Muziektips voor het weekend (deel 167)

Geese
Geese

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende zonnige weekend. We hebben deze week vooral nagenoten van het prachtige optreden van Sigur Rós in het Concertgebouw.

Album van de week: Geese

Met hun debuut Projector uit 2021 kreeg de Amerikaanse band Geese alle aandacht van de muziekpers en de liefhebbers van de betere indierock. Vandaag is album nummer twee uit. Hierop ontwikkelt Geese zich als een pure rock ’n roll band. Inclusief lichtelijk gestoorde frontman en lange jams. Hiermee slaat Geese een interessante brug tussen de hedendaagse voorhoede van de alternatieve rock en de grote namen uit de jaren ’70.

Little Simz

Dit is een periodieke reminder om je te laten weten dat Little Simz met gemak de beste vrouwelijke rapper van dit moment is.

Róisín Murphy

Op 8 september verschijnt Hit Parade, het nieuwe album van Róisín Murphy. Hiervoor werkte ze intensief samen met DJ Koze, die we kennen van de geweldige dansvloerklappers en ijzersterke remixen. Dat bij Koze de focus niet altijd op de dansvloer hoeft te liggen, hoor je in de single Fader.

Jenny Lewis

Jenny Lewis is druk bezig met de promotie van haar uitstekende nieuwe album Joy’all. Daarbij kreeg ze van radiostation SiriusXM het verzoek om een cover te spelen. Lewis koos hier voor het geweldige Lust for Life. Niet het bekende nummer van Iggy Pop, maar de onderschatte track van de band Girls.

Lewis OfMan

Zoek je toevallig naar een lekkere zomerhit? Dan moet je bij Lewis OfMan zijn.

Grian Chatten

Volgende week brengt Grian Chatten zijn debuutalbum uit. Blijkbaar heeft hij naast zijn werk voor Fontaines DC nog meer dan genoeg creatieve ideeën. Om te laten hoe serieus hij zijn solowerk neemt, bracht Chatten een bezoek aan het tv-programma van Jools Holland.

Shadwick Wilde

Shadwick Wilde is vooral bekend als frontman van de indierockband Quiet Hollers, die een stevige aanhang heeft in Nederland. Op 22 september brengt hij zijn tweede soloalbum uit. De intieme en ingetogen single Easy Rider is daarvan een mooie voorbode.

Nieuwe albums

Swans

Je weet maar nooit wanneer de band Swans met hun zwanenzang komt. Het zou zomaar het vandaag verschenen The Beggar kunnen zijn. Tekstueel zijn daar ook genoeg aanknopingspunten voor te vinden, al zijn deze natuurlijk nooit echt lichtvoetig geweest bij Swans. Het album is een muzikale tour de force, waarbij Swans wederom hun unieke geluid verder aan het verkennen is. The Beggar is traag, duister en soms een behoorlijke zit voor de mensen die niet echt bekend zijn met het oeuvre van Swans. Neem je echter de moeite om er vol voor te gaan, dan krijg je een unieke sonische traktatie. Luister maar eens naar het 43 minuten durende The Beggar Lover (Three).

Militarie Gun

Er zijn momenteel aardig wat bands die melodieuze elementen toevoegen aan hardcore. Mooie voorbeelden daarvan zijn Turnstile en High Vis. Ook Militarie Gun zoekt de grenzen op en voegt elementen uit de powerpop en emo toe aan hun geluid. Dat zorgt voor extra veel melodie en vooral veel diepgang.

Arthur Russell

De extreem veelzijdige muzikant/componist Arthur Russell is al ruim 30 jaar dood. Toch duikt er nog steeds muziek van hem op en die is meestal van een bijzonder hoge kwaliteit. Picture of Bunny Rabbit kunnen we met gemak beschouwen als een van de betere van de inmiddels 13 postume albums van Russell. Wat je hoort, zijn eerder schetsen dan volledige liedjes, maar je hoort wel direct de enorme potenties die de composities bevatten.