de top van de hitlijsten staan in heel Europa. Er zijn weinig artiesten die het haar na hebben gedaan, maar Lana Del Rey doet het maar eventjes. Kippenvel is wat velen over dit nummer te zeggen hebben en wij zijn erg benieuwd naar haar album Born To Die dat begin 2012 zal gaan verschijnen.

40. The Kills – DNA
Aliston Mosshart en Jamie Hince (Mr. Kate Moss) brengen ons in Westernsferen met deze single. Met The Kills gaat het voor de wind, vooral als ze dit soort platen blijven uitbrengen.

39. Mosca – Done Me Wrong/Bax
Een van de twee EP’s in deze lijst waarvan ik niet kan kiezen welke single het beste is. Allebei de nummers zijn dansvloerknallers, allebei zijn ze zwaar beïnvloed door de UK garage sound, en Mosca heeft nog meer goede EP’s op de markt gebracht in het afgelopen jaar. Soms hoef je niet te kiezen.

38. The Drums –  What you were
Het was even afwachten, maar de New Yorkers hebben toch weer behoorlijk werk afgeleverd met hun tweede album Portamento. Het nonchalante geluid is gelukkig gebleven en als je deze track beluisterd maak je jezelf nergens meer zorgen over.

37. Osunlade – Envision (Âme remix)
Een van de beste deep house releases van de afgelopen zomer. Deze track werd door Osunlade al in 2009 uitgebracht, maar deze remix door het Duitse duo Âme maakt Envision pas echt compleet.

36. Matias Aguayo – I Don’t Smoke
Een juweeltje op verzamelaar Kompakt Total 12 van het Duitse platenlabel. Deze Duitse Chileen maakt overigens veel aparte producties die niet in een hokje te plaatsen zijn. Orgels en steeldrums, heerlijk! En ook nog eens rookvrij.

35.  Julio Bashmore – Battle For Middle You
Inmiddels is deze track uitgegroeid tot een begrip in UK-Funky-land. Deze DJ en producer uit Bristol mag zich mede door deze track nestelen aan de top van het Engelse DJ-gilde. Het voorlopige hoogtepunt uit de carrière van Matthew Walker.

34. Real Estate – It’s Real
Over vastgoed hoor je deze band uit Brooklyn niet veel zingen, maar “It’s Real” mag een sfeervol anthem genoemd worden. Een heerlijk nummer om in de auto te draaien. De hippe voorhoede heeft Real Estate al ontdekt. Wanneer zal de rest van de wereld gaan volgen?

33. MMM – Dex/Rio
Dit is de andere EP waar niet uit te kiezen valt. Het productieteam MMM (bestaande uit Erik & Fiedel) heeft weinig platen uitgebracht in de afgelopen jaren, maar wat zij uitbrachten werden klassiekers (bijvoorbeeld Donna of Nous Sommes MMM). Deze twee plaatjes kunnen ook worden bijgeschreven in dat lijstje.

32. The Black Keys – Lonely Boy
De eerste single van het laatst verschenen album van dit tweetal uit Akron, Ohio. Het was een goede voorbode van wat zou gaan komen, want het album El Camino staat vol met dit soort tracks. Lekkere, groovy rock. Op welke festivals zullen zij het komende jaar het publiek gaan platspelen?

31. Joker – Slaughter House
Zijn debuutalbum mag dan teleurstellen, maar deze track maakt veel goed. Stadion-dubstep als nooit tevoren. De zware bassen dreunen overal doorheen en iedereen zal er ermee tevreden zijn. Een van de beste dubstep deuntjes van het jaar. I can take you out!

30. Chris Brown feat. Busta Rhymes & Lil’ Wayne – Look At Me Now
Vergeet de eerste en de laatste artiest op het affiche. Busta Rhymes laat op deze plaat in één minuut horen waarom hij nog steeds tot de beste rappers gerekend mag worden. Hij is ook de enige reden waarom “Look At Me Now” bij de beste singles van het jaar mag worden gerekend. OK, de productie van Diplo en Afrojack is ook wel aardig te noemen.

29. Kempi feat. Lucky Fonz III & De Felle Kleuren – Diana
In zijn tweede album Het Testament van Zanian Adamus bewandelt Kempi een nieuwe muzikale weg. Hij is niet meer altijd de hardcore straatrapper uit Eindhoven. Hij kan zelfs heel schattig overkomen, zoals in “Diana” te horen valt. Een keer luisteren naar dit nummer is niet genoeg. Repeat!

