Muziektips voor het weekend (deel 24)

Shame
Shame. Foto: Sam Gregg

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Shame, Doves en The Flaming Lips.

Shame

Na twee stilte (op een geweldig kerstliedje na) is er nieuwe muziek van de Britse punkband Shame. Het nummer Alfabeth is geproduceerd door James Ford en is gebaseerd op surrealistische dromen van zanger Charlie Steen. De beelden uit die dromen zien we ook terug in de videoclip die is geregisseerd door Tegen Williams.

Bruce Springsteen

The Boss is nog steeds relevant. Zeker als hij hulp krijgt van zijn E Street Band. Op 23 oktober komt er een nieuw album uit met daarop onder andere drie nieuwe opnames van liedjes van outtakes uit de jaren ’70: Janey Needs a Shooter, If I Was the Priest en Song for Orphans. Als eerste single is het nummer Letter To You uitgebracht.

Phion

Phion

Vrijdag 11 september kun je ’s avonds geniet van een livestream door Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel. Onder leiding van hun kersverse chef-dirigent Otto Tausk laat het orkest twee stukken horen: Symfonie nr. 1 van Beethoven en de Wereldpremière Pianoconcert (kamerorkest versie) van Joep Franssens.
Meekijken en luisteren kan via YouTube en Facebook.

Nieuwe albums

Deze week is er een aantal mooie nieuwe albums uitgekomen, maar ook kun je genieten van klassiekers uit de jaren ’90.

Doves

Alsof ze nooit zijn weggeweest. Doves uit Manchester bracht in 2009 hun laatste album uit, maar pakt op fraaie wijze de draad weer op met The Universal Want. Het feit dat er zoveel tijd tussen de albums zit, hoor je heel goed terug. En dat bedoel ik op positieve wijze. De liedjes klinken weldoordacht en zeer ontspannen. Heel subtiel klinken ook invloeden uit het dance-verleden van de bandleden door.

The Flaming Lips

Ook The Flaming Lips klinken erg relaxed op hun nieuwe plaat. Na flink wat experimentele projecten en albums met heel veel muzikale gasten keert de band terug naar het geluid waarmee ze rond de eeuwwisseling een aantal prachtige platen maakten.

PJ Harvey

We gaan nog iets verder terug in de tijd. Naar 1995 om precies te zijn. Toen bracht PJ Harvey het prachtige album To Bring You My Love uit. Voor alle liefhebbers van dat album zijn er nu de demo-versies van de nummers te beluisteren.

Beastie Boys

Ook uit 1995: Aglio E Oglio. Een EP met punknummers van de Beastie Boys. In 11 minuten jagen ze er 8 nummers doorheen. Daarbij kregen de Beasties destijds hulp van Suicidal Tendencies-drummer Amery “AWOL” Smith.