28. Modeselektor feat. Otto von Schirach – Evil Twin
Veruit het meest aggressieve nummer op het album Monkeytown, maar probeer hier maar eens niet bij te bewegen. Elk suf feestje verandert bij “Evil Twin” in een kolkende, zwetende mensenmassa. Dat hebben wij eind oktober bij het Amsterdam Dance Event mee kunnen maken.

27. Crystal Fighters – Plage
Deze Engels/Spaanse band heb ik dit jaar voor het eerst live mogen bewonderen. Maar op het Pitch-festival stelden zij erg teleur. Gelukkig dat zij op de helft van hun set de eerste tonen van “Plage” hebben ingezet. Een van de grote hits van de zomer en een feel good nummer waar je u tegen zegt.

26. Azari & III – Reckless (With Your Love)
Opnieuw Canadezen in de lijst, maar deze zijn van een andere orde dan Drake op nummer 50. Dit housecollectief uit Toronto heeft dit jaar op vele podia gestaan en evenveel harten gestolen. De house die zij maken is aanstekelijk en het lijkt alsof je jezelf in het begin van de jaren negentig begeeft bij het luisteren van hun titelloze debuutalbum.

25. Jamie Woon – Night Air
Jamie Woon maakte dit jaar een verdienstelijk debuut met zijn album Mirrorwriting. In dit nummer laat meneer Woon zijn vocale capaciteiten horen en dat is best indrukwekkend. Meestal word je misleid door de titel van een nummer, maar “Night Air” klinkt in het donker veel intiemer en krachtiger dan als de zon schijnt.

24. Yelle – Safari Disco Club
Alweer een nummer met alleen maar vrolijke vibes, maar dan in de categorie electropop. Deze Française verrast met een album die veel tunes bevatten waar je vrolijk van wordt.

23. Lykke Li – I Follow Rivers
Wat voor muziek maakt deze Zweedse schone eigenlijk? Pop, indie rock, droommuziek of kan je het toch elektronisch noemen? Het maakt niet zoveel uit als dit nummer in een aflevering van Glee wordt nagespeeld en je voor een groot spijkerbroeken merk mag gaan poseren. “I Follow Rivers” is haar grootste hit tot nu toe en ik denk dat we nog lang van Lykke Li gaan horen.

22. Pusha T. feat. Tyler, The Creator – Trouble On My Mind
Eindelijk een Neptunes-productie in de lijst. Uw redacteur is een groot Neptunes-fan, maar al jaren lang hebben zij geen baanbrekende muziek meer geproduceerd. Hopelijk geeft dit nummer hun inspiratie om weer geweldige songs te maken. Pusha T. is weer de cocaïne-koning en samen met Tyler, The Creator tillen ze dit nummer naar hogere regionen. En rijden in een scootmobiel was nog nooit zo leuk geweest…

21. Gil Scott-Heron & Jamie XX – NY Is Killing Me
Op 27 mei jl. overleed Gil-Scott Heron. De muziekwereld verloor een begenadigd en invloedrijk spoken word artiest. Zijn muzikale erfenis kreeg in zijn laatste levensjaar een verrassende wending door de samenwerking met Jamie XX. Het remix-album van de Amerikaan en het lid van The XX is geweldig en een gemene bas en de stem van Heron passen heel goed bij elkaar.

20. Foo Fighters – Rope
Dave Grohl en zijn mannen vonden dat het na bijna vier jaar tijd was voor een nieuw album en in april 2011 was de release van Wasting Light een feit. Het geluid van de band uit Seattle is vertrouwd en altijd lekker. Zo ook dit nummer.

19. Sef – De Leven
Soms Okura, acht gangen. Soms tempura, Champagne. Yousef Gnaoui heeft zijn tekstuele skills en die zijn zeker niet verkeerd. “De Leven” is het prijsnummer van de soundtrack van Rabat en zijn gelijknamige album. Het is duidelijk dat Sef tot een van de betere rappers van het land mag worden gerekend.

18. Rustie – Ultra Thizz
Hoe indrukwekkend kan je debuutalbum zijn? Rustie komt op Glass Swords vrijwel foutloos voor de dag, met dit nummer als een van vele hoogtepunten. “Ultra Thizz” is een muzikale achtbaan die je in amper vier minuten door een groot deel van het muzikale spectrum leidt. Wow.

17. Bombay Bicycle Club – Shuffle
De videoclip van “Shuffle” is opgenomen in Berlijn en Amsterdam en als je beide steden een beetje kent, zul je daar veel in herkennen. Maak je nergens zorgen over, luister naar dit nummer en de zorgen en stress zullen voor even van je afglijden.

16. Katy B. – Katy On A Mission
De jeugdpuistjes zijn amper van haar gelaat verdwenen, maar Katy B. kan wel zeggen dat zij een grote dansvloer hit heeft die ook nog eens is geproduceerd door een van de groten der dubstep, Benga. Op het album On A Mission staan nog een paar productionele meester-werkjes, maar zij vallen in het niet bij deze knaller.

15. Selah Sue – Raggamuffin
Deze Vlaamse was de afgelopen zomer bijna niet weg te slaan bij de Nederlandse  podia. Van de Tivoli tot aan Lowlands, waar heeft Selah Sue nog niet opgetreden in het land? Over jeugdpuistjes gesproken, Selah Sue is ook pas 22 jaar oud. Wij zijn benieuwd naar nieuw werk van Selah.

14. Adele – Rolling In The Deep (Jamie XX Shuffle)
Adele domineert de popmuziek en inspireert deelnemers van programma’s als The Voice of Holland en nog meer van dat talentenjachten. Iedereen wilt haar nadoen, maar uiteraard zal niemand het beter doen dat de Tottenhamse zelf. Gelukkig hoor je deze versie niet zo veel zodat het wel leuk blijft om naar haar te luisteren. Deze bewerking voor de clubs door Jamie XX is geniaal, klaar.

13. Frank Ocean – Novacane
Ik ben ervan overtuigd dat deze jongeman over een tijd de R&B wereld zal gaan veroveren. Frank Ocean is naast een goede zanger ook een begenadigd tekstschrijver. Een beetje gewaagd, maar ik durf  te zeggen dat hij zal uitgroeien tot een artiest met de status van R. Kelly. Een album heeft hij nog niet uit, maar zijn mixtape nostalgia, Ultra en zijn gastbijdragen op het album van Kanye West & Jay-Z  zijn al erg indrukwekkend.

12. Miles Kane – Come Closer
De bands waarin Miles Kane heeft gezeten (The Little Flames, The Rascals & The Last Shadow Puppets) hebben allemaal invloed gehad op het huidige, Engelse indie rock geluid. Solo doet hij het goed, maar helaas is hij niet zo invloedrijk als in groepsverband. Zijn solodebuut Colour Of The Trap is een verdienstelijk album, maar niet baanbrekend. Dit nummer steekt er met kop en schouders bovenuit.

11. Little Dragon – Ritual Union
Zangeres Yukimi Nagano is de blikvanger van deze Zweedse elektronische band. Het gelijknamige derde album van de band betekende de doorbraak bij het grote publiek. Het mooie van deze band is dat zij nog wel een soort van underground aura hebben gehouden, ook al treden zij op voor een paar duizend mensen per keer. Little Dragon komt er wel.

10. Sjaak feat. Appa – Wat Is Er!?
Deze single staat ook op de soundtrack van de film Rabat, maar is nooit officieel uitgebracht. Een meesterlijke productie van Big 2 (van de Opposites) vormt de basis van deze song van deze Amsterdamse, rappende Mocro’s. Vooral Sjaak steelt de show met teksten als Krijg de kenker, je word geslinderd/Ben je weleens met een vlindermes gevlinderd. Amsterdam-Oost ‘Thug Life’ op z’n best.

9. Björk – Crystalline (Omar Souleyman Remix)
In oktober van dit jaar kwam Björk met haar zevende album Biophilia op de proppen. “Crystalline” was de eerste single van het album en die werd door een hele rits artiesten geremixed. Maar de Syrische techno van Omar Souleyman blijft het langst hangen. Vooral het geknutsel met de drummachine in het midden van dit nummer is fantastisch. Omar Souleyman is sowieso een nieuwe cultheld. Zijn optreden op Lowlands van dit jaar was geweldig. Zijn hypnotiserende muziek is erg geschikt voor op festivals.

8. The Weeknd – What You Need
Abel Tesfaye heeft nog geen dollar verdiend met zijn eigen platen, maar hij is wel dé internet artiest van 2011. De eerste mixtape House of Balloons zette hem meteen op kaart in R&B land. Toen zijn tweede mixtape Thursday uitkwam, crashte zijn website vanwege de enorme belangstelling voor de mixtape. Op de eerste dag alleen al is Thursday ruim 180.000 keer gedownload. “What You Need” is een van de beste tracks van zijn eerste mixtape en zijn toekomst ziet er zonnig uit. Misschien is het een idee om over een tijdje een album uit te gaan brengen met Drake samen. Ik denk dat de dollars dan wél binnen zullen stromen. Toronto heeft er weer een topartiest bij.

7. Hudson Mohawke – Thunder Bay
Dit nummer van HudMo’ komt zijn EP Satin Panthers dat slechts 17 minuten duurt en alleen maar hoogtepunten bevat. Met dit prijsnummer heeft hij al veel dansvloeren en festivals in vuur en vlam gezet. Zijn creativiteit maakt hun uniek in zijn soort en de bas op “Thunder Bay” is ongeëvenaard hard.

6. James Blake – Limit To Your Love
Dat minimal-dubstep gedoe van James Blake zal wel een hype zijn die snel overgaat. Zo dachten veel mensen erover ik behoorde een tijdje tot die groep sceptici. Blake is geen hype, hij zal een blijvertje zijn. Hij kan beats maken en heeft een stem waar veel emotie in zit. Het naamloze debuutalbum is een van de beste albums die dit jaar is uitgekomen. Ook is in oktober van dit jaar Enough Thunder uitgekomen, een EP waarin hij op een nummer samenwerkt met Bon Iver. Wij zullen zien wat we de komende tijd te horen gaan krijgen. Kwalitatief zal het vast wel snor zitten.

5. Arctic Monkeys – Library Pictures
Met dit nummer begonnen de sneeuwaapjes uit Sheffield hun optredens dit jaar. En wat een binnenkomer heb je dan. Zanger Alex Turner is weer eens gruwelijk in vorm en zijn stem is doordrongen van coolheid. Voor de rest is het vierde album Suck It And See het beste rock album van het jaar. En Arctic Monkeys staan wederom op de plek die zij eigenlijk in hun hele carrière al staan. Aan de top.

4. Tyler, The Creator feat. Hodgy Beats – Sandwiches
De hiphopwereld heeft er weer een multitalent bij. Tyler, The Creator is de charismatische voorman van het hiphopcollectief Odd Future Wolf Gang Kill Them All (OFWGKTA). De afgelopen anderhalf jaar is de wereld overspoeld door gratis mixtapes en albums die ook met gemak commercieel succes hadden kunnen hebben. Goblin is het eerste album van Tyler dat commercieel is uitgebracht. Het album stelt enigszins teleur, maar er zijn twee tracks die er bovenuit steken. “Yonkers” en “Sandwiches” zijn allebei nummers waarin geweld de boventoon voert, maar de beats daaronder zijn baanbrekend. Toch kies ik voor de bovengenoemde plaat omdat hij net iets meer energie uitstraalt dan “Yonkers”.

3. Jamie XX – Far Nearer
Voor mij is Jamie XX de remix-koning van het jaar. Maar het beste wat op zijn naam staat, is zijn eigen release. In juni kwam zijn EP Far Nearer/Beat For uit en vooral de eerste track is geweldig. Steeldrums en een geniale opbouw die bewondering oproept. Jamie XX is wel een van de artiesten die dit jaar veel is gehyped, maar voorlopig blijft hij het steeds waarmaken. Waar zal hij ons in 2012 mee gaan verassen?

2. Kanye West & Jay-Z  – Niggas In Paris
De twee multimiljonairs hebben deze track opgenomen in een van Parijs’ meest luxueuze hotels, Hotel Le Meurice. Daar komt de titel vandaan. Naast rijk zijn behoren deze twee ook tot de top-5 van rappers (die nog leven) en op “Niggas In Paris” zijn Yé en Jay in topvorm. Ongelofelijk hoe scherp zij tekstueel zijn.  Dit nummer is een fan favourite want op hun Noord-Amerikaanse tour spelen zij dit nummer vaak meerdere malen achter elkaar. In Kanye’s thuisstad Chicago kreeg het publiek “Niggas In Paris” maar liefst acht (8!) keer te horen. Een klassieker is dit jaar geboren in Parijs.

1. Metromony – The Look
De beste single van het jaar. De synthesizer op deze vormt de leidraad op deze geweldige track. Het nummer is sfeervol,  tijdloos en heeft een hele mooie opbouw. Nog steeds bezorgd dit nummer mij een gevoel van euforie. Helaas is “The Look” geen hit geworden, maar een re-release kan wellicht helpen. Dit nummer verdient het om door meer mensen te worden gehoord.